Särskilda behov

Holland America Line erbjuder alla sina gäster en unik kryssningsupplevelse. Detta gäller naturligtvis även de personer som på grund av en skada eller sjukdom har särskilda behov. På fartygen har det tagits hänsyn till tillgänglighet, så att alla ska kunna njuta av en avkopplande kryssning.

 

Personer med rörelsehinder

På Holland America Lines fartyg går det bra att ta sig fram med rullstol. Tillgängligheten är bäst på de nyaste fartygen. Holland America Line rekommenderar manuella, hopfällbara rullstolar eller mycket lätta elrullstolar/permobiler för kryssningen. Det är också möjligt att ta med sig andra hjälpmedel. På rederiets egen hemsida finns fartygens grundritningar, där tillgängliga gångvägar och tillgängliga wc:n på olika däck finns markerade. Det finns dock vanligtvis inga lyftanordningar till poolen eller bubbelpoolerna på däck.

Holland America Line behöver uppgifter om alla hjälpmedel som ska tas med ombord, samt uppgifter om eventuell rullstols mått och vikt, liksom vikten för rullstolens användare. Dessa uppgifter behövs senast 45 dagar före kryssningen, helst redan i samband med bokningen.

Handikappanpassade hytter finns på alla Holland America Lines fartyg. Det finns tre olika typer av handikappanpassade hytter och antalet varierar mellan fartygen. På några av fartygen finns det bara ett fåtal fullt handikappanpassade hytter. En tillgänglig kryssningssemester med Holland America Line bör därför bokas i god tid i förväg.

Fully accessible cabins (FAC)
De här hytterna passar för personer som har rörelsebegränsning och använder rullstol. Hytten och dess badrum är tillräckligt rymligt för att man ska kunna förflytta sig med rullstol och det går också att ta sig fram till sängens båda sidor med rullstol. I badrummet finns stödräcken och en duschstol som kan vikas ut från väggen.

Fully Accessible Cabins / Single Side Approach (FAC-SSA)
Dessa hytter är rymligare än vanliga hytter och det går även att förflytta sig med rullstol i hytten. Med rullstol kan man dock bara ta sig till ena sidan av sängen. Ifall hytten har en dubbelsäng, är sängen placerad mot väggen och vid dess andra sida får det plats en rullstol. Ifall hytten har två separata sängar, finns det plats för en rullstol mellan dem.

Ambulatory Accessible Cabins (AAC)
Dessa tillgängliga hytter finns det flest av ombord. De är lika stora som de vanliga hytterna, men det finns stödräcken på väggarna. De här hytterna passar för personer som inte är i behov av rullstol eller andra större hjälpmedel. Hytten passar de som använder t ex käpp eller gå ställning som hjälpmedel. Stödräcken i badrummet är till nytta för personer som behöver extra balansstöd.

 

Gäster med hörselskada

Holland America Line levererar vid förfrågan en apparat för hörselskadade till hytten, som larmar visuellt eller med vibrationer bl. a om någon ringer på dörren, ifall telefonen ringer och vid brandlarm. Det finns en ljudförstärkare som kan fås till hyttens telefon. Man strävar efter att alla filmer i hyttens TV är textade, men detta är beroende av satellitkontakten. Säkerhetsinstruktionerna finns att få i skriftlig form. Hörslingor kan användas vid presentation av fartyget.

 

Gäster med nedsatt syn

Holland America Line erbjuder synskadade eller synsvaga passagerare en guidad tur på fartyget på kryssningens första dag. Dagens program, nyheter och matmenyer finns att få i nedladdningsbar form till gästens egna dator eller till farygets dator i Explorations-caféerna. Vid en förhandsanmälan senast 45 dagar före kryssningen, går det att få restaurangernas menyer även i punktskrift eller med större text än normalt.

 

Vid behov av extra syre

Det är möjligt att ta med syrgasapparat till kryssningen. Den ska bäras i handbagaget och kunden ska själv ta hand om transporten av alla tillbehör som hör ihop med den. Ifall du ämnar ta med dig syrgasapparat så måste detta meddelas senast 45 dagar före avresan, helst redan i samband med resebokningen. Det är även möjligt att beställa syrgasutrustning från företagen Special Needs At Sea eller Scootaround. Observera att Holland America Line inte tillåter syrgasutrustning levererat av andra företag.

 

Mer information om vilka tjänster som erbjuds av Holland America Line vid särskilda behov finns att läsa på rederiets engelskspråkiga hemsida. Vi hjälper dig gärna med alla frågor som handlar om särskilda behov.