Särskilda behov

MSC Cruises gör sitt bästa för att ge bra service även till personer som har särskilda behov, och rederiet har förbundit sig till att efterfölja internationella regleringar för tillgänglighet. Alla MSC Cruises fartyg är relativt stora, moderna och har en varm atmosfär. Tillgängligheten har uppmärksammats väl ombord på fartygen.

 

Personer med rörelsebegränsningar

Fartygens alla däck och allmänna utrymmen har utformats så att de är så tillgängliga som möjligt och för att det ska gå att ta sig fram med olika sorters hjälpmedel. Anpassade toaletter finns på alla fartyg. I poolerna finns dock vanligtvis ingen lyftanordning. MSC Cruises behöver uppgifter om alla hjälpmedel som ska tas med ombord samt uppgifter om eventuell rullstols mått och vikt, liksom den totala vikten för rullstolen och dess användare. Meddela oss dessa uppgifter när du bokar din resa.

Handikappanpassade hytter finns på alla MSC Cruises fartyg. På fartygen i Meraviglia-klassen finns 53 anpassade hytter, på fartygen i Seaside-klassen 52 hytter, på fartygen i Fantasia-klassen 43–45 hytter, på fartygen Musicaklassen 16–17 hytter och på fartygen i Lirica-klassen 4–5 st. De flesta hytter är för 2 personer, men på några fartyg finns hytter där man kan vara 4 personer. I alla anpassade hytter finns mer utrymme att röra sig på: hyttens och badrummets dörrar är 90 cm breda och det finns ramper på alla trösklar. Det finns tomt utrymme under sängarna och skåpens stänger sitter lägre än normalt. Badrummen är rymliga och de har en anpassad dusch samt en duschstol som går att fälla ut från väggen. Wc-stolen är något upphöjd. Stödräcken finns oftast på wc-stolens ena sida samt bakom den, inte nödvändigtvis på båda sidorna. Handfatet sitter lägre än normalt.

 

Hörselskadade

MSC Cruises levererar vid förfrågan på förhand en apparat för hörselskadade till hytten, som larmar visuellt eller med vibrationer bl. a om någon ringer på dörren, ifall telefonen eller väckarklockan ringer eller vid ett brandlarm. Med hjälp av texttelefonen i hytten går det att kommunicera med båtens reception dygnet runt. Rederiet strävar alltid efter att få textning till filmerna på hyttens TV. Tolkning till engelskt teckenspråk går att få på kryssningar från och till USA, ifall behovet meddelas åtminstone 60 dagar före kryssningen.

 

Synskadade

På MSC Preziosa, MSC Divina, MSC Splendida och MSC Fantasia finns det skyltar med punktskrift i allmänna utrymmen, i hissar och vid hytternas ingångar. Vid utformandet av allmänna utrymmen, däck och tenderbåtar för alla fartyg, har det tagits hänsyn till synskadade.

 

Dialys

MSC Cruises välkomnar ombord även kunder som behöver peritonealdialys, som själva sköter sina medtagna apparater och den medicinering som behövs under kryssningen. Hemodialys kan göras mycket begränsat på vissa rutter och apparaterna som behövs för genomförandet får endast levereras ombord från vissa av rederiet utsedda tillverkare. Kunder som behöver hemodialys måste kontakta oss innan kryssningen bokas.

 

Barn som behöver särskilt stöd

Barn som behöver särskilt stöd är välkomna att delta i alla aktiviteter för barn, men MSC Cruises personal erbjuder ingen särskild vård eller hjälp för barnen. Barnet kan vid överenskommelse med föräldrarna placeras i en lägre åldersgrupp, ifall det passar bättre för barnets kognitiva nivå. Ett barn som behöver särskilt stöd kan också delta i aktiviteterna tillsammans med en familjemedlem.

 

Mer information om vilka tjänster för särskilda behov som MSC Cruises erbjuder, finns att läsa på rederiets engelskspråkiga sidor. Vi hjälper dig gärna med alla frågor som handlar om särskilda behov.