Douro

Douro, Portugals guldflod, har sin ursprungskälla i Soria i norra centrala Spanien, och rinner västerut mot Portugal och mynnar till slut ut i Atlanten, vid Porto. Floden flyter förbi orörda vallningsområden och förbi både drömska småbyar och fantastiska slott. En typisk flodkryssning på Douro är en rundresa på ungefär en vecka från Porto. Även om floden fortsätter ända till Spanien anses den vara en portugisisk flod, eftersom dess farbara del är nästan helt på Portugals sida. I höjdpunkterna på Douro ingår den portugisiska matkulturen, som du definitivt bör bekanta dig med under resan.

Kryssningar på Douro

Om Douro

Flodens huvudresmål

Flodkryssningar på Douro börjar i Porto, Portugals andra största stad. Denna Portugals tidigare huvudstad är särskilt känd för portvinet, som har tillverkats i Douros dalgångar ända sedan 1400-talet. Porto anses vara en av de mest charmerande städerna på Pyreneiska halvön, och inte utan anledning. Medeltida gränder, färgglada hus och barocktorn som reser sig över staden skapar en unik arkitektonisk blandning. När du lämnar det livfulla Porto bakom dig, väntar många små landsortsbyar utmed floden där atmosfären är helt annorlunda. Typiska stopp på en kryssning på Douro är, utöver Porto, Peso da Régua, Pinhão, Barca d’Alva och Vega de Terrón. Städerna och byarna utmed floden är fortfarande okända för många turister, vilket kan vara anledningen till lokalbornas vänliga och varma bemötande.

Från Porto slingrar sig färden uppströms österut, förbi skogsfyllda dalar och mandelträd. I Peso de Régua kommer fartyget fram till ett vackert område med kullar och berg, där det finns lummiga vingårdar och eleganta herrgårdar. Från Régua åks det ofta vidare på en utflykt till Villa Real, som är beläget ca 25 kilometer norrut. Villa Reals viktigaste sevärdhet är utan tvekan det tjusiga barockpalatset Casa de Mateus.

Den lilla byn Pinhão är en pärla i hjärtat av Douros vindistrikt. Från byn åker man också ofta iväg för att bekanta sig med de omgivande vingårdarna. Barca d’Alva i sin tur är en stillsam by vid flodkanten endast några kilometer från Spaniens gräns i Douros nationalpark. Vega de Terrón som är beläget på gränsen mellan Spanien och Portugal fungerar ofta som en vändplats, varifrån fartygen styr tillbaka mot Porto. Från Vega de Terrón passar det bra att bege sig ut på utflykt till Salamanca, vars viktigaste sevärdheter är universitetet som grundades på 1200-talet samt två katedraler, den gotiska katedralen Catedral Nueva och romanska Catedral Vieja.