Flodkryssningar

En flodkryssning är ett utmärkt sätt att uppleva Europas floder på – bara gå ombord och låt semestern börja! På en flodkryssning varierar utsikten dagligen, och semestern njuts i en avkopplad atmosfär. Du tillbringar tiden med att beundra kyrktorn, grönskande kullar, medeltida slott och storstädernas ljus. Och även om du under flodkryssningen besöker många nya städer och resmål, är din bas densamma under hela resan.

En flodkryssning innebär framför allt en avkopplande och lugn semester, där det inte finns klätterväggar eller nattklubbar. Flodkryssningarna är kända för den gemensamma och intima atmosfären – i restaurangerna, på utflykterna och under kvällsaktiviteterna är det enkelt att bekanta sig med de andra gäster ombord. Dock är en kryssning också ett perfekt sätt för att åka iväg och njuta av egen tid med sin partner eller vänner.

Flodkryssningar efter destinationer

Varför en flodkryssning?

Flodkryssningar har bra service

På en flodkryssning är resans huvudpunkt de fantastiska resmålen, kulturen, maten och utsikterna. Service saknas dock inte ombord på fartygen. På de smala och långa fartyg finns åtminstone en restaurang, bar och lounge, där du kan beundra de förbiflytande vyerna. Soldäcket är många resenärers favoritplats och den bästa plats för att njuta av utsikten. Ombord kan det också finnas gym, bibliotek, spa och en mindre butik.

 

Kulturen i huvudrollen

På en flodkryssning får du bekanta dig med nya regioners kultur och liv. Städerna som byggts utmed floden har länge varit viktiga handelsplatser, och här hittar du både kultur, sevärdheter och spännande historia. De mest kända städerna vid Donau är Österrikes Wien och Melk, Bratislava i Slovakien samt Budapest i Ungern. Romantiska Seine är bekant för alla som har besökt Paris, men floden slingrar också igenom andra natursköna områden. När du kryssar på Seine bör du stanna upp och klinga i champagneglasen eller smaka på Camembert- och Brieost.

Rhen, vars mest idylliska avsnitt är med på Unesco:s världsarvslista, sträcker sig från Alperna till Nordsjön och under en kryssning här får du resa genom ett grönskande landskap med ett överflöd av renässansslott och vingårdar. Tysklands förtjusande småstäder är favoriter för många. På Rhone finner man det franska kökets hjärta, och ser bland annat Bourgogne som är känt både för sina vingårdar och Frankrikes kulinariska huvudstad Lyon.

 

Varför en flodkryssning?

 • Förtjusande kulturresmål
 • Enkelt sätt att resa
 • Nya sevärdheter varje dag
 • Avkopplande tidsfördriv
 • Intressanta utflykter
 • God mat
 • Nya bekantskaper
 • Intim och lugn atmosfär

Kryssningar

 • Pris från 11 395 kr per person

  Mosel och Rhen

  2024: 6/10, 13/10, 20/10
  VÄNTLISTA: 14/7, 21/7, 28/7, 4/8, 11/8, 25/8, 1/9, 15/9, 22/9, 29/9

  Kryssningen uppför Mosel och Rhen erbjuder många av Tysklands viktiga sevärdheter, och denna kryssning är därför mycket populär. Omgivningen och naturen är hisnande vacker och idyllisk. Vi upplever både de små byarna, de vackraste gröna vingårdarna, de mäktiga medeltida slotten och flera av monumenten på UNESCO:s världsarvslista. Varje dag på denna kryssning är en glädje för ögat.

  Koblenz-Rüdesheim-Alken-Zell-Traben Trarbach-Riol/Trier-Bernkastel-Kues-Cochem-Koblenz

  Läs mer: Mosel och Rhen
 • Pris från 11 595 kr per person

  Romantiska Rhen norrut

  2024: 11/5

  Rhen har alltid både förbundit och separerat människor och kultur. Den mellersta delen av floden utgör idag gränsen mellan Tyskland och Frankrike. De många borgar och slott längs Rhen vittnar om flodens spännande historia och dess betydelse som en transportådra.

  Strasbourg, Mannheim, Koblenz, Køln, Arnhem, Amsterdam

  Läs mer: Romantiska Rhen norrut

Rederier

 • A-Rosa

  På en kryssning med A-ROSA kommer du ut på en resa till natursköna landskap utmed Rhen, Seine, Rhône och Donau. På en flodkryssning varierar utsikterna dagligen, och semestern avnjuts i en avkopplad atmosfär. Du tillbringar tiden med att beundra kyrktorn, grönskande kullar, medeltida slott och storstädernas ljus.

  Läs mer: A-Rosa
 • CroisiEurope

  Det franska familjeföretaget CroisiEurope har genom åren växt till Europas största flodkryssningsrederi. I dagsläget har rederiet hela 32 flodfartyg, som kryssar längs Seine, Douro, Elbe, Rhen, Donau och Rhône.

  Läs mer: CroisiEurope
 • VIVA Cruises

  Schweiziskägda VIVA Cruises grundades 2018, och sedan dess har rederiet erbjudit lyxiga resor på vattnet – med all inclusive-erbjudanden ombord och besök till exklusiva destinationer i Europa.

  Läs mer: VIVA Cruises

Floder

 • Donau

  Donau, som enligt Napoleons ord är drottningen över Europas floder, flyter genom tio länder, från Tysklands Schwarzwald ända till Sulina i Rumänien, där den rinner ut i Svarta havet. Av Europas största floder är Donau den enda som går från väst till öst. Floden kantas av orörda nationalparker, medeltida slott, berömda kloster och grönskande vingårdar. Längs floden finns det både pulserande huvudstäder och drömska småbyar.

  Läs mer: Donau
 • Douro

  Douro, Portugals guldflod, har sin ursprungskälla i Soria i norra centrala Spanien, och rinner västerut mot Portugal och mynnar till slut ut i Atlanten, vid Porto. Floden flyter förbi orörda vallningsområden och förbi både drömska småbyar och fantastiska slott. En typisk flodkryssning på Douro är en rundresa på ungefär en vecka från Porto.

  Läs mer: Douro
 • Elbe

  Elbe har sin källa i Tjeckiens bergsområde Krkonoše och rinner via Tyskland till Nordsjön i Cuxhaven. Den är en av Mellaneuropas viktigaste floder och passerar flera av Europas storstäder under sin 1 165 km långa färd mot havet. Floden slingrar från höglandet i Bööm genom dramatiska sandstensberg och fortsätter till vingårdarna i Sachsen och till Lünbergs hedmark.

  Läs mer: Elbe
 • Rhen

  Rhen är en av Europas längsta floder. Den sträcker sig ända från de schweiziska alperna till Rotterdam i Nederländerna, där den flyter ut i Nordsjön. På den 1 230 kilometer långa resan finns mycket att se och uppleva. Även om Rhen ofta anses vara enbart en tysk flod, flyter den också genom Schweiz, Liechtenstein, Österrike, Frankrike och Nederländerna. Upplev vackert böljande landskap, grönskande vingårdar, sagoliknande medeltida byar och storslagna slott längs den slingrande floden.

  Läs mer: Rhen
 • Rhône och Saône

  En av Medelhavsområdets mest betydelsefulla floder Rhône, har sin källa i glaciärerna i de schweiziska Alperna. Från Alperna fortsätter floden till Genevesjön och vidare genom Schweiz till Frankrike. Flodens viktigaste sidogren är Saône, vars källa befinner sig i franska Vioménil. Rhône och Saône möts i Lyon, som också fungerar som startplats för många flodkryssningar.

  Läs mer: Rhône och Saône
 • Seine

  Den stillsamt flytande Seine är Frankrikes andra största flod och en av landets viktigaste vattendrag. En flodkryssning på Seine erbjuder upplevelser för varje smak. Flodfartygen far från romantiska Paris över lavendelfält och vingårdar ända till Honfleurs hamnstad och i närheten av staden mynnar floden ut i engelska kanalen. Flodens stränder sjuder av historia, romantik och kulinariska upplevelser. Både Jeanne d’Arc, Rikard Lejonhjärta och Claude Monet har lämnat sina spår i strandkantens färgrika förflutna.

  Läs mer: Seine