22.5.2024

Stort eller litet … vilket slags fartyg ska du välja?

Boka kryssning

Enorma megafartyg med vattenparker, gokartbanor och 20 olika restauranger eller små fartyg med färre aktiviteter i utbyte mot en mer intim och personlig atmosfär? Det kan vara svårt att välja… Vi guidar dig här!

De mindre fartygen, som hos Silversea, erbjuder ofta en mer intim och personlig atmosfär med fokus på lyx och välbefinnande.

 

Stort eller litet… vilket fartyg ska du välja?

Hitta rätt atmosfär ombord

Med sin osvikliga känsla för dramaturgi och med hjälp av kraftfull marknadsföring presenterade Royal Caribbean rederiets nyaste fartyg redan i slutet av oktober 2022. Introduktionen skapade rubriker i medier över hela världen, och det med goda skäl:
Störst! Häftigast! Aldrig tidigare skådat!

Namnet på fartyget är Icon of the Seas och är världens nu största. Det slår tidigare herren på täppan, det gigantiska Wonder of the Seas, och är extraordinärt i både storlek och design. Icon of the Seas tar inte mindre än 7.600 passagerare (om alla sängar är upptagna), och när man lägger till besättningen innebär det att det kommer att finnas plats för nästan 10 000 personer ombord!

Fartyget är vad branschen kallar ett ”megafartyg”. Och de blir fler och fler, inte bara hos Royal Caribbean utan även hos rederier som Norwegian Cruise Line, MSC och Costa Cruises.

 

I andra änden av skalan finns de mindre fartygen som har färre aktiviteter att erbjuda, men som ger en mer intim, personlig och exklusiv atmosfär. Rederier som Azamara och Silversea kryssar uteslutande med dessa fartyg och erbjuder ofta all-inclusive-kryssningar med fokus på service, lyx och välbefinnande.
Båda fartygstyperna har sina fördelar och erbjuder väldigt olika upplevelser, så det kan vara svårt att välja. Vi guidar dig på vägen nedan.

Mat och dryck

Om du är den typen av person som tröttnar på att äta på samma restaurang varje kväll på semestern, då är de stora fartygen något för dig! Här kan du äta sushi ena kvällen, italienska specialiteter nästa, följt av fransk gourmetmat och kanske brasiliansk steak house den fjärde dagen. Utbudet av specialrestauranger är stort och du kan välja mellan många olika världskök! Läs mer om matupplevelserna här.

På mindre fartyg finns det ofta bara en huvudrestaurang där alla äter samtidigt och du sitter vid samma bord varje kväll, oftast med samma medpassagerare. Servitörerna lär känna dig och uppmärksamheten på detaljer är mycket hög. Allt detta skapar ett särskilt lugn och en mysig, avslappnad atmosfär.

Kaviar ombord Silversea

 

Underhållning ombord

Om du gillar massor av bra underhållning som stora Broadwaymusikaler, stand up komedi, dansföreställningar, filmer och livemusik av alla de slag, så kommer du att älska att vara ombord på de stora fartygen! Här är det dagliga programmet ofta ett långt fyrverkeri av underhållning och den enda utmaningen kan vara att välja vad man vill se och var man vill vara. För det är omöjligt att hinna med allt!
På de små fartygen är underhållningen begränsad till några duktiga sångare och kanske en trollkarl, och fokus ligger mer på att träffa andra människor över en cocktail i baren, eller helt enkelt njuta av den alltid lika underbara utsikten över havet.

Show ombord Norwegian Cruise Line

 

Aktiviteter

Dagens jättefartyg har utvecklats till rena upplevelsecenter där du kan hålla dig sysselsatt och ha roligt från morgon till kväll. Vattenrutschkanor, minigolf, volleyboll eller danslektioner och matlagningskurser med kocken? Karaoke eller en klättervägg? Det finns alltid något att göra, och därför är de stora fartygen det perfekta valet för barnfamiljer. Ofta finns det gott om möjligheter att träffa nya vänner på särskilda områden för barn och ungdomar, uppdelade efter åldersgrupper.

Livet på de mindre fartygen är lugnare och mer avslappnat, till exempel med en god bok på solsängen eller ett dopp i poolen eller jacuzzin. Kryssningar på mindre fartyg har också ett starkt fokus på destinationerna och upplevelserna i land, så det blir ofta intressanta historiska och kulturella föreläsningar ombord om de platser fartyget besöker.

Dans på däcket hos Costa Cruises

 

Destinationer

En av fördelarna med små fartyg är att de på grund av sin mindre storlek kan lägga till i hamnar dit stora fartyg inte når. Detta ger unika möjligheter att uppleva lite mer avlägsna delar av världen och små, orörda pärlor – oavsett om det är små fjordar längs norska kusten, islandskap på Svalbard eller små isolerade öar i Karibien eller Medelhavet.
Men även om de större fartygen har ett starkt fokus på aktiviteter och underhållning ombord, besöker de också många spännande och intressanta destinationer längs vägen – från storstäder till vackra öar med de bästa stränderna. Så vad du än väljer garanterar vi fantastiska upplevelser i land!

Expeditionskryssning till Antarktis med Silversea

 

Antal personer ombord

Sist men inte minst handlar det naturligtvis om antalet personer ombord.

”Blir det inte klaustrofobiskt?”
”Är det inte för många människor på för liten yta?”

Det här är frågor vi ofta får när vi pratar ”megafartyg” med våra kunder. Vi tycker inte det! Visst är köer vid buffén eller vid ingången till teatern svåra att undvika, men dagens moderna kryssningsfartyg är optimerade efter många års erfarenhet och är designade och inredda så att du sällan känner att det finns tusentals andra gäster runt omkring dig. Faktum är att om du är på ett fartyg med 4 000 andra gäster ombord, så är det sällsynt att stöta på samma personer mer än ett par gånger under en veckolång kryssning! Det är lätt att hitta ett hörn för sig själv, men om du älskar att träffa nya och spännande människor hela tiden kommer du att älska att vara på ett megafartyg!
På små fartyg däremot lär du säkert känna dina medpassagerare bättre eftersom ni träffas regelbundet, så det finns en större chans att du får nya bekantskaper – kanske till och med nya vänner för livet.

Så, stort eller litet fartyg…? Det är omöjligt att ge ett entydigt svar på den frågan. Allt beror på vem du är, vem du reser med och vad ni vill uppleva på en kryssning. Vi tycker att båda fartygstyperna har mängder med fördelar!

Kontakta oss på Kryssningscenter om du har frågor så guidar vi dig!

Välkommen ombord!

Föregående artikel

2.3.2024

Hur är en Alaskakryssning egentligen? Antti från Kryssningscenter delar med sig av sina erfarenheter från sin Alaska-kryssning sommaren 2023

Antti från Kryssningscenter åkte på sin första Alaska-kryssning med Celebrity Cruises i somras och han älskade det så mycket att han ville dela med sig av sina tips på Kryssningscenters blogg till alla som planerar en Alaska-kryssning.

Läs mer : Hur är en Alaskakryssning egentligen? Antti från Kryssningscenter delar med sig av sina erfarenheter från sin Alaska-kryssning sommaren 2023

Nästa artikel

3.6.2024

Håll dig i form på en kryssning

Det entusiastiska teamet på tre personer står på den lilla scenen och tittar ut över de cirka 50 personer som samlats på pooldäcket framför. Vi är på Norwegian Epic, klockan är 9.30 på morgonen och det är "Sea Day" med en heldag till havs och utsikt över havet runt omkring oss så långt ögat når. De första medpassagerarna har redan slagit sig ner på solstolarna på däck, men här nere längst fram är vi redo att vara lite mer aktiva. Vi är på "Fun Dance Fitness with Cruise Staff" och under de kommande 30 minuterna är det en blandning av hög musik, latinska rytmer och en härlig mix av dans och fitness. Det får upp pulsen och leendet i ansiktet blir allt bredare, och vi inser snabbt att varje muskel arbetar övertid. Det är tufft, men det är roligt.

Läs mer : Håll dig i form på en kryssning