Tromsø

Boka kryssning

Staden kallas ”Porten till Arktis”, ett mycket passande namn med tanke på att majoriteten av polarexpeditionerna startade i Tromsø och att arktisk jakt är en del av stadens historia. Tromsø är omgivet av majestätiskt landskap och svämmar över av kultur och historia. Bland Tromsøs otaliga sevärdheter finns ett spännande djurliv, magnifikt landskap, historia, kultur och en djärv arkitektur.

Ofta beskrivs Tromsø som nordens Paris, och här bjuds du på ett aktivt nattliv, en vänlig lokalbefolkning och ett stort utbud av restauranger som specialiserat sig på färska, lokala råvaror. Stadens centrum erbjuder bra shopping – allt från lokalt tillverkade specialiteter till nordiska och internationella varumärken.

Stadens mest kända landmärke är Ishavskatedralen som byggdes 1965 och innehåller en enorm glasmosaik. Ta linbanan Fjellheisen till toppen av Fløyfjellet och njut av den fantastiska utsikten över stad, fjäll och fjordar. Upplevelsecentrat Polaria ligger fem minuter från stadens centrum. Här hittar du ett arktiskt akvarium, intressanta utställningar, en panoramabiograf och en souvenirbutik. Om du gillar växter och blommor bör du besöka världens nordligaste botaniska trädgård, som drivs av Universitetet i Tromsø, där du också hittar Tromsøs universitetsmuseum. Här visas nordnorsk natur och kultur, med fokus på den inhemska samiska kulturen, samt arkeologi, religiös konst, geologi och norrsken – allt presenterat på ett familjevänligt sätt.

I ett traditionellt hamnhus från 1830-talet hittar du Polarmuseet, där du kan lära dig mer om Tromsøs polarhistoria. Du kan också besöka världens nordligaste bryggeri, Mack, eller provsmaka det som bryggs på Ølhallen.

Tromsø ligger nästan 40 mil norr om polcirkeln, men klimatet är behagligt tack vare Golfströmmen. Det långa vintermörkret, med massor av snö och en himmel upplyst av norrskenet, är perfekt för vinteraktiviteter som att åka hundspann eller skidor. Medan midnattssolen och de ändlösa sommarnätterna är utmärkta för vandring eller kajakpaddling.

Kommunikationer och avstånd

Tromsø Airport Langnes ligger 5 km från centrum. Flygbussar mellan flygplatsen och centrum avgår regelbundet beroende på flygtiderna och tar ca 15 minuter. Det finns även taxistation utanför terminalen.

Även stadsbuss nr 40 och 42 trafikerar mellan centrum och flygplatsen. Biljett köps ombord och kostar 50 NOK enkel väg (25 NOK för barn och pensionärer). Köper man biljett i förväg (på flygplatsen) så kostar det 36 NOK (18 NOK för barn och pensionärer).

Internationella flyg

De flesta flyg kräver byte i Oslo. Säsongsvis kan det finnas direktflyg från Stockholm och Luleå.

OBS! Mellanlandning i Oslo innebär att du måste ta hand om ditt bagage, passera tullen och checka in igen i Oslo.

Hamnen

Hamnen är alldeles i centrum (nya hamnterminalen vid Prostneset blir klar 2018).

Hurtigruten seglar året runt mellan Bergen och Kirkenes, och angör Tromsø dagligen. Nordgående fartyg ankommer kl 14:15 och avgår kl 18:30. Sydgående fartyg ankommer kl 23:45 och avgår kl 01:30.

Sök kryssning efter destination