Mat & dryck
Boka kryssning
Mat som ger upplevelser
När du reser tillsammans med Hurtigruten får du inte bara se den norska kusten – du får också uppleva alla dess smaker. Under vår resa fyller rederiet på förrådet med de bästa lokalproducerade råvarorna som erbjuds i de hamnar de besöker.
Hurtigruten är stolta över att stödja 50 lokala gårdar, bagerier och leverantörer över hela Norge. I restaurangerna ombord kan du till exempel njuta av torsk från Vesterålen som smälter i munnen, prisbelönta ostar från Lofoten och hantverksöl av högsta kvalitet från Bergen.
Nollvision för matavfall
Hurtigruten lämnar av matavfallet från deras fartyg i en specialutformad kompost vid Stamsunds hamn i Lofoten.
Den närliggande Myklevik gård använder gödningsmedlet till att odla nya livsmedel åt Norge och fartygen. Det är ett enkelt, naturligt sätt att hjälpa lokala lantbrukare och samtidigt minimera matavfallet.
Restauranger på Coastal Express
Torget
Huvudrestaurangen, Torget, står i fokus när det gäller matupplevelser på kustexpressen. Restaurangen erbjuder ett varierat utbud av maträtter för frukost, lunch och middag och är framtagna av Hurtigrutens chefskock, Øistein Nilsen.
Frukost – serveras från kl. 07.00
Börja dagen med ett urval av varma rätter och en buffé med nybakat bröd, flingor, frukt, yoghurt, smoothies, juicer, energishots, gröt, lax, ägg och pannkakor.
Lunch – serveras från kl. 12.00
Till lunch använder Hurtigrutens kockar lokala råvaror och årstidens bästa ingredienser för att förbereda utsökta rätter och lyxiga bufféer. Det finns även ett stort utbud av hållbara, veganska alternativ på menyn.
Middag – serveras från kl. 18.00 (fasta tider, med 4-5 sittningar)
Njut av en trerättersmiddag och välj bland olika rätter varje dag under din resa, med ett urval av kötträtter, fiskrätter och vegetariska rätter. Avsluta måltiden med någon av de traditionella desserter, som hembakta tårtor, sorbeter eller puddingar som ofta serveras med färska bär från regionen.
Kysten
Ät en lyxig måltid på Kysten, Hurtigrutens à la carte restaurang. Namnet ”Kysten” återspeglar restaurangens enkla, eleganta och moderna stil. Här kan du njuta av utsökta rätter från rederiets skickliga kockar som använder sig av de bästa råvarorna som den norska kusten har att erbjuda.
Se fram emot en meny baserad på sjögräs och kelp, extra mört renkött med lokalproducerat smör och vildväxande örter. Du kan vara säker på att fisk och skaldjur är pinfärska, att köttet kommer från frigående djur och att ostarna har belönats med flera priser.
Kombinera måltiden med en flaska från rederiets lista med omsorgsfullt utvalda viner eller prova ett vinpaket till maten sammansatt av våra sommelierer. Om du väljer att uppgradera till vårt platinum-paket kan du njuta av måltider hos i Kysten varje dag som en del av din resa.
Brygga
Namnet på vår bistro ombord hänvisar precis som på svenska till båtbrygga och som på norska även kan motsvara kaj. Under din resa med oss kommer du säkert att märka att bryggorna eller kajerna längs den norska kusten är platser fulla av liv och rörelse där varor lastas av och på och tempot är högt, utan mycket tid att sätta sig ner för en längre måltid.
Därför är det passande att Brygga serverar enkla och välsmakande rätter som sallader, smörgåsar, wraps och klassiker som nygräddade pizzor och lyxiga burgare. Till favoriterna hör vår härliga räkmacka med ägg, dillmajonnäs och en citronklyfta – en riktig norsk klassiker.
Avrunda måltiden med en av våra desserter och tårtor med smaker från trakten.
Multe
Låt doften av nybakade bakverk leda dig till Multe. Vårt bageri ombord serverar smörgåsar med en generös mängd pålägg. Unna dig olika kaffesorter och krämig glass direkt från Lofoten. Du hittar alla klassiska smaker och några med inspiration från det norska köket, t.ex. brunost. Två kulor eller tre?
”Multe” betyder ”hjortron” på norska. Hjortronsylten kan du provsmaka i bageriet där den ofta serveras med våfflor och en generös klick vispad grädde eller glass.