3.6.2024

Livet ombord på ett kryssningsfartyg

Boka kryssning

Livet ombord på ett kryssningsfartyg

På en kryssning kan du bli underhållen från morgon till kväll

”Har man inte tråkigt på en kryssning?”

Det händer att vi får den frågan – av vänner och bekanta, familj och nya kunder som inte har varit på kryssning än.
Det korta svaret är ”nej”. Med ett stort utropstecken efteråt!
Eller: ”Ja”.
”Ja”, man kan ha tråkigt om man vill, och hela idén med att åka på en kryssning kanske bara är att sitta i en solstol och ha ”tråkigt” medan man tittar ut över havets många blå nyanser och låter tankarna vandra mot horisonten. Och om så är fallet är det helt okej att ha tråkigt!

Annars finns det massor att göra på ett kryssningsfartyg, även när fartyget är till sjöss hela dagarna och du kanske har en eller flera sjödagar i rad. Från tidig morgon till sen kväll gör fartygets besättning och underhållningsteam allt de kan för att ge dig fantastiska, roliga och lärorika upplevelser att ta med dig hem – utöver allt du upplever när du är i land.
Dagarna ombord är en enda lång parad av aktiviteter, underhållning, föreläsningar och musik. Det är faktiskt omöjligt att hinna med allt, och då och då kan du drabbas av vad som skämtsamt kallas ”kryssningsstress” – för det finns så mycket att göra, så mycket du vill göra – och så lite tid!

Varje dag får du ett detaljerat program med morgonens aktiviteter, underhållning och shower.

 

Programmet innehåller också viktig och praktisk information om öppettider, när fartyget lägger till vid nästa destination, väderprognos och annan praktisk information.

 

Varje kväll levererar din hyttsteward morgondagens program direkt till din hytt. Det kallas ”Freestyle Daily” på Norwegian Cruise Line, ”Today” på Celebrity Cruises och ”Cruise Compass” på Royal Caribbean. Gemensamt för dem alla är att det är detaljerade program som förutom mattiderna i restaurangerna och öppettiderna i barerna ger dig detaljerad information om dagens alla aktiviteter, från morgongympan, bridgeturneringen och danskurserna till kvällsshowen i teatern, livemusiken i barerna, filmerna på biografen eller stand-up showen sent på kvällen.

Ett litet tips: Ta med en överstrykningspenna hemifrån och markera i programmet vad som låter roligt eller spännande, det gör det lättare att planera dagen!

Det händer alltid något på ett kryssningsfartyg och det finns aktiviteter för alla. De allra flesta aktiviteterna ingår i resans pris. Du betalar bara extra för enskilda evenemang som bingo, vinprovning, klasser i fitnesscentret och liknande.

 

Nedan ger Kryssningscenter dig en liten inblick i hur de dagliga programmen kan se ut och vilka aktivitetsalternativ som finns tillgängliga. Och håll i dig, för nu blir det åka av!
En titt på det dagliga programmet på Norwegian Getaway den 18 juli i år avslöjar att för de morgonpigga finns det en ”Morning Stretch Class” kl. 07.00, följt av jätteschack- och shuffleboardturneringar på däck från kl. 08.00. En timme senare finns det ett ordspel på stor skärm i en av loungerna, följt av en frågesport på samma plats och lite senare – i teatern – en föreläsning om Dominikanska republiken, som fartyget anlöper nästa dag. Samtidigt, på andra ställen på fartyget, hålls ett seminarium om kikare och optisk teknik och kl. 10.30 i fartygets atrium demonstrerar några av fartygets kockar hur man gör sushi. Därefter följer en konstauktion, en föreläsning av fartygets cabin manager, en Blackjack-introduktion i kasinot, DJ-musik vid poolen, en introduktion till akupunktur, fler frågesporter och ett seminarium om hur man tar bättre bilder med sin mobiltelefon. Och då har vi inte ens hunnit till lunch än!

Det är du som bestämmer tempot ombord. Och kanske föredrar du att ligga på en solstol med den vackraste utsikten och bara låta tankarna vandra.

Programmet fortsätter i samma varierande tempo på eftermiddagen. På alla fartyg. En titt i programmet från en tidigare kryssning på MSC Meraviglia bekräftar detta, där eftermiddagen bjuder på ”Rock Classics”-musik i fartygets atrium kl 13.00, yogaklass kl 14.00 följt av underhållning med jazzkvartett i en bar, videoquiz i en annan bar, crazy games och superquiz på pooldäck och latinamerikanska dansklasser. Och när vi ändå är inne på att få upp pulsen finns det många sätt att hålla sig i form på en kryssning, till exempel i fitnesscentret, på klätterväggen eller löparbanan – läs mer om detta i vår artikel här.

Kvällarna ombord på ett kryssningsfartyg bjuder ofta på underhållning i vitt skilda stilar – från stillsam jazzmusik i baren till stora musikalshower i teatern och dans och musik i nattklubben.

På kvällen skruvas underhållningen upp ett snäpp. Efter middagen – och maten är ett kapitel för sig på en kryssning… det kan du läsa mer om här – är det livemusik på flera ställen på fartyget under hela kvällen, det kan vara jazzsångare och underhållande pianoshower eller rockband och stora latinamerikanska orkestrar. I teatern är det oftast en show varje kväll, ibland med internationellt kända sångare, magiker eller dansare, och på de större fartygen framförs även stora Broadway-musikaler i imponerande produktioner. Men du kan också välja karaoke i puben, en drink i solnedgången på däck eller en stillsam bok i biblioteket.
Du bestämmer tempot och väljer själv när du vill koppla på och av. Och vad du än väljer garanterar vi att du inte kommer att ha tråkigt.
Om du inte vill ha det, förstås.

Passa på och njut – i morgon är det ett nytt program!

Föregående artikel

3.6.2024

Håll dig i form på en kryssning

Det entusiastiska teamet på tre personer står på den lilla scenen och tittar ut över de cirka 50 personer som samlats på pooldäcket framför. Vi är på Norwegian Epic, klockan är 9.30 på morgonen och det är "Sea Day" med en heldag till havs och utsikt över havet runt omkring oss så långt ögat når. De första medpassagerarna har redan slagit sig ner på solstolarna på däck, men här nere längst fram är vi redo att vara lite mer aktiva. Vi är på "Fun Dance Fitness with Cruise Staff" och under de kommande 30 minuterna är det en blandning av hög musik, latinska rytmer och en härlig mix av dans och fitness. Det får upp pulsen och leendet i ansiktet blir allt bredare, och vi inser snabbt att varje muskel arbetar övertid. Det är tufft, men det är roligt.

Läs mer : Håll dig i form på en kryssning