Trondheim

Boka kryssning

Trondheim är handelscentrum för mellersta Norge och med norska mått mätt en stor stad. Staden har ändå lyckats bevara charmen och hos en liten stad. Efter en förödande brand år 1681 gjordes de nya gatorna breda för att hindra elden från att spridas. Men några av de smala, medeltida gränderna och gatorna finns ännu kvar, i kontrast mot 1600-talets breda boulevarder.

Trondheim är känt som en av Europas mest typiska trästäder, med många speciella träbyggnader, vissa byggda så tidigt som på 1700-talet. Bakklandet är Trondheims gamla kvarter, på östra sidan om Nidelva. Man når det lättast genom att korsa Gamle Bybru från centrum. De gamla trähusen, ursprungligen arbetarhus, har nu restaurerats och omvandlats till lägenheter, butiker och restauranger.

Trondheim har ett rikt kulturliv med internationell prägel, och sägs vara den stad i Norge som har flest restauranger och kaféer per person. Trondheim är visserligen en tusenårig stad men studenterna i denna universitetsstad bidrar med liv och ungdom. I Trondheim finns Nidarosdomen som började byggas år 1070 på platsen för Sankt Olavs grav. Nidaros var ett viktigt kristet pilgrimsmål under medeltiden och är fortfarande det. Det är världens nordligaste katedral, och Norges nationella helgedom. Intill finns ärkebiskopens palats som hyser ett av Norges bästa museer.

Kommunikationer och avstånd

Inom staden kan man ta sig fram med buss eller spårvagn. Spårvägslinjen heter Gråkallbanen och är världens nordligaste i drift.

Hamnen

Hamnen ligger ca 1 km från Trondheims centrum.

Sök kryssning efter destination

Galleri