31.1.2023

100 tips och råd för din kryssning

Boka kryssning

Behöver du komma ihåg en hårtork, kan du beställa morgonkaffe på balkongen och vad är den bästa drinken för solnedgången över havet?

Kryssningscenter ger dig vår ultimata lista med 100 tips och råd som förhoppningsvis kommer att göra din nästa kryssning ännu bättre – oavsett om du är nybörjare eller erfaren kryssare.

Ha så kul – och välkommen ombord!

1. Checka in hemifrån.

Checka in på fartyget online innan du lämnar hemmet. Här måste du ange all relevant information, till exempel passnummer, kontaktuppgifter och ett foto av dig själv. I terminalen kontrolleras informationen och du får ditt nyckelkort – redo att gå ombord!

2. Tänk på ett dryckespaket.

Med ett dryckespaket kan du beställa läskedrycker, öl, vin och drycker i fartygets barer och restauranger – så mycket du vill. Det ger frihet och flexibilitet och kan ofta löna sig! Fråga om alternativen innan du bokar. På många fartyg kan paketet också beställas på kryssningens första dag.

 

3. Packa förnuftigt

Tänk efter noga innan du börjar packa. Är det varmt eller kallt dit fartyget är på väg, eller både och? Behöver du strandkläder eller vandringskängor? Du kanske vill kolla på rederiets webbplats och se vad de rekommenderar. Ta inte med dig för mycket, du kan alltid tvätta din tvätt ombord!

4. Packa handbagage för den första dagen

Du lämnar dina väskor vid kajen innan du går ombord och bagaget levereras direkt till din hytt senare under dagen. Men det kan ta ett tag, så packa det viktigaste i handbagaget (t.ex. en liten rullväska): pass, mobiltelefon, laddare, en extra skjorta, ett par shorts och badkläder, byte av skor, solskydd, medicin och tandborste!

5. Tänk på din dag- eller resväska

Ta med en praktisk väska som rymmer småsaker som telefon, solglasögon och solkräm, en tröja och en bok när du går i land eller rör dig på fartyget. En nät- eller tygpåse för strandhanddukar om du ska gå i land är också praktiskt!

6. Lämna handduken hemma

På fartyget får du alla strandhanddukar du behöver – för poolområdet eller för att ta med dig i land om du ska till stranden. Lämna därför din favorithandduk hemma!

7. Kom ihåg handduksklämmor

Du kommer att älska dig själv för att du kommer ihåg dem. Det kan blåsa på soldäcket när fartyget är till sjöss, och dina strandhanddukar gör allt för att blåsa runt på solstolen. Ett par handduksklämmor får dem under kontroll!

8. Åk i god tid!

Om du flyger för att ta dig till fartygets avgångshamn rekommenderar vi att du åker minst en dag i förväg och att du övernattar på ett hotell på din destination. På så sätt behöver du inte oroa dig för att förseningar av flyget, dig själv eller ditt bagage ska hindra dig från att nå fartyget i tid.

9. Börja med en rundtur på fartyget

Det kommer att vara ditt hem under de kommande 5, 7, 10 eller kanske 14 dagarna, så det är lika bra att lära känna fartyget först. Skapa din egen tur och bekanta dig med alla aktiviteter och faciliteter som fartyget erbjuder. Börja till exempel på det översta däcket och arbeta dig neråt: Var finns de bästa poolerna, var skulle det vara bra att ligga i en solstol och är poolbaren här på däck 15 bäst när vädret är fint? Kolla in alla restauranger, kaféer och barer längre ner på fartyget, hitta receptionen (Guest Services), kasinot och shoppinggallerian – du är på god väg!

10. Kom ihåg laddare!

Mobiltelefon, iPad, dator, rakhyvel, tandborste… Det finns många apparater i ditt bagage som behöver ström. Hytten har skandinaviska 220 V-kontakter (utöver 110 V), så du behöver ingen adapter eller omvandlare. Om du har många saker som behöver ström är det en bra idé att ta med extra strömadapter hemifrån.

11. Lämna det här hemma:

Här är en lista över saker som du inte bör eller får ta med ombord: hårtorkar (finns i hytten), strykjärn (kan lånas), knivar, vapen, olagliga droger, alkohol (vissa bolag tillåter en flaska vin per passagerare ombord) och mat (delvis förtärd mat och hemlagad mat är inte tillåtet. Torra och förpackade livsmedel, t.ex. en rulle kex, nötter eller godis, är dock tillåtna.)

12. Gå till ”Sailaway Party”!

Det är en tradition på de flesta fartyg att ha en fest på pooldäck när fartyget kastar loss. Du vill inte missa det! Det finns ofta levande musik och dans, bra stämning och glada människor överallt – det perfekta sättet att börja kryssningen.

13. Packa upp!

En av de stora fördelarna med en kryssning är att du har ditt hotellrum med dig från hamn till hamn. Så glöm att packa och packa upp och stanna halvvägs i resväskan som på andra kryssningar, packa upp allting redan första dagen och sätt dig i din hytt så att du känner dig som hemma!

14. Be om fler galgar!

Hytternas utformning är superoptimerad, med små lådor och skåp överallt med gott om utrymme. Om du behöver galgar kan du be din hyttvärd om flera.

15. Hitta restaurangerna

Ta reda på var du ska äta. På restauranger med gratis mat ingår maten i priset för kryssningen. Det finns alltid minst en huvudmatsal och en bufférestaurang, men på större fartyg finns det många fler restauranger där maten ingår.

 

16. Besök en specialitetsrestaurang

De flesta fartyg har också en eller flera specialrestauranger där du kan äta mot en liten tilläggsavgift. Maten här är extra god och de extra pengarna brukar vara väl investerade. Dessa restauranger är specialiserade på till exempel italienska eller franska rätter, sushi och amerikanska biffar.

17. Kom ihåg de fina kläderna!

Det är väl trevligt att se lite snygg ut? På MSC Cruises är minst en kväll en ”formell kväll”, då du uppmanas att visa upp dina finaste kläder. De flesta andra kryssningsrederier gör samma sak, till exempel under namnet ”captain’s dinner”. Det är inte ett krav, men många vill göra något extra under dessa kvällar, och en kavaj för männen och en klänning för kvinnorna räcker gott och väl! Norwegian Cruise Lines koncept ”Freestyle Crusing” uppmuntrar till avslappnad klädsel, även på kvällen.

18. Läs dagens program!

Varje kväll får du nästa dags program i hytten med aktiviteter, underhållning och annan praktisk information. Läs den och se till att du inte missar dagens höjdpunkter!

19. Markera dina favoriter!

Ta med en överstrykningspenna så att du kan markera de aktiviteter du vill delta i. Du kanske också vill ta ett foto av programmet så att du alltid har det med dig.

20. Ge extra dricks – helt frivilligt

Hos en del rederier betalar du dricksen till besättningen i förväg som en del av den totala kostnaden för kryssningen, medan andra tar ut den på ditt konto ombord som ett fast dagligt belopp. Detta garanterar att alla besättningsmedlemmar får en del av dricksen. Många gäster väljer också att ge lite extra till hyttstewarden, bartendern eller servitören i restaurangen om de har fått extra bra service. Detta är inget krav och förväntas inte, men besättningen är ofta mycket glad över det. Tänk därför på att ha några dollar- eller eurosedlar i fickan och tacka dem som ger dig god service.

21. Kom ihåg ordet ”snälla”

Det lilla ordet kan göra stor skillnad, och ändå är vi skandinaver ofta dåliga på att komma ihåg det, inte av illvilja, utan för att det inte är en naturlig del av vårt eget språk. Försök ändå att komma ihåg det när du beställer mat i restaurangen eller drinkar i baren, eller när du ber om en extra handduk från din hyttsteward. Snälla du. 😉

22. Se solen gå ner!

En solnedgång över havet är något alldeles speciellt, så håll utkik efter den, solen, och njut av det vackra skådespelet på himlen när dagen övergår i kväll. Bästa dryck för en solnedgång? Vi rekommenderar en Cosmopolitan – den är klassisk och smakar bra varje gång!

23. Gå på teater!

De flesta stora kryssningsfartyg har stora teatrar som erbjuder fantastisk underhållning varje kväll, med till exempel talangfulla sångare, dansare eller akrobater. På de riktigt stora fartygen, som Royal Caribbean och Norwegian Cruise Line, finns det musikproduktioner med väldigt duktiga sångare och dansare som lätt kan konkurrera med både Broadway och West End! Så unna dig själv en eller två teaterbesök, det brukar finnas något nytt på teatern varje kväll.

24. Dansa!

När dansade du senast en vanlig tisdagskväll? Jag tror inte det var nyligen! På en kryssning kan du göra det varje dag. De allra flesta fartyg har livemusik på flera ställen varje kväll, det finns nattklubbar och ofta fester på öppna däck där du kan dansa hela natten under stjärnorna. Gör det! Kom ihåg att dansen frigör dopamin i kroppen, vilket minskar stress och ökar känslan av lycka!

25. Prova en mocktail, en drink utan alkohol

Det finns många att välja mellan och de smakar jättebra!

26. Klä ut dig!

På många kryssningsrederier, bland annat MSC Cruises, Norwegian Cruise Line och Celebrity Cruises, är det en tradition att hålla en ”White Party”, där många passagerare bär vita kläder och kanske till och med en vit kostym. Det kan också finnas andra temafester ombord, t.ex. 70-talsdisco och 80-talsfest. Kostym är inget krav och alla är välkomna!

27. Tvätta händerna!

God hygien har högsta prioritet på ett kryssningsfartyg, där tusentals människor bor och umgås. Det finns handdesinfektionsapparater över hela fartyget, så kom ihåg att använda dem ofta. Och kom ihåg att tvätta händerna ofta – för din egen och dina medpassagerares skull!

28. Ät frukost och lunch i restaurangen!

Det är sant att det kan vara ganska hektiskt och ibland stressigt i bufférestaurangen, särskilt på morgonen. Men kom ihåg att du också kan äta frukost – och lunch – à la carte i huvudrestaurangen utan extra kostnad. Det är tystare här!

29. Njut av ditt kaffe hela dagen

Det finns kaffe- och theautomater i bufférestaurangen och ofta på pooldäcket, som ingår i priset och kan avnjutas dygnet runt. Specialkaffe finns också i både restauranger och barer, ibland mot en extra kostnad om det inte ingår i ditt dryckespaket.

30. Gå i land!

En av de många fördelarna med en kryssning är möjligheten att uppleva flera olika destinationer under samma resa, så kom ihåg att gå i land varje dag du har chansen! Du kommer att få med dig nya intryck och massor av upplevelser hem, oavsett om du åker på utflykt eller bara promenerar runt i staden du besöker.

31. Vet vad du vill se i land

Förbered dig på resan innan du åker och läs på om de platser som kryssningen kommer att besöka. Finns det några särskilda historiska monument som du vill se? En stor katedral? Eller är shopping höjdpunkten på din destination?

32. Kontrollera utflyktsprogrammet

Rederierna erbjuder utflykter och det finns ett stort urval. Utflykter kan verka dyra till en början, men du får ofta med dig en hel del upplevelser från platser som du normalt sett inte skulle besöka, så kontrollera utflyktsprogrammet – antingen hemifrån eller när du är ombord – och boka i god tid. Populära turer tenderar att bli utsålda.

33. Gör din egen resa i land

Många väljer också att åka på egen hand när fartyget är i land. Ta en promenad i staden där fartyget har lagt till, ta en lokalbuss till närmaste strand eller hyr en taxichaufför för dagen och ta med dig dina egna unika upplevelser hem. Möjligheterna är oändliga!

34. Var en god ambassadör

Kom ihåg att du är en gäst i de länder du besöker och en ambassadör inte bara för fartyget utan också för ditt eget land. Var nyfiken men vänlig och visa respekt för den lokala kulturen och livsstilen.

35. Skaffa en karta över hamnen – och titta på den när du kommer hem

Det ger goda minnen!

36. Hoppa i jacuzzin!

Ta gärna ett dopp i en av de många bubbelpooler som finns på soldäcket eller i poolområdet. Det finns inget mer avkopplande än att ligga i ett bubbelbad – med den mest fantastiska havsutsikten!

37. Gå upp tidigt minst en dag och titta på soluppgången!

Du kan se tiderna för soluppgång och solnedgång i dagens program.

38. Drick ditt morgonkaffe på balkongen!

Börja dagen i lugn och ro med en kopp kaffe på din balkong (om din hytt har en). Få ditt kaffe (och kanske en croissant) serverat av Room Service.

39. Beställ ”Room Service”

Det är ren lyx och härligt att bli bortskämd! På de allra flesta fartyg kan du beställa rumsservice dygnet runt och få din favoritmat eller -dryck till din hytt. De flesta rederier tar ut en avgift för denna tjänst. Vi rekommenderar också att du har några dollar eller euro i dricks till servitören som kommer med din beställning.

40. Ta trapporna!

Om du bara ska gå upp några våningar eller ner några fler, ta trapporna. Med tusentals passagerare ombord blir hissarna ofta överbelastade och stannar på varje däck på vägen upp och ner, och det går ofta mycket snabbare att ta trapporna. Som en bonus får du motion också!

41. Gå på en konstauktion

Konstauktioner anordnas ofta på stora fartyg när fartyget är till sjöss under en hel dag. Det finns ingen skyldighet att köpa, men du är garanterad en rolig upplevelse – och det finns ofta gratis champagne!

42. Smaka på världen

Mexikanska specialiteter, italiensk hemlagad mozzarella eller amerikanska biffar? På en kryssning seglar du inte bara mellan nya och spännande destinationer, du har också möjlighet att göra en kulinarisk resa runt om i världen när du är ombord. Gör det bästa av det. Utforska det. Och var modig! Maten är god på en kryssning och du har möjlighet att prova nya saker – varje dag. Läs vår blogg om ämnet här.

43. Ät indiskt!

Prova den indiska maten, om den serveras i restaurangen, och det kommer att vara den bästa indiska mat du ätit på länge. Det är i alla fall ryktet, och vi är benägna att hålla med!

44. Berätta om dina matpreferenser

Vegetarian eller vegan? Glutenfri eller fisk- och skaldjursfri? Kom ihåg att berätta för servitörerna på restaurangen om dina matpreferenser och eventuella matallergier.

45. Beställ extra rätter – det är okej!

Kan du inte bestämma dig, men vill ha två förrätter? Vill du äta efterrätten först? Eller att ha en huvudrätt på menyn som förrätt i stället? Allt är tillåtet – för det mesta – så gör slag i saken och fråga servitörerna! Du är på semester och de kommer att göra allt för att det ska bli den bästa semestern hittills!

46. Ta en efterrätt någon annanstans

Som sagt, du är på semester och bestämmer själv: Vill du äta efterrätten på en annan restaurang än den där du åt huvudrätten? Gör det! På fartyg med flera restauranger där måltiden ingår i priset är detta inget problem. Och annars är bufférestaurangen (nästan) alltid öppen för ett kvällssnack eller en extra efterrätt!

47. Om specialrestaurangen är fullbokad –  gå dit ändå!

Det finns fortfarande en chans att få ett bord i specialrestaurangen du gärna vill pröva, även om de sa att allt var utsålt när du försökte boka. Många glömmer sina bokningar eller dyker aldrig upp av andra skäl, så du kan ha tur om du ändå får ett bord.

48. Besök biblioteket

Det är lugnt och tyst och det finns gott om böcker att läsa.

49. Spela ett spel!

Cluedo, Monopol eller vad sägs om ett klassiskt spel Ludo? På de flesta fartyg kan du låna olika brädspel på däck och i barerna, och det är lätt att hitta andra att spela med!

50. Le mot kameran – 1

Säg aldrig nej till att bli fotograferad när fartygets fotografer passerar förbi. Det är gratis och det finns ingen skyldighet att köpa. Alla foton som tas av dig kommer att visas i fartygets fotogalleri, antingen i tryckt form eller elektroniskt i en fotomaskin.

51. Var positiv!

Det kan hända att du måste köa i baren eller vänta lite längre på din huvudrätt. Kanske skrattar bordet bredvid lite för högt, eller så var gårdagens sångare inte riktigt i din smak. Var positiv och ta det med dig, du är på semester och det finns så många alternativ! Sätt på dig din ja-hatt och lär dig uttrycket ”it’s all good”, som man säger på engelska.

52. Utöka din dryckesmeny!

Beställ minst en drink som du aldrig har provat förut.

53. Var öppen – prata med människor i din omgivning

Ett kryssningsfartyg är som ett litet mikrokosmos av nationaliteter och olika människor. Det finns alla möjligheter att träffa nya och spännande människor från världens alla hörn. Le, säg hej och lyssna på deras berättelser. Kanske får du nya vänner för livet?

54. Ta med ett visitkort – helst med ett foto

Det är ett enkelt sätt att utbyta telefonnummer och e-postadresser om – och när – du träffar nya personer som du vill hålla kontakten med.

55. Prova de olika barerna

Pröva dig fram och gå inte till samma bar varje kväll. Dryckesmenyn kan vara densamma, men atmosfären förändras från bar till bar och ingen kväll är den andra lik!

56. Le mot kameran – 2

I vårt land är vi nu vana vid att se övervakningskameror på många ställen, i offentliga byggnader, köpcentra och på gatan. På ett kryssningsfartyg finns de överallt. Säkerheten har högsta prioritet på ett fartyg, och kameror är en naturlig del av arbetet med att skapa en god och säker atmosfär ombord för både besättning och passagerare. Och oroa dig inte, det finns inga kameror i hytterna eller på de offentliga toaletterna!

57. Ta en tupplur!

Du är på semester och vad kan vara bättre än att somna i en solstol? Eller vila en timme före middagen – du kommer att vara fräschare på kvällen och det känns nästan som om du fått en extra dag.

58. Prata med besättningen

De är här för att göra din semester till en av de bästa någonsin. I restaurangen, bakom baren, på scenen eller med en dammsugare i handen. Besättningen på ett kryssningsfartyg består ibland av mer än 50 olika nationaliteter och alla har fascinerande historier att berätta. Prata med dem, lär dig deras namn och hör deras berättelser.

59. Välj en ”hero”

Hos många rederier har du möjlighet att ge ett erkännande till den besättningsmedlem som har gjort störst intryck på dig. Ofta kan du göra detta i det frågeformulär som skickas till dig efter resan, eller så kan du göra det medan du är ombord. Norwegian Cruise Line har till exempel ett ”Cruise Hero”-program, där du kan ge ett erkännande till en servitör eller bartender för god service, ett leende eller bara en särskilt positiv attityd på små kort som du kan hämta i receptionen.

60. Respektera rökområdet!

På alla fartyg finns särskilda områden för rökare. Respektera dessa. Rökning är inte tillåten inomhus (utom i kasinot på vissa fartyg) och få rederier tillåter för närvarande rökning på balkonger.

61. Lägg din klocka i värdeskåbet

Du är på semester och kan slappna av!

62. Men håll ändå ett öga på tiden!

Ofta seglar fartyget mellan olika tidszoner och det är bra att hålla koll på tiden. Du får information kvällen innan om tiden måste ändras.

63. Kom ihåg en varm tröja!

Även om fartyget seglar i tropiska vatten som Karibien eller under sommarsolen i Medelhavet kan det vara kyligt på kvällar och nätter på däck.

64. Få dina kläder tvättade!

Det finns tvättservice ombord, så du behöver inte få panik om du får slut på t-shirts eller har spillt rödvin på din favoritskjorta.

65. Skäm bort dig själv i spaavdelningen

De flesta fartyg är utrustade med lyxiga spa-avdelningar som förutom spa, bastu och kanske specialspa även erbjuder skönhetsbehandlingar, massage och alla tänkbara wellnessbehandlingar mot en extra avgift.

66. Håll utkik efter specialerbjudanden!

Det finns ofta bra erbjudanden i spaavdelningen för massage eller andra behandlingar när fartyget ligger i hamn.

67. Håll dig i form!

De flesta fartyg har välutrustade gym som erbjuder både konditions- och styrketräning. Tillträde ingår i priset för kryssningen och de är vanligtvis öppna från morgon till sen kväll. Du kan också ofta hitta ett löp- eller joggingspår utomhus på däck.

68. Träna tillsammans med andra

Det finns gott om möjligheter att träna och hålla sig i form tillsammans med andra i klasser som yoga, spinning och dans. Vissa är gratis att gå med i, andra kostar en liten avgift.

69. Gå till ”flygläge”!

Sätt mobiltelefonen i flygläge så snart fartyget lämnar hamnen. Det finns gott om skräckhistorier om människor som glömmer bort sina telefoner och kommer hem med dyra räkningar för onödig satellitroaming mitt ute på havet. Det bästa sättet att undvika detta är flygläge, så att telefonen inte roamar eller använder data (och du är ju också på semester, eller hur?).

70. Stanna i hytten om du blir sjuk

Om din semester – oväntat – störs av halsont eller magbesvär, visa hänsyn och minimera kontakten med andra människor. Hälsa och hygien har högsta prioritet på ett kryssningsfartyg och därför har alla fartyg läkare och sjuksköterskor ombord som du kan kontakta vid behov.

71. Res ensam

En kryssning är en idealisk resform för dig som reser ensam. Det är lätt att träffa nya människor ombord och många reser ensamma. Många kryssningsrederier ordnar dagliga aktiviteter för ensamresenärer, till exempel cocktailpartyn och gemensamma middagar i restaurangen. Vissa av Norwegian Cruise Lines fartyg har särskilda hytter som är utformade för en person och som alla ligger i ett särskilt område med gemensamma faciliteter där du kan träffa andra.

72. Träffa likasinnade

På en kryssning finns det många möjligheter att träffa likasinnade och andra med liknande intressen, till exempel bridgeklubbar, stickgrupper och möten för alkoholister som håller på att återhämta sig. Kolla dagens program eller fråga i receptionen.

73. Gå till föreläsningar!

På utvalda kryssningar anordnar vissa rederier föreläsningar ombord om de destinationer som fartyget besöker. Det är gratis att delta och du kan lära dig mycket om nästa stopp.

74. Tid tillsammans

En kryssning är tid att vara tillsammans – med vänner, pojkvän, make eller familj. Tillbringa tid tillsammans, njut av varandra och slappna av.

75. Låt barnen få egen tid

Barnen behöver spännande underhållning hela dagen när de är på semester (och kanske behöver du som förälder en paus!). På de större fartygen finns det särskilda områden där barnen kan leka och vara aktiva under överinseende av utbildad personal. Royal Caribbean har vunnit priser för sina barnprogram och Norwegian Cruise Line har också barnklubbar med många aktiviteter.

76. Och låt de unga vara unga

För de äldre barnen och tonåringarna finns det också många alternativ. Till exempel har både Royal Caribbean och Norwegian Cruise Line särskilda tonårsklubbar (som naturligtvis är ”föräldrafria zoner”) med lounger, spel, musik och dansgolv – och chansen att träffa jämnåriga från hela världen.

77. Se upp för solen!

Du blir ofta förvånad över hur stark solen kan vara i Karibien och Medelhavet. Håll dig i skuggan och använd rikligt med solskydd med hög skyddsfaktor!

78. Använd värdeskåbet

Lägg pass, pengar och andra värdesaker i hyttens värdeskåp när du inte behöver dem.

79. Lämna ditt kreditkort i hytten

Livet på ett kryssningsfartyg är kontantlöst, du betalar med ditt nyckelkort och alla inköp samlas på en räkning, dras direkt från ditt kreditkort eller betalas kontant den sista dagen i receptionen.

80. Använd skylten ”Stör inte” i din hytt!

Din hyttsteward vill inte se dig utan kläder. Och du vill också kunna ta din middagspaus i lugn och ro.

81. Dekorera din dörr!

Har du svårt att hitta hem? Häng upp några post-it-lappar på dörren till din hytt så att den blir lättare att hitta. Anteckningarna kan också användas för meddelanden till och från andra. Många dekorerar också sin hyttdörr med en affisch eller ett vykort (allt kan hängas upp med magneter).

82. Lek!

Dagens större kryssningsfartyg erbjuder massor av aktiviteter och upplevelser för hela familjen, kolla in Royal Caribbeans gigantiska fartyg! Ta en tur i vattenrutschbanan, kör go-cart, spela minigolf eller surfa i surfing-simulatorn. Eller vad sägs om ett bra klassiskt spel bordtennis? Det finns gott om möjligheter att släppa lös ditt inre lekbarn!

83. Ta hand om dina kläder och saker på balkongen

Det kan blåsa mycket på balkongen när fartyget är till sjöss, så håll utkik om du hänger ut kläder för att torka över stolsryggen!

84. Undvik sjösjuka

Det finns numera många olika medel mot sjösjuka, bland annat piller, akupressurarmband och plåster. Om du är känslig för sjösjuka kan du överväga att ta med dig några tabletter (fråga i receptionen). Det är dock mycket osannolikt att du kommer att behöva det. De flesta kryssningsfartyg är numera så stora att det krävs mycket för att få dem att gunga, och för det mesta märker du inte ens att du befinner dig på ett fartyg. Samtidigt säkerställer ny teknik att fartygens stabilisatorer är mycket effektiva när det gäller att motverka vågverkan och hålla fartyget stabilt även i hårt väder.

85. Var beredd på ändringar av rutten

Fartygets kapten övervakar vädret dygnet runt och kan ofta ändra kurs om det blåser eller regnar kraftigt. Trots detta kan beslutet att avbryta besöket i en hamn och ändra rutten inte undvikas om det är dåligt väder på destinationen eller om andra omständigheter spelar in. Detta händer sällan, men det finns aldrig en 100-procentig garanti för att du kommer till de platser som rutten beskriver.

86. Shoppa amok!

De flesta fartyg har en mängd olika butiker som säljer kläder, smycken, klockor och annat, och du kan ha tur och hitta några riktigt bra erbjudanden. Butikerna är öppna när fartyget inte ligger i hamn.

87. Gå vilse!

Det är lätt att tappa orienteringen för en stund när man rör sig på ett stort skepp, och det kan faktiskt vara ganska roligt. Är teatern nu på väg åt det hållet eller tvärtom? Och är hytten upp eller ner? Men oroa dig inte, det finns skyltar överallt i form av översiktstavlor vid trappor och hissar. Om du är på ett av Norwegian Cruise Lines fartyg, håll utkik efter fiskarna i mattorna, de simmar alltid framåt! 😉

88. Prova ett parti shuffleboard!

Prova det klassiska däcksspelet som är känt från de gamla oceanliners som korsade Atlanten för hundra år sedan, men som fortfarande finns på de flesta kryssningsfartyg idag.

89. Spela bingo!

Bingo är en tradition på de flesta fartyg. De är populära evenemang och kan föra alla samman över kulturer och språkgränser. Du betalar för att delta (beroende på hur många biljetter du vill ha), men ofta är vinsterna ganska stora, till exempel extra pengar att spendera ombord eller till och med stora rabatter på en kommande kryssning.

90. Hissa regnbågsflaggan

Celebrity Cruises, Norwegian Cruise Line och flera andra kryssningsrederier anordnar dagliga cocktailpartyn för HBTQ+-personer. Vanligtvis äger de rum i en av fartygets barer före middagen.

91. Berätta om era årsdagar

Jämn födelsedag, silverbröllopsdag eller kanske till och med din smekmånad? Kom ihåg att tala om för rederiet om du firar något speciellt. Ingenting är garanterat, men det har hänt tidigare att champagne och färska jordgubbar levereras till hytten eller att det ges en sång i restaurangen när det finns något speciellt att fira. Och varför missa denna lilla händelse?

92. Säg ja!

Kanske är det dags att äntligen säga ja till varandra och gifta sig? Eller kanske upprepar ni ert löfte till varandra och gifter er en andra gång? 😊En kryssning är det perfekta tillfället för ett bröllop, en fest och en smekmånad i ett. Det kräver planering, men många rederier erbjuder att ta hand om ceremonin. Eftersom samkönade äktenskap blev tillåtna på Malta 2017 erbjuder Celebrity Cruises, vars fartyg alla är registrerade på Malta, att genomföra juridiskt giltiga samkönade bröllop.

93. Gå bakom kulisserna

Vill du se hur köket på ett stort kryssningsfartyg fungerar, hur besättningsutrymmena ser ut eller hur kaptenen styr fartyget? Flera rederier anordnar så kallade ”Behind the Scenes”-turer, där du mot en avgift kan komma in i områden som normalt är stängda för passagerare.

94. Ta massor av bilder – även av konstiga och knasiga situationer

Du kommer att älska minnena när du kommer hem.

95. Glöm inte bort en ”powerbank” för telefonen, för du kommer snabbt att få slut på batteri med alla foton du tar!

96. Spara vatten

Under de senaste åren har alla kryssningsrederier kraftigt ökat verksamheten och tekniken för att skydda miljön, spara energi och förbättra bränsleeffektiviteten. Du kan också hjälpa till genom att till exempel spara vatten. Använd dina handdukar i flera dagar i stället för att skicka dem till tvätten. Läs mer om skyltarna i din hytt.

97. Kom ihåg att packa sista dagen!

Semestrar varar (tyvärr) inte för evigt, och dagen kommer när kryssningen är över. Packa dina resväskor dagen innan, de måste vanligtvis lämnas in för hämtning före midnatt, bagageetiketter delas ut av din hyttsteward eller hämtas i receptionen.

98. Ta en tur till!

Allt fler gäster väljer att boka två kryssningar i rad. På kryssningsspråk kallas detta ”back-to-back” och det har många fördelar: du förlänger din semester, sparar en extra flygresa och du känner redan till fartyget och kan ofta bo i samma hytt.

99. Förläng din semester!

Tillbringa en natt eller två i den stad där kryssningen slutar. Det kommer ofta att kännas som en liten extra semester med utrymme för helt nya upplevelser.

100. Planera

Boka i god tid så att du får ännu mer tid att roa dig och planera vad du ska se och göra när du är borta.

 

Välkommen ombord – Kryssningscenter önskar dig en trevlig semester!

 

Föregående artikel

8.1.2023

Smaka på världen ombord!

På en kryssning kryssar du inte bara från hamn till hamn och upplever nya och spännande destinationer, du får också chansen att göra en kulinarisk resa runt världen när du är ombord. Från fantastiska amerikanska biffar till mexikanska specialiteter, spanska tapas och italienskt lantkök, till signaturrätter från Mellanöstern, den bästa thailändska maten och den finaste japanska sushin - du hittar nästan allt du kan drömma om.

Läs mer : Smaka på världen ombord!

Nästa artikel

16.9.2023

Bakom kulisserna: Världens största fartyg håller på att byggas i Åbo

Världens största kryssningsfartyg håller på att byggas på Meyer Turku-varvet i Åbo. Fartyget kommer att vara imponerande 365 meter långt och 65 meter brett. När det är färdigt kommer det att överta titeln som världens största kryssningsfartyg.

Läs mer : Bakom kulisserna: Världens största fartyg håller på att byggas i Åbo