Donau

Donau, som enligt Napoleons ord är drottningen över Europas floder, flyter genom tio länder, från Tysklands Schwarzwald ända till Sulina i Rumänien, där den rinner ut i Svarta havet. Av Europas största floder är Donau den enda som går från väst till öst. Floden kantas av orörda nationalparker, medeltida slott, berömda kloster och grönskande vingårdar. Längs floden finns det både pulserande huvudstäder och drömska småbyar.

Kryssningar på Donau

Om Donau

Main-Donau-kanalen och Övre-Donau

Bamberg – Devín Gate

Donau förenas i norr med Rhens biflod Main. Denna del av floden som går från Bamberg till Kelheim kallas för Main-Donau-kanalen. Kanalens mest kända destination är Nürnberg. En stor del av sevärdheterna finns innanför stadens murar och är lätta att besöka till fots. Donaus riktigt farbara del börjar egentligen i Regensburg i Tyskland, som är den äldsta staden längs floden. Många av flodkryssningarna på Donau börjar dock 15 mil nedströms, i Passau, ibland kallat Donaus Venedig. Donaus sydligaste del fortsätter genom Tyskland ända till Devin Gate som ligger på gränsen till Slovakien och Österrike. Övre Donaus mest kända orter är Passau, Wien och Melk. Se den dekorativa Stephansdomen i Passau, floddalen Wachau som är på Unesco:s världsarvslista, Melks benediktinkloster samt Österrikes huvudstad Wien med dess förtjusande caféer.

Mellan-Donau

Devín Gate – Järnporten

Mellersta Donau flyter genom Slovakiens huvudstad Bratislava i Europas hjärta och vidare mot Järnporten, en dramatisk ravin belägen i bergskedjan Karpaterna där floden är som smalast, och som avskiljer norra delen av floden från Nedre Donau. Till de mest kända platser längs denna del av Donau hör – utöver Bratislava – Esztergom och Budapest i Ungern samt Serbiens huvudstad Belgrad. I Esztergom är Donau gränsflod mellan Ungern och grannlandet Slovakien. På flodens högra bank reser sig Esztergoms nyklassiska Basilika, som är Europas tredje största kyrka.

I Budapest delar Donau staden i de två delarna Buda och Pest, och med flodfartyget tar man sig smidigt rakt in i stadens kärna. En av Budapests mest imponerande sevärdheter är det enorma parlamentshuset som ligger precis intill flodens strand. Färden mot Järnporten går vidare, men på vägen dit passerar floden Serbiens huvudstad Belgrad. Den s.k. Vita staden är en av Europas äldsta städer och bjuder på en spännande mix av kulturer och influenser och sjuder av liv. En av de absoluta höjdpunkterna är stadens medeltida fästning. Donau passerar många vackra platser på sin väg till Svarta havet, men allra mäktigast är den legendariska Järnporten mellan Serbien och Rumänien där floden bryter igenom Karpaterna och Balkanbergen innan floden rinner vidare mot Donaudeltat vid Svarta havet.

Nedre Donau och Donaus deltaområde

Järnporten – Svarta havet

Även om flodkryssningarna ofta är fokuserade på Donaus två nordligare delar, finns det också möjligheter att kryssa ända till Svarta havet. Nedre Donaus mest kända orter är Ruse och Bukarest samt Donaus deltaområde. Ruse är Bulgariens största flodhamn, och redan under Romartiden stannade handelsmän i staden på väg till Konstantinopel. Till höjdpunkterna i Ruse hör Basarbovos bergskloster och den historiska gamla staden. Rumäniens huvudstad, Bukarest, är belägen omkring en timmes bilväg från Ruse, och är definitivt värt ett besök. Besök bland annat Rumäniens massiva parlamentshus, som är världens näst största administrativa byggnad efter Pentagon i USA.