Bra att veta

Kryssningsbiljetter fås cirka tre veckor före avresa. Gruppbiljetter fås senast en vecka före resan. Du kan även komma åt dina resehandlingar på rederiets hemsida.

Heltäckande reseförsäkring rekommenderas för alla passagerare. Kontakta ditt försäkringsbolag för mer info.

Rederiet rekommenderar att du checkar in på deras hemsida i god tid före avresa. Fyll i incheckningsformuläret på Princess Cruises webbsida och få dina elektroniska resehandlingar och boardingkort. Kom ihåg att ta med dina resehandlingar till hamnen. Utan dessa kan man inte stiga ombord på fartyget.

Observera att sen ankomst till incheckning kan innebära att du missar kryssningen. Ingen återbetalning av kryssningspriset är möjligt om resenären är försenad till incheckningen.

Kontrollera alltid i förväg om det finns visumkrav på dina resmål. Vid frågor kontakta landets ambassad för mer info. Alla passagerare måste ha ett giltigt pass och passet måste vara giltigt i minst sex månader efter avslutad kryssning.

Vid inresa till USA krävs alltid inresetillstånd genom ESTA (Electronic System for Travel Authorization). Passageraren ansvarar själv för att ansökan görs via ett elektroniskt online formulär på adress: https://esta.cbp.dhs.gov. ESTA är avgiftsbelagd och betalas med kreditkort. Ansökan kan göras hur tidigt som helst, men senast 72 timmar före avresa till USA. Om ansökan/tillstånd saknas kan du bli nekad ombordstigning på planet eller inresa till USA.

Du måste anlända till kryssningsterminalen i god tid, allra senast 2 timmar innan avfärd.

Det är förbjudet att medföra följande ombord: alkohol eller alkoholfria drycker*, illegala droger, husdjur, brandfarliga föremål och vätskor (till exempel strykjärn och stearinljus), vapen (gäller även knivar, fickknivar och korkskruv), kaffemaskin, vattenkokare, elektriska transformatorer, sprängämnen (till exempel fyrverkerier), amatörradioutrustning, hockeyklubbor, rusmedel, sax, skateboard, surfbräda.

*Från avgångshamnen är det tillåtet att ta ombord max en 750 ml flaska vin eller champagne per person. För flaskor därutöver tas en uppkorkningsavgift på 15 USD.

Valutan ombord är USD. Fartygen har ett kontantfritt betalningssystem, vilket förenklar betalningar på kryssningsfartyget. Du får ett personligt hyttkonto, som kopplas till ditt bank- eller kreditkort (Visa, Mastercard, American Express eller Diners Club). När resan är slut bör du kontrollera saldot på ditt hyttkonto via mobilappen eller hyttens tv. Beloppet debiteras automatiskt från ditt kort. Om det finns några avvikelser från avgifterna på din hytträkning bör du rapportera dem till personalen vid Guest Relations innan du lämnar fartyget. Notera att fartyget har en egen valutakurs som kan skilja sig något från den valutakurs som din bank använder.

Rederiet gör reservationer på det betalkort som knutits till ditt konto ombord på fartyget för att kontrollera att det finns täckning på kortet. När sluträkningen för dina inköp ombord är betald, kommer reservationen att hävas. Observera att vissa banker håller dessa medel upp till 30 dagar.

Vill du inte koppla ditt bank- eller kreditkort till hyttkonto, kan du även öppna ditt ombordkonto mot en kontantdeposition på 300 USD. Kontot stängs ifall utgifterna överskrider depositionen.

På Princess Cruises kryssningsfartyg lämnar man dricks för service- och hyttpersonal i form av en serviceavgift. Serviceavgift kan betalas i förväg när du bokar din kryssning. Serviceavgift betalas i amerikanska dollar (16 USD per dag och person för insides-, utsides- eller balkonghytter och 17 USD per dag och person för minisviter, Cabana hytter eller Club Class hytter och 18 USD per dag och person i svit). Dessutom tillkommer 15 % serviceavgift på alla dryckesinköp, specialrestauranger, hälso- och skönhetstjänster som automatiskt läggs på ditt hyttkonto.

Alla hytter har eluttag för 110 V. En adapter kan vara bra att ha med på resan. I alla hytter finns en hårtork. Elektriska apparater bör packas ner i resväskan istället för i handbagaget.

Tvättservice erbjuds mot avgift. Dessutom finns en självservice tvättstuga där man även kan torka och stryka kläder.

På nästan alla fartyg finns Youth & Teen Center där det anordnas varierade aktiviteter för barn och ungdomar 3-17 år, såsom hantverk, spel och filmvisningar. För lek i poolen finns speciella bassänger. På Ocean Princess och Pacific Princess finns inget separat Teen Center och program för barn och ungdomar anordnas där endast ifall det finns minst 20 deltagare.

Fun Zone – för de mindre barnen

Fartyget har ett stort utbud av program och aktiviteter för juniorer mellan 3-12 år. Fun Zone är uppdelat i två åldersgrupper:

  • ”Princess Pelicans”, dvs Pelikanerna (3-7 år)
  • ”Shockwaves”, dvs Shockvågorna (8-12 år)

Observera att åldersgrupperingen för barnprogrammen kan skilja sig från ovanstående på följande fartyg: Diamond Princess, Caribian Princess, Sapphire Princess, och Star Princess.

På alla fartyg (utom Ocean Princess och Pacific Princess) finns barnpassning för barn 3-12 år på kvällen kl 22.00-01.00. Kostnad för detta är $ 5/timme/barn som läggs på kontot. Barnpassningen måste förbokas senast kl 20.00 samma kväll i Youth & Teen Center.

Teen Center är tänkt för tonåringar 13-17 år och erbjuder en mängd aktiviteter såsom disco, idrottstävlingar, karaoke och danskurser.

I resans pris ingår frukost, lunch och middag i huvudrestaurangen eller bufférestaurangen. Vid bokning av resa kan du välja att förboka sittning eller vara flexibel och äta när du vill.

Flexibla måltider (Anytime Dining) innebär att du kan äta middag i huvudrestaurangen när som helst mellan 17.30-22.00. Man får bordsplacering på plats, viss väntetid kan därför förekomma.

Vill du äta regelbundet och med samma bordssällskap, så väljer du förbokad middagssittning. Då äter du samma tid varje kväll i huvudrestaurangen. Välj sittning kl 18.00 eller kl 20.00. Ert sällskap sitter då vid samma bord varje kväll. Önskemål om bordsplacering, sittning och annat skall anges innan kryssningens början.

Du kan även äta på en av specialresturanger mot en liten avgift, priserna varierar från restaurang till restaurang.

Ombord på Princess Cruises fartyg gäller ledig klädsel. Under dagen kan du klä dig hur du vill, till exempel i strandkläder och shorts. Till buffé- och utomhusrestauranger kan du gå i exempelvis en t-shirt och baddräkt. På kvällen klär man sig gärna lite snyggare. I den stora matsalen och specialrestaurangerna kan man klä sig i långbyxor och en snygg skjorta, eller klänning. För specialkvällar såsom ”Cruise Elegant evenings” förväntas man klä upp sig för tillfället.

Passagerare måste vara 21 år eller äldre för att köpa eller konsumera alkohol ombord på alla Princess Cruises kryssningar.

Från avgångshamnen är det tillåtet att ta ombord max en 750 ml flaska vin eller champagne per person. Det utgår 15 USD uppkorkningsavgift för flaskor utöver detta. Drycker köpta i andra hamnar lämnas i förvar på fartyget för resten av resan (utan kostnad) och återfås vid resans slut.

Ombord på kryssningsfartygen är rökning endast tillåten i speciellt avgränsade områden. Rökning är tillåten på avgränsade områden utomhus på däck, i nattklubbar (ej på vissa båtar) och i kasinot (endast om du spelar). I alla hytter, på balkonger, i gemensamma ytor inomhus och i teatrar är rökning förbjuden. Rökning i hytten innebär straffavgift på 250 USD.

Kontakta din läkare och be om information om möjliga hälsorisker på ditt turistmål. Du ansvarar själv för att ha eventuellt nödvändiga vaccinationer för de destinationer som besöks under kryssningen. Vid kroniska sjukdomar behövs läkaintyg. Om du är gravid kan du resa på kryssning fram till den 23:e veckan av graviditeten. 24:e graviditetsveckan får inte infalla under kryssningen. Oavsett hur långt gången din graviditet är så måste du kunna uppvisa ett skriftligt intyg på engelska från din läkare. Intyget ska bekräfta hur långt framskriden graviditeten är samt att du är i god form och att din graviditet inte innebär någon förhöjd hälsorisk för dig.

Av säkerhetsskäl måste du i medicinskt- och fysiskt hänseende vara i tillräckligt bra form för att resa och försäkra dig om att resan inte utgör fara för dig eller andra. Har du behov som kan kräva läkarvård under resan eller på annat sätt kan påverka din kryssning, måste du vid bokning tydligt och skriftligen informera om detta.

Vissa av hytterna är särskilt anpassade för gäster med funktionshinder. De aktuella däckplanerna hittar du under respektive fartygsinformation. Har du ett funktionshinder eller medicinska besvär som gör att du inte kan klara dig själv, måste du ha ett assisterande resesällskap som hjälper dig. Princess Cruises personal har på grund av skaderisken inte tillåtelse att lyfta eller bära funktionshindrade personer. Vissa utrymmen på fartyget kan upplevas att vara trånga. Vid landstigning i hamnar där det krävs mindre båtar för transport iland är det inte möjligt att komma ombord med en rullstol.

Rederiet förbehåller sig rätten att neka en person att resa, om personen bedöms vara i sådant fysiskt- eller psykiskt skick att behov kan finnas för mer vård än en assisterande ledsagare rimligtvis kan erbjuda.

På alla fartyg finns en sjukvårdsmottagning som är bemannad med en kvalificerad läkare och minst en sjuksköterska. Du betalar själv kostnaden för eventuella mediciner och vi rekommenderar att du har en fullgod sjukvårds- eller reseförsäkring. Spara alla kvitton för utlägg för att redovisa till ditt försäkringsbolag. Observera att service för sjukvård regleras enligt amerikansk lag och att prissättningen för läkarbesök, undersökning och mediciner ofta är högre än du är van vid från hemma. Här kan du också köpa sjösjuketabletter vid behov.

Få ut mest möjliga av de spännande destinationer som besöks – följ med på en utflykt! Säkra dig om att få plats och förhandsboka din utflykt online (120-5 arbetsdagar före avresa). Utflykterna kan också bokas ombord i mån av plats. Observera att tider för utflykterna kan förändras och att utflykter kan ställas in eller ändras om deltagarantalet är för lågt.

Man kan gifta sig både ombord och i de olika hamnstäderna. Läs mer om arrangemangen på Princess Cruises hemsida.

Ifall du har bokat flygresa på egen hand, se till att du har tillräckligt med tid mellan landstigning och flygets avgångstid. Vi tar inget ansvar för flygresor bokade av kunden själv.

Fartygets personal har rätt att avgöra om någon ska nekas att stiga ombord. Detta kan hända om det föreligger fara för din egen, personalens och/eller andra gästers hälsa och säkerhet. Orsaker kan vara sjukdom med hög smittorisk, opassande uppförande eller att ett giltigt resedokument eller identifikationshandling saknas. Passagerarna ska vara i sådan hälsa, fysiskt och mentalt, att man kan resa med ett kryssningsfartyg. Utöver detta har fartygen hälso- och säkerhetsföreskrifter samt regler för hur man förväntas att förhålla sig till andra gäster ombord. Om någon bryter mot dessa regler kan fartygets ledning be den resande att lämna fartyget i nästa hamn. Omkostnader i samband med en avvisning från fartyget ansvarar gästen själv för.

Rederiet gör reservationer på det betalkort som knutits till ditt konto ombord på fartyget för att kontrollera att det finns täckning på kortet och att kortet är giltigt. När sluträkningen för dina inköp ombord är betald, kommer reservationen att hävas. Varje enskilt kortföretag måste därefter häva reservationerna i sitt system. Detta kan ta mellan sju och 14 arbetsdagar och detta kan rederiet inte påverka. När kortföretaget har hävt det reserverade beloppet har du tillgång till pengarna igen.