Alaska och British Columbia – Vildmark, glaciärer och kultur (sydgående)

Rutt

Anchorage – Seward – Collegefjorden– Icy Bay – William Henry Bay – Haines – Tracy Arm och Endicott Arm – Sitka – Wrangell – Misty Fjords – Alert Bay – Vancouver

Upplev Alaskas vildmark och rika kultur på vår expeditionskryssning från Nome till Vancouver, där vi utforskar de avlägsna Aleutiska öarna och orter längs Inside Passage.

Håll utkik efter björnar i nationalparken Katmai och på Kodiak Island, och spana efter valar, sälar, havsuttrar och sällsynta sjöfåglar som beringmåsen.

Upptäck orörd natur, fascinerande historia och vildmarksatmosfär på de avlägsna och isolerade öarna Saint Paul och Saint Matthew.

Stillahavskustens vilda skönhet
Upptäck Alaskas kuperade och orörda kust samt den kanadensiska Inside Passage och Aleutiska öarna. Vid Misty Fjords National Monument och på de avlägsna öarna är det naturen som styr. Håll utkik efter björnar på Kodiak Island och i nationalparken Katmai, och spana efter valar, sälar och fåglar som den vithövdade havsörnen och sällsynta arter som brunalkan under resan norrut.

Upptäck en levande historia
Möt människor från ursprungsfolken tlingit och unangan, leta efter hällristningar i Wrangell och följ i guldgrävares och upptäcktsresandes fotspår under din expeditionskryssning. Vi besöker spökstaden Unga, lyssnar till berättelser om de mosstäckta totempålarna vid Chief Shakes Tribal House och får en djupare inblick i historien, kulturen och ekologin i denna vackra region.

Datum: 7/7 & 8/9 2025

fr. 83 824 kr

Bokningsförfrågan

Reseprogram

 • DAG 1. Seattle

  Påbörja ditt äventyr i den smaragdgröna staden

  Expeditionskryssningen börjar med en övernattning i Seattle.

  Om du vill kan du ta dig till Seattle lite tidigare och utforska staden på egen hand. Besök akvariet, där du kan se havsuttrar och en gigantisk åttaarmad bläckfisk. Eller ta en promenad genom skulpturparken Olympic, där du kan beundra verk av berömda konstnärer, samtidigt som du får njuta av de vackra vyerna över Pugetsundet och de omgivande bergen.

  Ett besök på Pike Place Market är en fröjd för alla sinnen. Den över hundra år gamla marknaden är fylld med allt från gatumusikanter och barer till fiskhandlare.

 • DAG 2: Expeditionen börjar

  Påbörja ditt äventyr i historiska Nome

  Den här dagen flyger du från Seattle till Nome för att påbörja expeditionskryssningen.

  Nome, beläget på Sewardhalvöns spets vid Berings havs, är kanske den mest kända staden från guldrushen i Alaska. Här finns fortfarande spår från en svunnen tid, bland annat övergivna mudderverk, ångmaskiner från sekelskiftet och gamla järnvägsspår.

  Nome var även slutstation för tre av Roald Amundsens polarexpeditioner, däribland hans försök att nå Nordpolen med flygplan år 1926. En passande plats för att inleda ditt storslagna äventyr i Alaska.

 • DAG 3. Korsa Berings hav

  Gör dig redo för äventyr och spana efter djurliv till havs

  Ägna den första dagen till havs åt att lära känna dina medpassagerare, eller blicka ut över horisonten och se världen passera förbi. Du kommer att ha gott om tid att bekanta dig med expeditionsfartyget, så varför inte dra nytta av bekvämligheterna ombord medan du förbereder dig för nya upptäckter.

  Expeditionsteamet berättar mer om vad som väntar under resan, och du kan också fördjupa dina kunskaper i biblioteket och vårt vetenskapscenter ombord. Här finns många av naturens underverk, så håll utkik efter knölval i vattnet och sjöfåglar i luften.

 • DAG 4: Vilda Saint Matthew

  Upplev en vild och avlägsen ö

  Saint Matthew, en del av Alaska Maritime National Wildlife Refuge, ligger över 30 mil från närmaste by. Här finns spår av övergivna byggnader kvar bland svarta sandstränder och en tundra full av vildblommor. Ett fåtal tappra själar har försökt – och misslyckats med – att försöka rota sig här.

  Idag lever endast fåglar på ön, däribland tusentals lunnefåglar, grisslor och skarvar. Om vi har tur under vår landstigning kan vi få syn på den sällsynta beringsnösparven som näst intill enbart häckar just här – lyssna också efter ljudet av de åkersorkar som lever här och blivit kända för sina distinkta varningsläten.

 • DAG 5: Unanganfolkets vardag i St Paul

  Spana efter djur på den största av Pribilof-öarna

  Den vindpinade ön St Paul utgör hemvist för USA:s största aleutsamhälle på omkring 480 personer. Besök lämningarna efter de traditionella barabara-hus som delvis byggts under jord för att ge skydd mot havsvindarna.

  St Paul är även ett skyddat område för fåglar med omkring 300 sorters flyttfåglar som stannar till för att samla ny kraft här. Håll utkik efter hornlunne- och tofslunnefåglar, klippsnäppor och den sällsynta beringmåsen.

  På land kan du få syn på pälssälar som vaggar fram – drygt hälften av alla dessa charmiga sälar lever på öarna.

 • DAG 6: Kunskap och avkoppling

  Koppla av och få tid för reflektion när resan fortsätter längs kusten

  Vi fortsätter söderut över Berings hav från Aleutiska öarna på väg mot nästa stopp i Dutch Harbor. Expeditionsteamet berättar mer om kommande resmål och bjuder in till fler föreläsningar kring relevanta ämnen.

  Fortsätt att spana efter lunnefåglar, alkor och marmoralkor, framförallt närmare kusten. Med lite tur kan du få syn på beringmåsen, en art som bara lever här.

  Om du vill koppla av kan du njuta av panoramavyerna från Explorer Lounge & Bar, infinitypoolen eller badtunnorna ute på däck.

 • DAG 7: Upptäck Dutch Harbor

  Lär dig mer om USA:s största fiskehamn och dess historia

  Dutch Harbor – USA:s största fiskehamn – är en fascinerande plats. På vägen dit passerar vi den nästan 1 800 meter höga vulkanen Mount Makushin som ibland ger ifrån sig ånga.

  Här får du veta mer om ursprungsfolket unungan på Museum of the Aleutians. Besök den rysk-ortodoxa katedralen eller museet över andra världskriget, tillägnat det slag som ägde rum här 1942.

  Håll utkik efter vithövdade havsörnar och lunnefåglar. På land lever rävar, lämlar och vildhästar. I havet kan du få syn på valar, sjölejon och tumlare. TV-serien ”The Deadliest Catch”, där krabbfiskare arbetar under extrema förhållanden, spelas in i Dutch Harbor.

 • DAG 8: Spökstaden Unga

  Upplev en spökstad i Alaska

  Unga är en pittoresk, övergiven bosättning på den södra delen av ön med samma namn.

  Aleuterna kom hit 1833, men lämnade byn 1969 när de inte längre kunde livnära sig på fisket. Det fåtal träbyggnader som fortfarande finns kvar är den enda påminnelsen om att människor en gång levde här.

  Rosa granspira, rallarrosor och andra vildblommor sätter färg på landskapet kring de övergivna stugorna där naturen tagit över igen. Upplev byns kusliga skönhet under en landstigning med våra små expeditionsbåtar.

 • DAG 9: Alaskas avlägsna vatten

  Utforska kuperade landskap och orörd vildmark

  Alaskahalvön består av orörd vildmark och är en fristad för djurlivet. Regionens präglas av dramatiska kustlandskap, mäktiga berg och avskilda havsvikar.

  Följ med expeditionsteamet och utforska avskilda vatten och inlopp på nära håll med möjligheten att spana efter björnar, vithövdade havsörnar och havslevande däggdjur som utter och knölval. Lär dig mer om regionens geologiska utveckling och få en förståelse för hur naturens krafter har format landskapen runt omkring dig.

 • DAG 10: Brunbjörnar i Katmai

  Spana efter brunbjörn i nationalparken Katmai

  Ditt äventyr fortsätter i den över 16 000 kvadratkilometer stora nationalparken Katmai som hyser över ett dussin aktiva vulkaner. Katmai utgör också hemvist för fler än 2 000 skyddade brunbjörnar – den största enskilda populationen i världen.

  Tillsammans med en erfaren björnguide spanar vi efter djuren på behörigt avstånd, antingen från däck eller i våra små expeditionsbåtar. Kanske får vi syn på björnar som är på jakt efter bär, dyker efter musslor eller fångar fisk i vattnet.

  Om vädret tillåter gör vi ett besök i Geographic Harbor, Kinak Bay eller Kukak Bay.

 • DAG 11: Kodiaks brunbjörnar

  Utforska alutiiqfolkets hem

  Kodiak Island är USA:s näst största ö och granskogar och grässlätter har gett den smeknamnet ”den gröna ön”.

  Öns mest berömda invånare är brunbjörnarna. Omkring 3 500 individer lever i Kodiak National Wildlife Refuge, som täcker två tredjedelar av öns yta.

  Vi ger oss ut och letar efter de mäktiga djuren i deras naturliga miljö, och på tryggt avstånd i våra små expeditionsbåtar låter vi oss imponeras av deras storlek och smidighet. Det här perspektivet erbjuder en sällsynt inblick i hur björnarna lever – med Alaskas häpnadsväckande landskap som kuliss.

 • DAG 12: Vi korsar Alaskagolfen

  Avkoppling och fågelskådning till havs

  Vår resa fortsätter över Alaskagolfen. Den här dagen passar det bra att besöka infinitypoolen, badtunnorna och bastun ombord. Ta en löptur, kör ett träningspass i gymmet eller njut av en massage i fartygets spa.

  I vårt vetenskapscenter bjuder expeditionsteamet in till föreläsningar om ämnen som Alaskas djurliv, geologi, glaciologi, historia och kultur.

  Slappna av i Explorer Lounge & Bar och ta ett glas med dina medpassagerare, eller luta dig tillbaka och njut av utsikten. Se om du kan få syn på regionens tre olika albatrossarter. Laysanalbatrosser och svartfotade albatrosser syns ofta, medan den gulnackade albatrossen är mer sällsynt.

 • DAG 13: Glaciärerna i Icy Bay

  Spana efter djurliv i glaciärvatten

  En dag full av upptäckter i Icy Bay väntar. Tre glaciärer – Guyot, Yahtse och Tyndall – kalvar regelbundet i bukten. Om vädret tillåter utforskar vi området i små expeditionsbåtar eller kajaker så att du får uppleva det oslagbart vackra islandskapet på nära håll.

  I Alaskagolfen finns en mängd olika djur – och oöverträffade möjligheter att fotografera dem. Här kan du få syn på allt från knölval, späckhuggare, sjölejon och havsutter till knubbsälar som tar igen sig på de stora isflaken.

 • DAG 14: Mångkulturella Sitka

  Upplev vyerna och blandningen av kulturer i Sitka

  Sitka, som omges av nationalskogen Tongass, kan bara nås sjö- eller luftvägen. Ge dig ut på däck för storslagna vyer över Sisters Mountains och vulkanen Mount Edgecumbe.

  Tlingitfolket bodde här i 10 000 år innan området ockuperades av Ryssland 1804 för att senare säljas till USA efter Krimkriget. Det nutida Sitka har sina rötter i samtliga tre kulturer.

  Ett besök i den rysk-ortodoxa katedralen och biskopshuset rekommenderas. Beundra de detaljrika totempålarna i Sitkas historiska nationalpark eller följ med på en skogsvandring ner till havet.

 • DAG 16: Wrangells hällristningar

  Besök en av Alaskas äldsta hamnstäder

  Resan fortsätter förbi Alaskas många öar på vägen mot Wrangell. Strax utanför staden ligger Petroglyph Beach, som har en mängd unika hällristningar.

  Besök det lokala museet för att lära dig mer om Wrangells fascinerande historia. Platsen har bytt händer mellan Storbritannien, Ryssland och tlingitfolket, men tillhör idag USA. Vi fortsätter till Shakes Island där totempålarna vid Chief Shakes Tribal House berättar ursprungsfolket tlingits historia.

  För alla som uppskattar vandring finns leder med vacker natur vid Stikineflodens mynning och foten av Mount Dewey vid regnskogens utkant.

 • DAG 16: Orörda Misty Fjords

  Utforska en vildmark där djurlivet frodas

  Misty Fjords är en del av nationalskogen Tongass och lockar med orörd natur fylld av barrskog, vattenfall och snöklädda bergstoppar. Den kända naturforskaren John Muir beskrev området som en av de vackraste platser han någonsin sett.

  Om vädret tillåter sjösätter vi våra små expeditionsbåtar eller kajaker för en utflykt i Misty Fjords tillsammans med expeditionsteamet.

  Misty Fjords bjuder på ett rikt djurliv. Håll utkik efter snögetter, älgar, svart- och brunbjörnar under upptäcktsfärden. I havet finns stillahavslax, utter, Stellers sjölejon, knubbsäl, späckhuggare och Dalls tumlare. Om du vänder blicken mot skyn kan du få syn på både häger och vithövdad havsörn.

 • DAG 17: Kanadensiska Inside Passage

  Kustvägen Inside Passage tar oss längs North American Pacific Fjordland, en skyddad, drygt 150 mil lång vattensträcka. Till skillnad från andra kryssningar reser vi genom området under dagtid så att du får chansen att se det storslagna landskapet i all sin prakt.

  Eftersom vårt expeditionsfartyg är relativt litet kan vi ta oss till fler platser och utforska landskapen i sällan besökta kanaler. Var beredd med kamera och kikare om knölval, sillval, vikval eller till och med späckhuggare dyker upp.

 • DAG 18: En smak av Vancouver

  Ankomst i British Columbias metropol

  Expeditionskryssningen avslutas i vackra Vancouver vid Klippiga bergens fot. Besök den äldsta stadsdelen Gastown och ta dig till toppen av Vancouver Lookout för att få panoramautsikt över Granville Streets neonljus, stränderna i West End och cederträden i Stanley Park.

  Vancouver är en unik stad i många avseenden – och det globala köket är inget undantag. Innan resan fortsätter rekommenderar vi en måltid i Chinatown, Punjabi Market eller Little Italy för att uppleva stadens smaker och livliga atmosfär.

Hytter

Arctic Superior utsideshytt

Hytterna i Arctic Superior-klassen är bekväma och rymliga. De flesta har balkong. Flexibla sovarrangemang, bäddsoffor, tv och andra inslag gör den här till en av våra populäraste kategorier. Vårt Arctic Superior-koncept inkluderar vattenkokare, te och kaffe. För två till fyra passagerare.

Hyttkategori: TY med fönster, ca 22 m2

Hyttkategori: TT med fönster, ca 24-27 m2

Hyttkategori: XTJ med balkong, ca 18 m2

Hyttkategori: YY/XTD/XT med balkong, ca 15-19 m2

Expeditionssvit

Dessa sviter är stora, välutrustade hytter med breda fönster. De flesta har balkong. Vissa har en privat varmbadstunna utomhus. Sviterna har flexibla sovarrangemang med bekväma soffor, sittplatser och tv. De rymmer upp till fyra passagerare.

Expeditionssviterna ligger uteslutande på övre och mellersta däck. I våra expeditionssviter finns en badrock, espressomaskin och mycket mer. En spännande välkomstgåva väntar alla svitgäster i hytten.

XL Suite

Extrastor hörnsvit med privat balkong. Fartygets rymligaste hytt med stora fönster, flexibla sänglösningar, bäddsoffa, TV, minibar, badrock, vattenkokare, kaffe/te, espressomaskin.
Hyttkategori: MA 46-48 m2

Hörnsuite

Hörnsvit akterut med balkong och egen bubbelpool, varierande storlek, stora fönster, flexibla sänglösningar, några har soffa. TV, minibar, badrock, vattenkokare, kaffe/te, espressomaskin.
Hyttkategori: MC 20-30 m2

XL Suite

Extrastor hörnsvit utan balkong. Ligger akterut med bäddsoffa, flexibla sänglösningar, stora fönster, TV, minibar, badrock, vattenkokare, kaffe/te, espressomaskin.
Hyttkategori: MB 44 m2

L Suite

Stor hörnsvit med privat balkong, flexibla sänglösningar, bäddsoffa, TV, minibar, badrock, vattenkokare, kaffe/te, espressomaskin. Anpassad för rullstol.
Hyttkategori: MD 35 m2

Suite

Sviter på övre däck med privat balkong. Varierande storlek, flexibla sänglösningar, några har soffa. TV, minibar, badrock, vattenkokare, kaffe/te, espressomaskin.
Hyttkategori: ME 20-28 m2

Suite

Hörnsviter med stora fönster. Flexibla sänglösningar, TV, minibar, badrock, vattenkokare, kaffe/te, espressomaskin. Utan balkong.
Hyttkategori: MF 22 m2

Polar utsideshytt

Polar utsideshytter ligger främst på mellersta däck med fönster. De flesta är rymliga, har flexibla sovarrangemang och tv för att förse dig med ett förstklassigt boende. För två till fyra passagerare.

Storlek: 17 – 30 m2

Hyttkategori: RR på mellandäck
Hyttekategori: RS på nedre däck

 

Priser

Datum 2025: 7 juli och 8 september
Fartyg: Roald Amundsen och Fridtjof Nansen

Polar utsides från 83 824 kr per person
Arctic Superior från 90 445 kr per person
Arctic Superior med balkong från 124 758 kr per person

Priset inkluderar

Flyg

 • Flyg i ekonomiklass från Seattle till Nome före expeditionskryssningen.

Transfer

 • Transfer från hotellet till flygplatsen i Seattle före expeditionskryssningen
 • Transfer från flygplatsen till fartyget i Nome före expeditionskryssningen

Hotell

 • Övernattning inklusive frukost i Seattle före expeditionskryssningen

Expeditionskryssning

 • Res i valfri hyttkategori
 • Frukost, lunch och middag varje dag
 • Vin, öl och andra alkoholhaltiga drycker finns tillgängliga under dagen och på kvällen (beroende på specifika tillståndslagar ingår inte premiumdrycker)
 • Kaffe, te och alkoholfria drycker hela dagen
 • Måltider kan ätas på restaurang Fredheim eller tas med när restaurangen är öppen
 • Fine dining-restaurangen Lindstrøm ingår för svitgäster
 • En kostnadsfri vattenflaska som du kan fylla på ombord och ta med dig hem
 • En polarexpeditionsjacka, en ryggsäck eller annan HX-utrustning
 • Professionella bilder från din resa tagna av vår fotograf ombord
 • Kostnadsfritt Wi-Fi. Observera att streaming inte stöds
 • Användning av bastu, badtunnor, pool, träningslokal, lounger med mera
 • Dricks ingår. Fantastisk service är standard hos oss på HX, men om du vill ge dricks är det förstås alltid uppskattat
 • Ett utbud av inkluderade aktiviteter

Aktiviteter ombord

 • Föreläsningar och diskussioner med experter från expeditionsteamet
 • Full tillgång till fartygets vetenskapscenter
 • Program för medborgarforskning där gästerna kan bidra till pågående forskningsprojekt
 • Professionell fotograf ombord som delar med sig av tips och tricks för att ta de bästa bilderna av landskap och djurliv
 • Dagliga informella genomgångar med besättningen

Aktiviteter med landstigning

 • Eskorterade landstigningar med små expeditionsbåtar
 • Lån av stövlar, vandringsstavar och all utrustning som behövs för aktiviteterna
 • Hjälp av våra expeditionsfotografer ombord

Observera

 • Alla planerade aktiviteter är beroende av rådande väder- och isförhållanden
 • Utflykterna och aktiviteterna kan komma att ändras
 • Se till att du uppfyller alla inrese- och ombordstigningskrav
 • En tilläggsnatt kan behövas, beroende på dina flygtider (ingår ej)

Detta ingår inte

 • Internationella flyg
 • Tilläggsnatt/-nätter vid behov, beroende på flygtider
 • Reseförsäkring
 • Bagagehantering
 • Bokningsbara utflykter med våra lokala partner
 • Bokningsbara aktiviteter i små grupper med vårt expeditionsteam
 • Bokningsbara behandlingar i wellness- och spa-avdelningen ombord

Vänligen observera

 • Alla planerade aktiviteter är beroende av väder- och isförhållanden
 • Arrangemangen för utflykter och aktiviteter kan komma att ändras
 • Obligatorisk hälsodeklaration
 • Se till att du uppfyller viserings- och inresekrav
 • Det förväntas inte att du lämnar dricks

Övrig information

EXTRA PROGRAM

Vill du få ut ännu mer av din resa och lägga på ytterligare utflykter före eller efter kryssningen? Förutom att du kan boka internationella flyg hos oss, så kan du även boka extra program hos oss.

 

HYTTERNAS SERVICENIVÅ

Hytterna delas in i fyra olika kategorier, var och en med sin servicenivå. I länken nedan hittar du information om vilka tjänster som ingår i de olika hyttkategorierna.

Läs mer här!

 

EXPEDITIONSTEAMET

På Explorer-kryssningarna medföljer ett professionellt, engelsktalande expeditionsteam som håller föredrag och leder landstigningar och aktiviteter De känner väl till områdets historia, natur och geografi.

Läs mer här!

 

ARKTISKA KRYSSNINGAR – BRA ATT VETA

Läs mer om kryssningarna här!