2.3.2024

Hur är en Alaskakryssning egentligen? Antti från Kryssningscenter delar med sig av sina erfarenheter från sin Alaska-kryssning sommaren 2023

Anttis tips för en kryssning i Alaska

Föreställ dig för ett ögonblick dessa scener: En glittrande glaciär i överjordiskt turkosblå nyanser närmar sig, medan vidsträckta barrskogar glider förbi när fartyget långsamt kryssar längs Alaskas sydvästkust, från den ena småstaden till den andra. En valfstjärt sticker upp ur havet, medan havsörnar håller ett vakande öga över alltsammans från tallarnas toppar.

På en kryssningssemester i Alaska är allt detta möjligt!

Antti från Kryssningscenter åkte på sin första Alaska-kryssning med Celebrity Cruises i somras och han älskade det så mycket att han ville dela med sig av sina tips på Kryssningscenters blogg till alla som planerar en Alaska-kryssning.
En kryssning i Alaska passar nästan alla typer av resenärer, eftersom den på ett perfekt sätt erbjuder både en aktiv och en avkopplande semester. På kryssningsfartyget kan du koppla av och njuta av det fantastiska landskapet samtidigt som du har fartygets alla bekvämligheter och nöjen till hands. Som kontrast kan du i hamnstäderna och på spännande utflykter se och uppleva Alaskas varierande natur, kultur och djurliv på nära håll. Alaska är en unik kryssningsdestination, inte minst eftersom långa sträckor av dess kust och många resmål bara kan nås med fartyg eller flygplan. Detta är en av anledningarna till att kryssningar i Alaska är så populära – du kan enkelt njuta av de fantastiska vyerna utan besvärliga strapatser!

Antti från Kryssningscenter kryssade sommaren 2023 med Celebrity Cruises i Alaska
Antti från Kryssningscenter kryssade sommaren 2023 med Celebrity Cruises i Alaska

1) Välj kryssning: Enkelresa eller rundresa?

Kryssningar i Alaska kan avgå från flera olika hamnar, vilket ger dig många valmöjligheter. Fundera på om du vill resa enkel väg från Alaska till Kanadas eller USA:s västkust, eller om du föredrar en kryssning tur och retur.
Med en enkelresa kan du förlänga din resa och utforska Alaska under flera dagar. Du kan till exempel starta din resa från hamnen i Whittier, som ligger nära Alaskas största stad, Anchorage. På så sätt kan du kombinera din resa med en vistelse i Anchorage, en naturskön tågresa från Anchorage till Denali eller Seward, eller till och med en fisketur i vildmarken. Du kan avsluta din kryssning i storstäder som Vancouver eller Seattle.
Ett annat alternativ är att gå ombord på kryssningsfartyget i antingen Vancouver eller Seattle. På rundresor är avgångshamnen alltid densamma som ankomsthamnen. Denna typ av kryssning är bekväm, särskilt när det gäller flyg, eftersom tur- och returbiljetter ofta är billigare än enkelbiljetter.

Restips: Det finns en bekväm tågförbindelse mellan Seattle och Vancouver; du kan resa mellan de två städerna på bara fyra timmar och samtidigt njuta av det vackra kustlandskapet längs Stillahavskusten. Det är därför lätt att kombinera besök i båda städerna om du vill.

Envägskryssning

Till exempel Vancouver-Seward, Whittier-Vancouver.

Kryssning från Vancouver till Seward med Norwegian Star.

 

Kryssningar till och från samma hamn

Kryssning tur och retur från Seattle med Norwegian Encore.

2) Fartygsstorlek och faciliteter: Spelar det någon roll?

Det finns flera olika kryssningsfartyg från olika kryssningsrederier som kryssar i Alaska. När du väljer kryssningsfartyg bör du fundera över vilken upplevelse du är ute efter. Vill du ha ett nytt och stort fartyg eller ett äldre och mindre? Eller kanske du är ute efter en lyxyacht? Ditt val kommer att påverka atmosfären på kryssningen, servicenivån och – naturligtvis – priset.

Kryssningar på äldre fartyg är ofta mer prisvärda, medan de största och nyaste fartygen är något dyrare. De större fartygen har fler aktiviteter och saker att göra, medan de mindre fartygen har färre – men servicen är mycket mer personlig. Oavsett vad du väljer kan du njuta av samma fantastiska resmål.

Kryssningsfartyg för flertalet

Royal Caribbean i Alaska

De vanligaste kryssningsfartygen är populärast då man får god valuta för pengarna. Dessa passar de flesta förstagångsresenärer och barnfamiljer – eller gäster för vilka mängden aktiviteter och fartygets storlek är viktigare än personlig service.

Ett tips: Om du letar efter bra mainstream-kryssningar, kolla in Royal Caribbeans och Norwegian Cruise Lines utbud.

Premiumfartyg

Princess Cruises i Alaska

Premiumfartygen har en något högre servicenivå än de vanliga fartygen, men du behöver inte betala astronomiska summor för kryssningen. Dessa fartyg har färre aktiviteter men mer utrymme för passagerarna. Premiumfartygen passar särskilt bra för par och kompisgäng.

Ett tips: Om du letar efter en bra rederier i premiumklass, kolla in utbudet av kryssningar med Celebrity Cruises, Princess Cruises, Holland America Line och Oceania Cruises.

Deluxe-fartyg i ultralyxklass

Silversea i Alaska

Lyxfartyg är ofta betydligt mindre än de reguljära rederiernas fartyg. Med de mindre fartygen i Deluxe-klassen är det lättare att se till att man som gäst får valuta för pengarna. Sexstjärniga kryssningar inkluderar vanligtvis en rad speciella förmåner, från champagne till fina middagar och gruppträningsklasser i hamnstäderna.

Ett tips: Om du drömmer om en ultralyxig kryssning, ta en titt på Regent Seven Seas Cruises eller Silverseas utbud!

3) Utflykter i Alaska – det är hela poängen!

I Alaska är det verkligen värt att delta i de extra utflykter som kryssningsrederiet erbjuder. Du får verkligen ut det mesta av Alaskas natur genom att lämna fartyget – även om det naturligtvis finns fantastiska vyer under hela kryssningen. På grund av utflykternas popularitet rekommenderar vi att du bokar de viktigaste utflykterna i god tid före din kryssning.
En av höjdpunkterna på Anttis kryssning var en båttur med valskådning, där Antti fick se flera knölvalar på nära håll. Även sälar, sjölejon och havsörnar skådades.
Nästan alla kryssningsrederier som trafikerar området erbjuder olika typer av utflykter i Alaska. Du kan utforska glaciärer, besöka en huskyfarm eller uppleva landskapet från luften på en helikoptertur. Utflykterna kan bokas efter att du har bekräftat din kryssningsbokning.

Valsafari med liten båt

 

4) Självständighet är kärnan i äventyret

Självständighet är en bra idé under en Alaskakryssning! När fartyget kryssar genom Alaskas fjordar är det en god idé att hålla ögonen öppna, eftersom du kan se valar och sjöfåglar till och med från din egen balkong. Även i hamnstäderna är det en god idé att utforska områden runt omkring. Från hamnområdet Icy Strait Point är det till exempel bara några kilometers promenad till det autentiska lilla Tlingit-samhället Hoonah. Kom bara ihåg att vara uppmärksam, särskilt när det gäller björnar!

Alaska äventyr

 

5) Kryssningar i alla väder

När du packar för din kryssning i Alaska, kom ihåg att vädret i Alaska alltid kan överraska dig. Se därför till att packa mångsidiga kläder: en varm jacka, bra skor och en regnjacka är oumbärliga. Glöm inte heller din kikare, som gör det ännu mer spännande att spana efter djur.
Kryssningssäsongen i Alaska börjar i april-maj och slutar i oktober. Även om det är möjligt att det inte kommer en enda regnskur under kryssningen, är det ändå en bra idé att vara beredd på regn och molnigt väder. Men även om vädret blir sämre och det blåser upp så är havet ändå förhållandevis stilla eftersom fartyget lyckligtvis huvudsakligen kryssar i de skyddade fjordarna.

Ketchikan

 

Är du intresserad av kryssningar i Alaska?

Du kan utforska de olika alternativen på Kryssningscenters onlinebokning eller kontakta vår kundtjänst via e-post, telefon eller genom att skicka en offertförfrågan.

E-post: info@Kryssningscenter.se
Telefon: 08-545 207 75

Fantastiska vattenfall i Juneau

Föregående artikel

13.2.2024

Romantik till havs!

Varför inte fira smekmånad eller bröllopsdag ombord på ett kryssningsfartyg? En kryssning är ett underbart sätt att se flera destinationer på en och samma resa – samtidigt som du kan tillbringa tiden på det mest romantiska av alla ställen – till havs!

Läs mer : Romantik till havs!