Särskilda behov

Princess Cruises har länge prioriterat frågan om att på att göra kryssningsresor tillgängliga för alla gäster, inklusive de med speciella behov. Företaget initierade därför sitt prisbelönta program Princess AccessSM 1992 för att höja nivån på tillgängligheten ombord på kryssningsfartygen. Sedan dess har rederiet utvecklat tillgängligheten ombord, så att alla ska kunna njuta av en lyckad kryssning.

 

Personer med rörelsebegränsningar

Allmänna utrymmen ombord på fartygen är tillgängliga och det är enkelt att ta sig fram ombord med olika sorters hjälpmedel. På de nya fartygen har tillgängligheten uppmärksammats bättre än på de äldre. På vissa fartyg går det inte att komma ut på alla däck eller till sportdäck. På Princess Cruises egna sidor finns alla däcksplaner och beskrivningar (Deck Plans), där tillgängligheten för varje däck finns markerad eller beskriven med ord. På de nya fartygen finns många handikapptoaletter och de flesta hissarna är rymliga. På de äldre fartygen är det färre toaletter och antalet rymliga hissar färre. Nästan alla fartyg har stollift i pool och bubbelpool.

Princess Cruises vill veta på förhand vilka hjälpmedel som tas med, måttet och vikten för en eventuell rullstol samt totalvikten för rullstolen och användaren. För en elrullstol eller permobil måste du också meddela batterityp. Uppgifterna skall meddelas rederiet senast 60 dagar före avresan, men gärna redan vid bokning.

På alla Princess Cruises fartyg finns handikappanpassade hytter i olika kategorier. De flesta har plats för 2 personer. De anpassade hytterna är rymligare än vanliga hytter och det finns gott om plats att ta sig fram i dem med rullstol. Även badrummet är rymligt. WC-stolen är oftast något höjd och handfatet är nedsänkt. I duschen finns en sits som fälls ned från väggen.

Observera att stödräcket på de flesta fartyg är på amerikanskt vis bakom och på ena sidan av wc-stolen, ej på båda sidor. I hytter med balkong är också passagen till balkongen tillgänglig. Hytterna har alltid heltäckningsmatta.

 

Hörselskadade

I fartygens teatrar har man monterat en infraröd anläggning som passar ihop med hörselapparaterna. Till hytten kan du vid förfrågan få hjälpmedel såsom ljudförstärkare till telefonen, visuellt brandalarm, vibrerande dörrklocka, texttelefon och andra motsvarande apparater. Filmerna är textade.

 

Synskadade

Hissarna på Princess Cruises fartyg är utrustade med punktskrift. På biblioteket finns ljudböcker att låna. OBS: Menyer och övrigt material finns inte att få som punktskrift.

 

Dialys

Princess Cruises uppmanar kunder som behöver dialys att noga överväga ifall de ska åka iväg på en kryssning, men kunder som behöver peritoneal eller hemodialys är välkomna på eget ansvar. Innan du eventuellt ger dig av på en resa bör du dock konsultera din behandlande läkare och du bör ha varit i stabil hälsa minst 12 månader innan kryssningen. Möjligheterna till sjukvård ombord är begränsade. Det finns inga specialistläkare ombord och heller inga dialysanordningar. En dialyspatient bör ha med sig ett läkarintyg samt lista över mediciner och eventuella allergier. Gästen måste själv sköta alla rutiner för dialysen, oavsett om det handlar om anordningarna för egenbehandling som tas med ombord på båten eller dialysbehandling som ska göras i land.

 

Extra syre

Kontakta oss om du behöver extra syre under din vistelse ombord på fartyget. Medtagning av syre måste godkännas av Princess Cruises medicinska avdelning. För att få ta med sig extra syre behövs ett läkarintyg och noggranna uppgifter om tillverkaren.

 

Mer information om vilka tjänster som erbjuds av Princess Cruises finns på rederiets engelskspråkiga sidor. Vi hjälper dig gärna med alla frågor som handlar om särskilda behov.