Elbe

Elbe har sin källa i Tjeckiens bergsområde Krkonoše och rinner via Tyskland till Nordsjön i Cuxhaven. Den är en av Mellaneuropas viktigaste floder och passerar flera av Europas storstäder under sin 1 165 km långa färd mot havet. Floden slingrar från höglandet i Bööm genom dramatiska sandstensberg och fortsätter till vingårdarna i Sachsen och till Lünbergs hedmark. Strandbanken pryds av slott i både barock- och gotisk stil, medeltida städer och orörd natur. Flodkryssningar på Elbe går ofta mellan Prag och Berlin.

Kryssningar på Elbe

Om Elbe

Norra Elbe

Hamburg – Madgeburg

Hamburg är Tysklands andra största stad och är känd som en häftig partystad, men staden är i verkligheten lika mycket ett ytterst elegant resmål. Staden delas upp av förtjusande kanaler och grönskande parkområden. Några av flodkryssningarna kan börja i Hamburg, men de flesta börjar i Tysklands huvudstad Berlin. Floden Havel förenar Berlin med Elbe. Den andra av Havels betydelsefulla platser är Potsdam, känt för eleganta palats och välskötta trädgårdar, bl. a det stora lustslottet Sanssouci som Fredrik II lät uppföra, och som är uppförd på Unesco:s världsarvslista. Berlins flodslussar är särskilt komplexa, så resan från Berlin till Potsdam och åt andra hållet görs ofta med buss. Ungefär halvvägs längs floden Elbe ligger Magdeburg, som tack vare sina goda anslutningar har varit en betydelsefull inlandshamn ända sedan medeltiden. Staden nästintill förstördes i andra världskrigets bombningar, men nu har den restaurerats till sin forna glans. Bekanta dig med den vackra gotiska domkyrkan eller det bisarra Millennium tornet, som är en av världens högsta träbyggnader.

Södra Elbe

Madgeburg – Prag

Flodfärden fortsätter från Magdeburg mot Tjeckien. Centrum för reformationen, Wittenberg, är en drömsk stad vid Elbes strand. Stadens universitet är ett av världens äldsta och Schlosskirche, ”Slottskyrkan”, är en av stadens mest berömda sevärdheter. Här sägs Martin Luther ha spikat fast sina 95 teser på dörren. Meissen anses vara födelseplats för det europeiska porslinet och den historiska gamla staden med porslinsfabriken Meißner Porzella och Albrechtsburg samt kurfurste August II den Starkes slott, är absolut värd ett besök. Resan fortsätter från Meissen genom Elbedalens vindistrikt mot Dresden. Huvudstaden för förbundslandet Sachsen breder ut sig på Elbes båda sidor och över floden går ett av stadens mest berömda landmärken, den blå mirakelbron. Stadens tjusiga barockarkitektur är enligt många en av höjdpunkterna vid Elbe. Slutligen avslutas kryssningarna i Tjeckiens huvudstad Prag. Den romantiska staden är egentligen belägen vid floden Vltavas strand, och inte vid Elbe. Ända sedan sammetsrevolutionen i Tjeckien 1989 har staden varit ett av de mest populära resmålen i Europa. Se stadens röda tegeltak, barockslottet Vyšehrad och Karlsbron som är kantad med helgonstatyer.