Seine

Den stillsamt flytande Seine är Frankrikes andra största flod och en av landets viktigaste vattendrag. En flodkryssning på Seine erbjuder upplevelser för varje smak. Flodfartygen far från romantiska Paris över lavendelfält och vingårdar ända till Honfleurs hamnstad och i närheten av staden mynnar floden ut i engelska kanalen. Flodens stränder sjuder av historia, romantik och kulinariska upplevelser. Både Jeanne d’Arc, Rikard Lejonhjärta och Claude Monet har lämnat sina spår i strandkantens färgrika förflutna.

Kryssningar på Seine

Om Seine

Traversée de Paris och Nedre Seine

Paris – Rouen

Flera av kryssningarna på Seine börjar i kärlekens stad Paris. Staden är till brädden fylld av upplevelser, och det är perfekt att boka ett par extra nätter i Paris före eller efter kryssningen. Paris vattenfarled, Traversée de Paris, är en 13 kilometer lång del av floden som går genom Frankrikes huvudstad. Seines stränder i Paris har hört till Unesco:s världsarvslista sedan år 1991. Många av Paris sevärdheter är belägna alldeles intill floden. Från Paris fortsätter Seine österut mot Giverny. Konstnären Claude Monet bodde 43 år i Giverny, vilket än idag lockar konstvänner och andra nyfikna att besöka hans gamla hus och dess trädgård. Till Les Andelys dras turisterna för att titta på den medeltida slottsruinen Château Gaillard. Av fästningen som lät byggas av Rikard Lejonhjärta, finns det idag bara ruiner kvar, men det är fortfarande en mycket sevärd plats.

Seine-Maritime

Rouen – Engelska kanalen

Normandies historiska huvudstad Rouen känns igen som de hundra klocktornens stad. Frankrikes nationalhjälte Jeanne d’Arc brändes på bål på stadens torg Place du Vieux Marché och enligt legenden spreds hennes aska ut i Seine. Från Rouen slingrar floden genom fruktträdgårdar och fält mot den medeltida staden Caudebec-en-Caux. Stadens mest betydelsefulla sevärdhet är den sengotiska kyrkan Église Notre Dame. Från Caudebec går det utflykter till området för D-dagens landstigning i Normandie, och till ruinerna av benediktinska klosterkyrkan i Jumièges. När Seine närmar sig engelska kanalen breddar den ut sig till ett deltaområde, som sjuder av handels- och transportfartyg. På deltats södra strand finns fiskestaden Honfleur. Staden skonades från andra världskrigets bombningar och sjuder av historia med sina kullerstensgator och smala medeltida boendehus.