Boka kryssning  

Alaska


Kryssningscenter har ett stort utbud av kryssningar i Alaska. Alaska har alltid lockat människor för olika orsaker. Många har kommit för att jaga guld och gröna skogar, med önskan att bli rik snabbt. Idag erbjuder Alaska vacker natur, unik lokal kultur, fiske och ett lugnt liv långt från storstäderna. På kryssningar i Alaska ser man bl a delstatens största stad Anchorage, den historiska huvudstaden Juneau och den lilla staden Skagway med bara 800 invånare. Vi får uppleva glaciärer, djurlivet och förstås den rena naturen. Kryssningarna till Alaska avgår från Seattle och Vancouver. På alla kryssningar i Alaska finns Kryssningscenters prisgaranti.

Unga, dynamiska Anchorage med sina 300 000 invånare är den största staden i Alaska och dess ekonomiska centrum. Den spännande hamnstaden erbjuder en fantastisk möjlighet att uppleva det allra mest autentiska av vackra, vilda Alaska.

 

Det är praktiskt och smidigt att ha Anchorage som utgångspunkt för att, till sjöss eller på land, utforska den omgivande naturens under i form av magiska nationalparker, snötäckta berg och mäktiga glaciärer. Anchorage är en storslagen destination för alla naturälskare! Somrarna i Anchorage är kända för att vara milda, men vintrarna är ofta isande kalla.


Läs mer »


Juneau är huvudstad i delstaten Alaska, med en befolkning på cirka 32 000 bofasta. Staden omges av höga berg och stora glaciärer i väst samt av Gastineaukanalen i öst. Juneaus moderna historia börjar 1880 då Joe Juneau och hans reskamrat Richard Harris lyckades hitta guldklimpar i Gold Creek-området som senare namngavs efter Joe Juneau. Ryktet om  upptäckten av guld spreds som en löpeld ända till östkusten; guldfebern sägs ha startat med denna upptäckt! När en rik gruvägare från Kalifornien hörde talas om Joe Juneaus upptäckt, bestämde han sig för att grunda dåtidens mest moderna guld- och malmbrott i staden år 1881. Treadwell Mining Co anställde upp till 2000 män och gruvan var i drift dygnet runt. Staden började växa när familjer flyttade med gruvarbetare till Juneau; snart fanns skola, butiker och andra samhällstjänster tillgängliga. Juneau blev Alaskas mest välmående stad och fick därför år 1906 status som huvudstad istället för Sitka. Officiell huvudstad blev den först år 1959 när Alaska blev en amerikansk delstat och samtidigt blev säte för delstats-regeringen.


Läs mer »


Skagway, med en befolkning på ungefär 1000 invånare, ligger vid den nordligaste punkten av Inside Passage i sydöstra Alaska, norr om Juneau och söder om Whitehorse, Yukon. Tack vare guldfebern började Skagway befolkas i snabb takt kring 1890-talet. Staden fungerade som en inkörsport till Yukon-rutten. Staden erbjöd tjänster och varor för passerande gruvarbetare. I juni 1898, med en befolkning mellan 8 000 och 10 000 invånare, var Skagway den största staden i Alaska. Gruvarbetarnars farliga resa började när de klättrade över bergen över White Pass ovanför Skagway och vidare över gränsen mellan Kanada och USA till norra Alaskas guldfält. Många dog av svält och kyla,laviner och faror på branta bergväggar.  Vid 1899 hade strömmen av guldsökande minskat och Skagways ekonomi började kollapsa. Vid 1900, när järnvägen var färdig, var guldrushen nästan över. 


Läs mer »