Bra att veta

Här finner du matnyttig information inför din kryssning.

Kryssningsbiljetter fås cirka tre veckor före avresa. Gruppbiljetter fås senast en vecka före resan. Du kan även komma åt dina resehandlingar på rederiets hemsida.

Heltäckande reseförsäkring rekommenderas för alla passagerare. Kontakta ditt försäkringsbolag för mer info.

Rederiet rekommenderar att du checkar in på deras hemsida senast fyra dagar före avresa. Fyll i incheckningsformulär på NCL webbsida och få dina elektroniska resehandlingar och boardingkort. Online incheckning påskyndar ombordstigning i avgångshamnen. Om du checkat in online ska du vara i hamnen senast 1 timme innan angiven ombordstigning. Kom ihåg att ta med dina resehandlingar till hamnen.

Rederiet rekommenderar inte att man väntar tillhamnen för incheckning. Vid incheckning i hamnen skall du vara på plats senast 2 timmar innan ombordstigning. Observera att sen ankomst till incheckning kan innebära att du missar kryssningen. Ingen återbetalning av kryssningspriset är möjligt om resenären är försenad till incheckningen.

Kontrollera alltid i förväg om det finns visumkrav på dina resmål. Vid frågor kontakta landets ambassad för mer info. Alla passagerare måste ha ett giltigt pass och passet måste vara giltigt i minst sex månader efter avslutad kryssning.

Vid inresa till USA krävs alltid inresetillstånd genom ESTA (Electronic System for Travel Authorization). Passageraren ansvarar själv för att ansökan görs via ett elektroniskt online formulär på adress: https://esta.cbp.dhs.gov. ESTA är avgiftsbelagd och betalas med kreditkort. Ansökan kan göras hur tidigt som helst, men senast 72 timmar före avresa till USA. Om ansökan/tillstånd saknas kan du bli nekad ombordstigning på planet eller inresa till USA.

Det är inte tillåtet att ta ombord vare sig alkoholfria eller alkoholhaltiga drycker (utom för förvaring under kryssningen), olagliga droger, vapen, ammunition, sprängämnen eller varor av farlig karaktär. Man får heller ta ombord djur av något slag, med undantag för ledarhund. Annat som man inte får ta med sig är kaffe- och vattenkokare, strykjärn, eltransformator, rullbrädor eller surfbrädor.

Valutan ombord är amerikanska dollar (USD). På vissa fartyg finns valutaväxling. Alla fartyg hos NCL är kontantfria. Vid incheckning registreras ditt Visa, Mastercard, American Express, Discover, JCB Card eller Diners Club som kopplas till ditt ombordkonto och hyttkort. För din bekvämlighet debiteras alla kostnader ombord på detta ombordkonto. Sista kvällen av kryssningen får du till hytten en lista på alla inköp dittills ombord för dig att kontrollera och godkänna.

Om du inte vill koppla konto- eller bankkort till ombordkontot så kan du även göra en kontant deposition vid incheckningen i hamnen. Deponerad summa beror på kryssningens längd: 7 dagars kryssningar – 300 USD/person, mindre än 7 dagar –  150 USD/person, mer än 7 dagar – 450 USD/person. Om du har överskrider det deponerade beloppet, kommer ditt konto att stängas för ytterligare köp ombord. Du kan sätta in så mycket pengar så ofta du vill under kryssningen, men återbetalning av eventuella överskott kan inte göras förrän dagen för ilandstigning.

Rederiet gör reservationer på det betalkort som knutits till ditt konto ombord på fartyget för att kontrollera att det finns täckning på kortet. När sluträkningen för dina inköp ombord är betald, kommer reservationen att hävas. Observera att vissa banker håller dessa medel upp till 30 dagar.

På Norwegian Cruise Lines kryssningsfartyg lämnar man dricks för service- och hyttpersonal i form av en serviceavgift. Serviceavgift kan betalas i förväg när du bokar din kryssning. Serviceavgift är 20 USD (i svit och Haven-hyttkategori 25 USD) per person/dag, som dras automatiskt från ditt konto ombord.

För spabehandlingar och skönhetsbehandlingar, dryckesinköp och på alla specialrestauranger som inte ingår i kryssningspriset tillkommer 18 % serviceavgift.

Fartygets elektriska ström är 110 volt. För vissa apparater kan en adapter behövas. Alla hytter är utrustade med hårtork. Strykjärn och strykbräda kan lånas ombord, kontakta personal. Ombord finns även tvättservice mot betalning.

För att få ut mesta möjliga från resmålen rekommenderar vi att man boka rederiets utflykter som är arrangerade av lokala experter. Rederiets utflykter kan bokas i förväg på rederiets hemsida, senast fyra dagar före avresan, eller ombord på fartyget ifall det ännu finns platser kvar på utflykten. En del utflykter är riktigt populär och man rekommenderas att boka i förväg. Om antalet deltagare inte når minimiantalet har rederiet rätt att kombinera olika grupper eller ställa in utflykten. Du kan givetvis även uppleva resmålen på egen hand om du inte önskar delta i rederiets utflykt.

Passagerarna måste återvända till fartyget senast en timme före avgång. Fartyget väntar inte på sena passagerare och ansvaret för att vara tillbaka i tid vilar helt på passageraren.

Upplev en oförglömlig familjesemester med Norwegian Cruise Line. På barn- och ungdomsklubbarna finns allt från dodgeball till muffinsdekorering. Det finns massor av aktiviteter för varje åldersgrupp och aktiviteterna är utan kostnad.

 

Splash Academy (6 mån-12 år) I Splash Academy kan barn och unga roa sig på så många olika sätt. Registrera barnen för gratis ungdomsprogram där de kan delta i kreativ lek, sport och mycket mer. Barnledarna ordnar allt från temakvällar till coola parties. Splash Academy är uppdelad i fyra olika åldersgrupper:

Guppies (6 månader-under 3 år): för barn tillsammans med föräldrar. På Norwegian Escape finns även barnpassning mot kostnad.

Turtles (3–5 år): I den övervakad barnklubben som leds av utbildad personal ordnas bl a sagostunder, hantverk, skattjakt, cirkuskonster och andra kreativa aktiviteter. Barn under 3 år kan inte delta i Turtle-klubbens verksamhet.

Seals (6–9 år): Till klubbens aktiviteter hör bl a cirkuskonster, måleri, skattjakt, videospelsturneringar, sport, temakvällar och en avslappnat umgänge med kompisar.

Dolphins (10–12 år): I Dolphins-klubben kan man ägna sig åt cirkuskonster, videospelsturneringar, sport, temakvällar och en avslappnat umgänge med kompisar.

Entourage for teens (13 – 17 år): Tonåringarna har sitt eget ställe att umgås på där man arrangerar filmvisningar och de coolaste temafesterna. Här kan tonåringar ägna sig åt videospel, konst, musik, sport och umgås med unga i deras egen ålder. Från den coolaste lounge till havs till de hippaste dansklubbarna på kvällen, det finns alltid något som händer på tonårscentret. Dessutom är det gratis och övervakat.

Late Night/Port Play (3-12 år): Barnpassning mot extra avgift för romantiska utekvällar eller hamndagar.

Norwegian Cruise Line erbjuder maximal frihet när det gäller måltider. ”Freestyle cruising” innebär att du får själv välja var och när du ska äta.  Du kan välja mellan buffé, utomhusrestaurang och huvudrestaurang. Ingen bordsbeställning krävs. Specialrestauranger debiterar en liten avgift.

Norwegian Cruise Line beskriver sina kryssningar med orden ”freestyle cruising”. Detta innebär att det inte finns en klädkod på kryssningen. Under dagen kan du klä dig hur du vill, till exempel i strandkläder och shorts. Till buffé- och utomhus restauranger kan du gå i exempelvis en t-shirt och baddräkt. På kvällen klär man sig gärna lite snyggare. I den stora matsalen och specialrestaurangerna kan man klä sig i långbyxor och en ren skjorta, eller klänning. Barn kan ha på sig shorts även på kvällen. För specialkvällar såsom Norwegian’s Night Out förväntas man klä upp sig för tillfället. Klädkoden för den ikoniska White Hot Party är förstås helvitt.

Passagerare måste vara 21 år eller äldre för att köpa eller konsumera alkohol ombord. På kryssningar i Europa och Australien får passagerare mellan 18 och 20 år dricka öl och vin. På kryssningar i Alaska och Hawaii kan passagerare mellan 18 och 20 år dricka öl och vin ombord om deras medföljande vårdnadshavare har undertecknat en s k ”Young Adult Alcoholic Beverage Waiver” som finna att hämta i fartygets reception. Observera att det är förbjudet att medföra alkohol ombord på fartygen. Om du köper alkohol i en av hamnarna eller i fartygets affär kommer det att förvaras utan kostnad under kryssningen och återlämnas vid slutet av kryssningen.

Ombord på kryssningsfartyg är rökning endast tillåten i speciellt avgränsade områden. Rökning är tillåten utomhus på däck och i kasinot (men endast om du spelar). På hytter, balkonger, i gemensamma ytor inomhus och i teatrar är rökning förbjuden. Cigarr kan man röka i cigarrbaren. Rökning i hytten kan innebära straffavgift på 250 USD.

Kontakta gärna din läkare och be om information om eventuella hälsorisker på turistmål. Du ansvarar själv för att dina vaccinationer är aktuella. Om du har en kronisk sjukdom, så behöver du ett läkarintyg. Om du är gravid så kan du åka på kryssning t o m 23:e graviditetsveckan. 24:e graviditetsveckan får inte infalla under kryssningen. Gravida kvinnor måste visa upp ett läkarintyg. Av läkarintyget ska framkomma graviditetsvecka och att hälsotillståndet är sådant att hinder för en resa inte föreligger.

Du måste vara hälsomässigt och fysiskt i sådan kondition att du kan delta i kryssningen utan att riskera din egen eller andras hälsa. Meddela skriftligen till resebyrån när du bokar kryssningen eller så snart som möjligt därefter ifall någon hälsorelaterad begränsning har inträffat före resan eller som du tror kan uppstå under resan, som kan påverka genomförandet av kryssningen. Detta gäller även för användandet av hjälpmedel eller vård och omsorg. Rederiet begär att få så noggranna och specifika uppgifter som möjligt om hälsoläget.

Några av hytterna är utrustade med hänsyn till olika funktionshinder samt syn- och hörselbegränsningar. Dessa hytter finns på vissa däck. Resenärer i behov av rullstol ska ha med sig sin egen rullstol. Rederiet kan informera om vilken del av fartyget som inte är nåbara med rullstol och vilka verksamheter som är svåra att delta i för rörelsehindrade. Vissa verksamheter, såsom ilandstigning i hamnar där man måste förflytta sig till mindre farkoster innan man kan gå iland kan vara omöjliga för rullstolsburna. Alla resenärer med nedsatt rörlighet eller med hälsomässiga besvär måste kunna röra sig och ta hand om sig själva på egen hand, eller så måste de ha sin egen assistent med sig.

Rederiet förbehåller sig rätten att neka personer resa på kryssning ifall man inte anses vara mentalt eller fysiskt i tillräcklig bra kondition för resan. Detta gäller även för resenärer som behöver medicinsk behandling eller assistent som fartyget inte kan tillhandahålla.

På alla fartyg finns en sjukvårdsmottagning där man kan behandla mindre skador och sjukdomar. Om man är i behov av sjukhusvård måste vänd sig till sjukhus vid resmålet. Du betalar själv kostnaden för läkarvården och eventuella mediciner ombord och vi rekommenderar att du har en fullgod sjukvårds- eller reseförsäkring. Spara alla kvitton för utlägg för att redovisa till ditt försäkringsbolag. Observera att priset för läkarbesök, undersökning och mediciner sannolikt är betydligt högre än du är van vid hemma och kan bli ganska dyrt.

Man kan gifta sig både ombord och i de olika hamnstäderna. Läs mer om arrangemangen i Norwegian Cruise Lines broschyr.

Ifall du har bokat flygresa på egen hand, se till att du har tillräckligt med tid mellan landstigning och flygets avgångstid. Vi tar inget ansvar för flygresor bokade av kunden själv.

Fartygets personal har rätt att avgöra om någon ska nekas att stiga ombord. Detta kan hända om det föreligger fara för din egen och/eller andra gästers säkerhet. Orsaker kan vara sjukdom med hög smittorisk, oanständigt uppförande, att ett giltigt resedokument eller identifikationshandling saknas. Passagerarna ska vara i sådan hälsa, fysiskt och mentalt, att man kan resa med ett kryssningsfartyg. Utöver detta har fartygen regler för hur man förväntas att förhålla sig till andra gäster ombord samt regler för att iaktta både säkerhetsmässiga- och hälsomässiga föreskrifter. Om någon bryter mot dessa regler kan fartygets ledning be den resande att lämna fartyget i nästa hamn. Omkostnader i samband med en avvisning från fartyget ansvarar gästen själv för.

Rederiet gör reservationer på det betalkort som knutits till ditt konto ombord på fartyget för att kontrollera att det finns täckning på kortet och att kortet är giltigt. När sluträkningen för dina inköp ombord är betald, kommer reservationen att hävas. Varje enskilt kortföretag måste därefter häva reservationerna i sitt system. Detta kan ta mellan sju och 14 arbetsdagar och detta kan Norwegian Cruise Line inte påverka. När kortföretaget har hävt det reserverade beloppet har du tillgång till pengarna igen.