Trondheim

Boka kryssning

Trondheim är handelscentrum för mellersta Norge och med norska mått mätt en stor stad. Staden har ändå lyckats bevara charmen och hos en liten stad. Efter en förödande brand år 1681 gjordes de nya gatorna breda för att hindra elden från att spridas. Men några av de smala, medeltida gränderna och gatorna finns ännu kvar, i kontrast mot 1600-talets breda boulevarder.

Trondheim är känt som en av Europas mest typiska trästäder, med många speciella träbyggnader, vissa byggda så tidigt som på 1700-talet. Bakklandet är Trondheims gamla kvarter, på östra sidan om Nidelva. Man når det lättast genom att korsa Gamle Bybru från centrum. De gamla trähusen, ursprungligen arbetarhus, har nu restaurerats och omvandlats till lägenheter, butiker och restauranger.

Trondheim har ett rikt kulturliv med internationell prägel, och sägs vara den stad i Norge som har flest restauranger och kaféer per person. Trondheim är visserligen en tusenårig stad men studenterna i denna universitetsstad bidrar med liv och ungdom. I Trondheim finns Nidarosdomen som började byggas år 1070 på platsen för Sankt Olavs grav. Nidaros var ett viktigt kristet pilgrimsmål under medeltiden och är fortfarande det. Det är världens nordligaste katedral, och Norges nationella helgedom. Intill finns ärkebiskopens palats som hyser ett av Norges bästa museer.

Kommunikationer och avstånd

Inom staden kan man ta sig fram med buss eller spårvagn. Spårvägslinjen heter Gråkallbanen och är världens nordligaste i drift.

Trondheim har internationell flygplats – Trondheim flygplats, Værnes – som är Norges tredje största flygplats. Flygbussarna betjänar alla hotell i Trondheim centrum. Sista stopp på St Olavs sjukhus och Sorgenfri station i Trondheim. Du kan även ta tåget som tar ca 35 minuter från flygplatsen till Trondheim centrum.

Hamnen

Hamnen ligger ca 1 km från Trondheims centrum. Hurtigrutens fartyg ankrar dagligen vid kaj 1 (nordgående) och kaj 2 (sydgående) på Pir 1 i Brattøra.

Hurtigruten seglar året runt mellan Bergen och Kirkenes, och angör Trondheim dagligen. Nordgående fartyg ankommer kl 08:30 (2/6-1/9: kl 06:00) och avgår kl 12:00. Sydgående fartyg ankommer kl 06:30 och avgår kl 10:00.

Sök kryssning efter destination

Galleri