Kirkenes

Boka kryssning

Kirkenes ligger i den allra nordöstra delen av Norge nära den ryska gränsen och är vändpunkten för Hurtigruten. Staden ligger lika långt österut som Sankt Petersburg. De flesta av de cirka 7 000 invånarna är av norsk härkomst, medan det också finns en samisk minoritet. I Kirkenes lägger man märke till de starka banden och de kulturella influenserna från Ryssland. Det är rysk marknad i Kirkenes en gång i månaden. Vägskyltar är skrivna på både norska och ryska. Den ryska gränsen kan besökas med antingen buss, flodbåt eller fyrhjuling.

Naturen i och runt Kirkenes skiljer sig från resten av Norge. Här finns många östliga växtarter som är sällsynta eller obefintliga i andra delar av landet. Skogen i Pasvik härstammar från den sibiriska taigan – världens största sammanhängande skogsområde. Även faunan här har många östliga inslag, särskilt fågelarterna. Du hittar alla de stora rovdjuren i kommunen, bl a brunbjörnar.

Under vintern och våren är det populärt att till exempel åka med snöskoter eller hundspann. Under sommaren kan man ägna sig åt båtturer, vandring, fiske, paddling, klättring och dykning. Om Kirkenes är avgångs- eller ankomststad för din resa med Hurtigruten kan du utforska mer av området som en del av Hurtigrutens program.

Tillbringa natten utomhus i den arktiska vildmarken på snöskoter- eller huskytur eller åk på kungskrabbsafari där du har chans att se och äta denna gigantiska – och läckra – krabba.

Kommunikationer och avstånd

Flygplatsen ligger 20 min bussresa från centrala Kirkenes. Flygbuss trafikerar sträckan i anknytning till flygens ankomst- och avgångstider.

Hamnen

Hurtigruten seglar året runt mellan Kirkenes och Bergen. Fartygen ankommer till Kirkenes dagligen kl 09:00 och avgår mot Bergen kl 12:30.

Sök kryssning efter destination