Boka kryssning  

Kryssningar längs norska kusten


Kryssningscenter har ett stort urval av kryssningar längs norska kusten. Hurtigrutens fartyg avgår dagligen från Bergen norrut och från Kirkenes söderut. På utflykterna under kryssningarna finns goda möjligheter att lära känna den lokala konsten, kulturen och befolkningen. Hurtigrutens fartyg besöker små hamnstäder som andra rederier vanligtvis inte har möjlighet att besöka med sina stora fartyg. Upplev norska kustens dramatiska kustlinje i ljuset av midnattssolen eller norrskenet! 

MSC Cruises erbjuder alternativa avgångar från Köpenhamn. På MSC Cruises fjordkryssningar kan du se Hellesylt och Geirangers spektakulära fjordar. 

I alla norska kustkryssningar gäller Kryssningscenters prisgaranti.

Bergen ligger omgivet av sju berg och är porten till en av världens mest populära sevärdheter – de norska fjordarna. Som gammal hansestad utstrålar staden en maritim atmosfär men bjuder även på en perfekt kombination av natur, kultur, historia och spännande stadsliv. Bergens unika charm upplever man bäst under en vandring genom stadsdelen Bryggens smala gränder från Hansatiden. Den högst levande stadsdelen är med på UNESCO:s världsarvslista och här känns det som att kliva långt tillbaka i tiden. Fløibanen är en annan mycket populär attraktion, en rälsbana som löper från centrum till toppen av berget Fløyen. Färden tar bara 7 minuter, men fån utsiktsplatsen på toppen får du en fantastisk utsikt över staden, bergen och fjordarna. Här utgår många vandringsleder och här finns även en restaurang, ett kafé, en souvenirbutik och en lekplats.


Läs mer »


Kirkenes ligger i den allra nordöstra delen av Norge nära den ryska gränsen och är vändpunkten för Hurtigruten. Staden ligger lika långt österut som Sankt Petersburg. De flesta av de cirka 7 000 invånarna är av norsk härkomst, medan det också finns en samisk minoritet. I Kirkenes lägger man märke till de starka banden och de kulturella influenserna från Ryssland. Det är rysk marknad i Kirkenes en gång i månaden. Vägskyltar är skrivna på både norska och ryska. Den ryska gränsen kan besökas med antingen buss, flodbåt eller fyrhjuling.

 

Naturen i och runt Kirkenes skiljer sig från resten av Norge. Här finns många östliga växtarter som är sällsynta eller obefintliga i andra delar av landet. Skogen i Pasvik härstammar från den sibiriska taigan – världens största sammanhängande skogsområde. Även faunan här har många östliga inslag, särskilt fågelarterna. Du hittar alla de stora rovdjuren i kommunen, bl a brunbjörnar.

 

Under vintern och våren är det populärt att till exempel åka med snöskoter eller hundspann. Under sommaren kan man ägna sig åt båtturer, vandring, fiske, paddling, klättring och dykning. Om Kirkenes är avgångs- eller ankomststad för din resa med Hurtigruten kan du utforska mer av området som en del av Hurtigrutens program.

 

Tillbringa natten utomhus i den arktiska vildmarken på snöskoter- eller huskytur eller åk på kungskrabbsafari där du har chans att se och äta denna gigantiska – och läckra – krabba.

 

 


Läs mer »


Staden kallas "Porten till Arktis", ett mycket passande namn med tanke på att majoriteten av polarexpeditionerna startade i Tromsø och att arktisk jakt är en del av stadens historia. Tromsø är omgivet av majestätiskt landskap och svämmar över av kultur och historia. Bland Tromsøs otaliga sevärdheter finns ett spännande djurliv, magnifikt landskap, historia, kultur och en djärv arkitektur.

 

Ofta beskrivs Tromsø som nordens Paris, och här bjuds du på ett aktivt nattliv, en vänlig lokalbefolkning och ett stort utbud av restauranger som specialiserat sig på färska, lokala råvaror. Stadens centrum erbjuder bra shopping – allt från lokalt tillverkade specialiteter till nordiska och internationella varumärken.

 

Stadens mest kända landmärke är Ishavskatedralen som byggdes 1965 och innehåller en enorm glasmosaik. Ta linbanan Fjellheisen till toppen av Fløyfjellet och njut av den fantastiska utsikten över stad, fjäll och fjordar. Upplevelsecentrat Polaria ligger fem minuter från stadens centrum. Här hittar du ett arktiskt akvarium, intressanta utställningar, en panoramabiograf och en souvenirbutik. Om du gillar växter och blommor bör du besöka världens nordligaste botaniska trädgård, som drivs av Universitetet i Tromsø, där du också hittar Tromsøs universitetsmuseum. Här visas nordnorsk natur och kultur, med fokus på den inhemska samiska kulturen, samt arkeologi, religiös konst, geologi och norrsken – allt presenterat på ett familjevänligt sätt. 

 

I ett traditionellt hamnhus från 1830-talet hittar du Polarmuseet, där du kan lära dig mer om Tromsøs polarhistoria. Du kan också besöka världens nordligaste bryggeri, Mack, eller provsmaka det som bryggs på Ølhallen.

 


Läs mer »


Trondheim är handelscentrum för mellersta Norge och med norska mått mätt en stor stad. Staden har ändå lyckats bevara charmen och hos en liten stad. Efter en förödande brand år 1681 gjordes de nya gatorna breda för att hindra elden från att spridas. Men några av de smala, medeltida gränderna och gatorna finns ännu kvar, i kontrast mot 1600-talets breda boulevarder.

 

Trondheim är känt som en av Europas mest typiska trästäder, med många speciella träbyggnader, vissa byggda så tidigt som på 1700-talet. Bakklandet är Trondheims gamla kvarter, på östra sidan om Nidelva. Man når det lättast genom att korsa Gamle Bybru från centrum. De gamla trähusen, ursprungligen arbetarhus, har nu restaurerats och omvandlats till lägenheter, butiker och restauranger.

 

Trondheim har ett rikt kulturliv med internationell prägel, och sägs vara den stad i Norge som har flest restauranger och kaféer per person. Trondheim är visserligen en tusenårig stad men studenterna i denna universitetsstad bidrar med liv och ungdom. I Trondheim finns Nidarosdomen som började byggas år 1070 på platsen för Sankt Olavs grav. Nidaros var ett viktigt kristet pilgrimsmål under medeltiden och är fortfarande det. Det är världens nordligaste katedral, och Norges nationella helgedom. Intill finns ärkebiskopens palats som hyser ett av Norges bästa museer. 


Läs mer »