Rhône och Saône

En av Medelhavsområdets mest betydelsefulla floder Rhône, har sin källa i glaciärerna i de schweiziska Alperna. Från Alperna fortsätter floden till Genevesjön och vidare genom Schweiz till Frankrike. Flodens viktigaste sidogren är Saône, vars källa befinner sig i franska Vioménil. Rhône och Saône möts i Lyon, som också fungerar som startplats för många flodkryssningar. I franska Camargue mynnar Rhône sedan ut i Medelhavet. Några av sevärdheterna i detta område är ruiner från det antika Rom, gastronomiska upplevelser och uppskattade vinområden. Stränderna är fyllda av grönskande vingårdar, färgrika apelsinträd och ljuvligt doftande lavendelfält. Flodbankens bildsköna landskap har inspirerat många konstnärer, däribland Vincent van Gogh och Paul Cézanne.

Kryssningar på Rhône och Saône

Om Saône och Rhône

Saône

Chalon-sur-Saône – Lyon

I hjärtat av Bougognes vindistrikt finns Chalon-sur-Saône där många flodkryssningar på Saône och Rhône startar. De viktigaste sevärdheterna för denna betydelsefulla hamnstad finns på kort gångavstånd från floden, såsom St. Vincents torg och den nygotiska katedralen i Chalon. När du fortsätter söderut på Saône kommer du till Mâcon. Clunys benediktkloster, som är beläget lite utanför staden, är definitivt en sevärd plats. Klostret som grundades år 910 var länge världens största kyrkobyggnad.

Rhône

Lyon – Medelhavet

Mitt i centrala Lyon, känd som Frankrikes gastronomiska huvudstad, förenas Rhône och dess biflod Saône. Staden är en utmärkt startplats för en flodkryssning. Linbanan tar med passagerarna till toppen av Fourvière, varifrån det öppnar sig en fantastisk utsikt över stadens röda tegeltak. Från Lyon fortsätter Rhône söderut genom solrosfält mot Medelhavet. Sången om bron i Avignon är säkert bekant för många. Den här bron, eller åtminstone en del av den, finns i verkligheten. Den västra delen av helgonet Bénézets bro, som lokalborna kallar den, föll ihop på 1600-talet när Rhône svämmade över, men den delen som finns kvar av bron har bevarats som en av Unesco:s världsarvsplatser. I staden finns också Palais des Papes, påvarnas palats. Avignon omsluts helt av medeltida murar. I Arles delas Rhône upp i två floder, Lilla och Stora Rhône, och båda mynnar ut i medelhavet i deltaområdet Camargue. I den urgamla staden finns många lämningar från tiden under Antikens Rom, bland annat amfiteatern Les Arènes, som fortfarande används för föreställningar och tjurfäktningar. Stadens fridfullhet inspirerade Vincent van Gogh, som målade över 300 målningar där. I dagsläget är staden en förtjusande blandning av gammalt och nytt.