Kirkenes

Boka kryssning

Kirkenes ligger i den allra nordöstra delen av Norge nära den ryska gränsen och är vändpunkten för Hurtigruten. Staden ligger lika långt österut som Sankt Petersburg. De flesta av de cirka 7 000 invånarna är av norsk härkomst, medan det också finns en samisk minoritet. I Kirkenes lägger man märke till de starka banden och de kulturella influenserna från Ryssland. Det är rysk marknad i Kirkenes en gång i månaden. Vägskyltar är skrivna på både norska och ryska. Den ryska gränsen kan besökas med antingen buss, flodbåt eller fyrhjuling.

Naturen i och runt Kirkenes skiljer sig från resten av Norge. Här finns många östliga växtarter som är sällsynta eller obefintliga i andra delar av landet. Skogen i Pasvik härstammar från den sibiriska taigan – världens största sammanhängande skogsområde. Även faunan här har många östliga inslag, särskilt fågelarterna. Du hittar alla de stora rovdjuren i kommunen, bl a brunbjörnar.

Under vintern och våren är det populärt att till exempel åka med snöskoter eller hundspann. Under sommaren kan man ägna sig åt båtturer, vandring, fiske, paddling, klättring och dykning.

Kommunikationer och avstånd

Flygplatsen ligger 20 min bussresa från centrala Kirkenes. Flygbuss trafikerar sträckan i anknytning till flygens ankomst- och avgångstider.