Rhen

Rhen är en av Europas längsta floder. Den sträcker sig ända från de schweiziska alperna till Rotterdam i Nederländerna, där den flyter ut i Nordsjön. På den 1 230 kilometer långa resan finns mycket att se och uppleva. Även om Rhen ofta anses vara enbart en tysk flod, flyter den också genom Schweiz, Liechtenstein, Österrike, Frankrike och Nederländerna. Upplev vackert böljande landskap, grönskande vingårdar, sagoliknande medeltida byar och storslagna slott längs den slingrande floden.

Kryssningar på Rhen

Övre Rhen

Basel – Bingen am Rhein

Rhens källor är belägna i schweiziska Alperna, men flodens farbara del börjar först i Basel. Den del av floden som går från Basel till Bingen kallas ofta för Övre Rhen. De viktigaste platserna utöver Basel är Strasbourg, Heidelberg och Mannheim. Många av flodkryssningarna på Rhen börjar och slutar i just Basel. På denna del av floden kan du uppleva bland annat Münsters katedral i Basel, de färgrika taken i den medeltida staden Strasbourg eller den så kallade kvadratstaden Mannheim.

Romantiska Rhen

Bingen am Rhein – Bonn

Den del av floden som går mellan Bingen och Bonn är troligen Rhens mest kända. De mest välkända platserna här är Koblenz, Mainz och Rüdesheim. Rhens ravin (den delen av floden som rinner mellan Bingen och Koblenz) finns med på Unesco:s världsarvslista. Området är särskilt känt för den mytiska Loreleiklippan och de mer än 40 medeltida slotten och borgarna på denna del av floden. Många av slotten vid flodstranden är i utmärkt bra skick, och vissa av dem är renoverade och ombyggda till hotell.

Mellersta Rhens sydligaste del från Koblenz till Bonn är känd för Drakberget och ruinen Burg Drachenfels på Drakbergets topp. Bergets namn har sina rötter i det tyska sångepos Nibelungen, där Siegfried dräper draken på berget för att göra sig själv osårbar. Mellersta Rhens två flodmynningar kallas passande för Romantiska Rhen.

Nedre Rhen och Rhendalen

Bonn – Nordsjön

Från Bonn fortsätter Rhen genom en mer tätbefolkad del av Tyskland mot Amsterdam innan floden till slut når Nordsjön. I Nederländerna delas floden upp i Europas största deltaområde. Nedre Rhens mest kända platser är Amsterdam, Rotterdam, Antwerpen, Düsseldorf och Köln. Se världens tredje största kyrka, Kölns domkyrka, gå längs med Düsseldorfs Rhen-promenad, besök Antwerpens diamantmuseum eller beundra Amsterdams kanaler och blomsterprakt.