Bra att veta

Klädkoden på SeaDreams yachter är stilfull och elegant men ändå avslappnad. Vid frukosten och lunchen på restaurangen Topside kan du mycket väl använda shorts och annan fritidsklädsel. Badkläder, shorts och t-tröjor går bra att använda vid poolområdet, vid träning och andra aktiviteter samt i spaavdelningen. Aftonklädsel kan vara byxor (inte jeans) och skjorta med ev. jacka eller blazer för männen och klänning, byxor eller kjol för damerna. Shorts, jeans eller t-tröjor rekommenderas inte för användning kvällstid.

Vid flera hamnar finns det möjlighet att gå ombord från kl. 15.00. Den exakta tiden anges alltid på kryssningsbiljetten. När du bokar dina flygbiljetter, kontrollera att ditt flyg landar minst 4–5 timmar innan kryssningens avresa. Tiden kan dock variera mellan olika resmål. Vid incheckningen granskas pass, eventuellt nödvändiga visum samt genomförs en säkerhetskontroll.

Senast 8 veckor innan avresa ska specifika uppgifter sändas till fartygsbolaget. Du kan själv skriva in uppgifterna på adressen http://www.seadream.com/guest-registration-form. Du får inga resebiljetter innan uppgifterna är insända.

Den officiella valutan på yachterna är amerikanska dollar (USD). Vid början av resan öppnas ett konto för tiden under kryssningen, vilket innebär att alla eventuella köp dras direkt från ditt kreditkort. På så vis behöver du inte bära med dig kontanter under kryssningen.

Alla hytter har eluttag för både 110 och 220 V och svenska elapparater passar i kontakterna utan adapter.

Det är förbjudet att medföra vapen, droger eller andra saker som kan vara en fara för passagerarnas eller personalens säkerhet eller som är förbjudna i lag. Grundregeln är att om någonting är förbjudet att medföra vid flygningar, så får det heller inte medföras ombord på fartyget. Rederiets personal har rätt att söka igenom resenärens hytt och bagage efter förbjudna saker.

SeaDream har inga speciella tjänster för mindre barn. Barn över 1 år är välkomna ombord. När barn finns med ombord så förutsätts föräldrarna ta hand om barnen och ansvara för deras uppförande under kryssningen. Barn under 1 år kan dessvärre inte följa med på kryssningen. Dessutom ska alla personer under 18 år resa tillsammans med en vuxen över 18 år. Ifall den vuxna inte är vårdnadshavare, ska barnets vårdnadshavare senast 9 veckor innan kryssningen påbörjas, leverera skriftligt tillstånd till Kryssningscenter.

En av SeaDreams viktigaste fördelar är det prisbelönade matutbudet som är högt uppskattat a rederiets gäster. Menyerna är en smakrik kombination av traditionella klassiker samt internationella influenser. Alla råvaror är alltid färska och maten lagas efter beställning. Måltider serveras i a la carterestauranten (Main Salon) och utomhusrestaurangen Topside. Ombord på SeaDream finns inga fasta middagstider, och man kommer till restaurangen när man önskar. Restaurangernas öppningstider framgår i dagsprogrammet som varje kväll levereras till din hytt eller svit. I restaurangen Main Salon finns alkover för mer privata måltidsstunder. Frukost och lunch serveras i restaurangen Topside, där det finns en meny som varieras dagligen samt ett buffébord med kalla rätter. För morgonpigga serveras nybakade croissanter och bakverk tillsammans med kaffe eller te. Nära poolen serveras sandwichs. Dessutom finns rumsservice dygnet runt som serverar flera lätta och hälsosamma alternativ. Måltidernas tider varierar enligt fartygets rutt. Du bör meddela eventuella önskemål om specialkost på förhand samt ännu en gång ombord på yachten.

På SeaDreams yachter ingår alltid serviceavgifterna i resans pris.

På femte däck finns en liten läkarstation. Tjänsterna är dock begränsade och även urvalet av läkemedel som finns på plats är begränsat. Du bör meddela om eventuella sjukdomar till rederiet i god tid innan avresa.

På SeaDreams yachter är det tillåtet att röka ute på däck i speciella rökområden. Det är inte tillåtet att röka i hytterna eller innanför.

SeaDream rekommenderar att det är minst 4–5 timmar, beroende på hamn, mellan fartygets planerade ankomsttid och flygets avgång. Ifall du har bokat din flygresa själv, kontrollera att du har tillräckligt mycket tid mellan landstigning och flygets avgång. Flygbiljetter kan inte nödvändigtvis ändras. Kryssningscenter tar inte ansvar för returflygningar som resenären själv har bokat.

Det finns möjlighet att använda internet i alla hytter. Kostnaden är 35 USD/dygn och 99 USD/vecka. Det finns möjlighet att låna bärbar dator utan kostnad. Notera att internetanslutningen inte är lika snabb som på land. Att surfa på vanliga webbsidor samt att läsa e-post går bra, men att titta på t ex video eller använda Skype är inte tillåtet. Det är möjligt att ringa från din telefon i hytten, men observera att telefonsamtal ute på havet är dyra, då de går via satellit.

Vi rekommenderar en heltäckande reseförsäkring samt avbeställningsskydd för alla våra resenärer. Diskutera med ditt försäkringsbolag om vilka försäkringar du behöver under resan.

Kontrollera i god tid innan resan vilka pass- och visumregler som gäller på de resmål som besöks. Alla resenärer måste ha ett giltigt pass, oavsett vilken kryssning det gäller (också innanför Schengen). Passet måste vara giltigt i minst sex månader efter resans slut. Passet får inte vara skadat. Observera att ett provisoriskt pass inte är giltigt för inresa till vissa länder.

Ifall namnet i biljetterna skiljer sig från namnet i passet så kan du bli hindrad från flygresan eller kryssningen. I vissa länder krävs en legitimation med passfoto om man stiger i land under en kryssning. För detta ändamål kan man använda passkopia. Kontrollera för varje hamn hur långt före besöket du måste ansöka om visum (där så krävs). Detta varierar från land till land. Passen kommer att stämplas i varje hamn så se till att du har tillräckligt många tomma sidor i ditt pass. Observera att ingen återbetalning är möjlig efter att du ansökt om visum även om ansökan inte beviljas av myndigheterna.

USA: Vid inresa till USA krävs alltid inresetillstånd genom ESTA (Electronic System for Travel Authorization). Passageraren ansvarar själv för att ansökan görs på ett elektroniskt online formulär på: https://esta.cbp.dhs.gov ESTA är avgiftsbelagd och betalas med kreditkort. En ESTA-ansökan kan göras hur tidigt som helst men senast 72 timmar före avresa. Oftast får du svar (bekräftelse eller avslag) inom några minuter. Saknar du ESTA-tillstånd kan du nekas att stiga ombord på flygplanet eller inresa till USA. Vid oklarheter eller frågor kontakta amerikanska ambassaden/konsulatet, telefon: 08-783 53 00. Ett giltigt maskinläsbart, pass krävs, vilket ett vanligt svenskt pass alltid är. Det är endast provisoriska pass som inte är maskinläsbara. Uppgifterna i din bokning måste överensstämma med uppgifterna i ditt pass. Detta gäller namn, mellannamn, kön och födelsedatum. Ditt namn skrivs i biljetten såsom det står på den maskinläsbara delen i passet. De amerikanska myndigheterna har i omgångar infört särskilda restriktioner för ESTA och Visum för sökande som har besökt eller har medborgarskap i Iran, Irak, Libyen, Somalia, Sudan, Syrien och Jemen. Kontakta amerikanska ambassaden/konsulatet för att informera dig om det aktuella läget.

Av säkerhetsskäl måste du vara i medicinskt- och fysiskt hänseende vara i form att resa och försäkra dig om att resan inte utgör fara för dig eller andra. Har du fysiska eller psykiska sjukdomar, graviditet eller andra tillstånd, som kan kräva läkarvård under resan så måste du vid bokning tydligt och skriftligen informera om detta. Ifall dessa tillstånd upptäcks efter bokning av kryssningen, måste dessa meddelas till resebyrån. En gravid resenär, vars graviditetsvecka har passerat 24 veckor, kan dessvärre inte delta på kryssningen.

På SeaDreams yachter finns alarm för gäster med hörselproblem. Dessa larmar om det till exempel knackar på dörren eller vid uppkomst av rök. Dessa alarm kan monteras i vilken hytt som helst. Behovet måste meddelas på förhand. Ledarhundar är tillåtna ombord, men har inte nödvändigtvis tillåtelse att gå iland i alla hamnar. Hytt nr 215 är större än övriga hytter och kan önskas vid bokning av resan.

Fartygets ledning har rätt att avgöra om någon ska nekas att stiga ombord. Detta kan hända om det föreligger fara för din egen och/eller andra gästers säkerhet.