Bra att veta

Planerar du din första kryssning med Holland America Line? Här hittar du svaren på många av de frågor som du säkert har om kryssningarna.

Kryssningsbiljetterna skickas när resan är betald i sin helhet, dock senast 3 veckor innan resan påbörjas. För passagerare som deltar i en gruppresa, levereras biljetterna senast en vecka före avresan.

Vi rekommenderar att du har ett fullgott försäkringsskydd (reseförsäkring och avbeställningsskydd). Kontakta ditt försäkringsbolag om du har frågor.

Incheckningen ska göras på Holland America Lines hemsida senast 72 timmar före avresan. När du har fyllt i formuläret för incheckning, kan du skriva ut Express Docs – dokumenten och incheckningskortet från rederiets hemsida. Kom ihåg att ta med de utskrivna dokumenten till hamnen. Dokumenten kan skrivas ut från rederiets hemsida fram till avresedagen.

Incheckningen kan göras även i hamnen, men det rekommenderas inte, även om du skulle anlända i god tid till hamnen. Passagerare som kommer för sent till kryssningsfartyget kommer inte att få några kostnader återbetalade.

Utan incheckningskort och Express Docs-dokumenten släpps man inte ombord på kryssningsfartyget. Även i detta fall har passageraren ingen rätt till återbetalning av kryssningens pris.

Säkerställ alltid på förhand, vilka pass- och visumkrav som finns för resmålen som ska besökas. Du kan kontakta det aktuella landets ambassad direkt eller kontakta Kryssningscenter. Alla passagerare ska ha ett giltigt pass, oberoende av vilken kryssning de ska resa på. Passet ska vara giltigt minst sex månader efter att resan avslutats.

Vid inresa till USA krävs alltid inresetillstånd genom ESTA (Electronic System for Travel Authorization). Passageraren ansvarar själv för att ansökan görs på ett elektroniskt online formulär på: https://esta.cbp.dhs.gov. ESTA är avgiftsbelagd och betalas med kreditkort. En ESTA-ansökan kan göras hur tidigt som helst men senast 72 timmar före avresa. Oftast får du svar (bekräftelse eller avslag) inom några minuter. Saknar du ESTA-tillstånd kan du nekas att stiga ombord på flygplanet eller inresa till USA. Vid oklarheter eller frågor kontakta amerikanska ambassaden/konsulatet, telefon: 08-783 53 00. Ett giltigt maskinläsbart, pass krävs, vilket ett vanligt svenskt pass alltid är. Det är endast provisoriska pass som inte är maskinläsbara. Uppgifterna i din bokning måste överensstämma med uppgifterna i ditt pass. Detta gäller namn, mellannamn, kön och födelsedatum. Ditt namn skrivs i biljetten såsom det står på den maskinläsbara delen i passet.

Du hittar tider för incheckning på din kryssningsbiljett. Du bör komma till kryssningsfartyget i god tid (senast två timmar före avgången). Vid försenad ankomst anses din kryssning vara avbokad, och du har inte längre rätt till återbetalning av kryssningens pris.

Det är inte tillåtet att ta med sig strykjärn, stearinljus, vapen, korkskruvar, kaffe- eller vattenkokare, transformator, lättantändliga ämnen, sprängämnen så som fyrverkerier, ishockeyklubbor, illegala droger, alkohol*, skateboard eller surfbräda ombord på fartyget.

*Från avresehamnen får man ta med sig 1 flaska vin eller champagne per hytt. Ifall fler flaskor tas med ombord på fartyget tas en korkningsavgift på 18 USD per person. Alkohol som köpts i avresehamnen kan lämnas i fartygets förråd under kryssningen utan kostnad. Flaskan kan sedan tas med vid landstigningen.

Ombord på kryssningsfartygen används amerikanska dollar (USD) som valuta. På kryssningar i Europa och jorden runt kan du växla pengar ombord. På alla Holland America Lines fartyg används ett kontantfritt betalningssystem, som underlättar betalningar ombord. Du får ett eget betalningskonto ombord och för detta behöver rederiet dina bank- eller kreditkortsuppgifter (Visa®, Mastercard®, American Express® eller Discover®). Betalningskortet sammankopplas automatiskt med betalningskontot och hyttkortet, varifrån inköp gjorda på fartyget dras ifrån. I slutet av resan, får du en lista till din hytt över alla dina inköp ombord, och därefter dras summan från ditt kort. Den sista kryssningsnattens och morgonens inköp syns inte på slutfakturan. Vi vill också uppmärksamma att valutakursen ombord på fartyget kan skilja sig från den valutakurs som din bank använder.

Ifall du inte vill ansluta ditt kredit- eller bankkort till hyttkortet, kan du göra en insättning av pengar i samband med incheckningen. Insättningens storlek ska vara minst 60 dollar per dag.

Notera att det görs en reservation på det betalkort som är anslutet till hyttkortet. Detta görs för att kontrollera att kortet är giltigt. När sluträkningen för dina inköp ombord är betald kommer reservationen att hävas. Förutom detta måste även kortutgivaren häva reservationen i sitt system. Det kan ta 7–14 arbetsdagar och rederiet kan inte påverka behandlingstiden. När kortutgivaren har upphävt det reserverade beloppet har du åter tillgång till berörd summa.

I kryssningspriserna ingår ej dricks för service- och hyttpersonal ombord. Denna rekommenderad serviceavgift uppgår till 17.00 USD/person och dag (i svit 19.00 USD/person och dag). För alla alkoholinköp ombord tillkommer servicetillägg på 18 % (gäller inte för dryckespaket).

Alla hytter har eluttag för både 110 och 220 V och svenska elapparater passar i kontakterna utan adapter. Alla hytter har en hårtork. Vissa av kryssningsfartygen har ett avgiftsbelagt tvätteri med självbetjäning, där du även kan torka och stryka dina kläder. På fartygen erbjuds också en avgiftsbelagd tvättservice, där priset varierar beroende på service. Från hyttpersonalen kan du få mer information om priserna. Vi rekommenderar att packa elapparater i det incheckade bagaget och inte i handbagaget.

På Holland America Lines kryssningsfartyg anordnas program för barn mellan 3–17 år. På de flesta av fartygen finns ett eget bemannat lekutrymme för barn, där du kan lämna barnet för att leka i några timmar. För äldre barn ordnas eget program i klubben The Loft and The Oasis.

Club HAL – Kids finns för barn i åldern 3–7, som kan gå självständigt på toaletten. I programmet för den bemannade barnklubben ingår bland annat sagostunder, pyssel, kalas, skattjakt och pizzapartys. Kunnig personal tar hand om barnen. Barn under 3 år kan inte delta i klubbens aktiviteter.

Club HAL – Tweens finns för barn i åldern 8–12. I klubbens program ingår bland annat karaoke, spelturneringar med Xbox och Wii, sport och chillat häng med kompisar.

The Loft and The Oasis är en klubb som riktar sig till tonåringar i åldern 13–17, där det sjungs karaoke, spelas spel, erbjuds dans- och idrottsklasser och dansas disco. På kryssningar där det deltar mycket barn anordnas Holland America Line Talent Show. På fartyg i Vista-klassen arrangeras inget eget program för tonåringar.

Personer under 21 år kan inte åka på kryssningen utan vårdnadshavare eller en ansvarig person som kan uppvisa fullmakt. På kryssningen måste fem personer under 21 år ha sällskap av minst en vårdnadshavare eller ansvarig person med fullmakt som är minst 21-år gammal.

Barn under 18 år kan inte resa utan sina föräldrar. Barnet ska alltid resa med båda föräldrarna. Ifall barnet reser med endast den ena föräldern, ska ett fullmaktsbrev som har skrivits under av den föräldern som stannar hemma och som är verifierat av en notarie tas med på kryssningen. Ifall barnets förälder har ensam vårdnad eller ifall den andra föräldern är omkommen, ska ett utlåtande verifierat av en notarie tas med på kryssningen.

På Holland America Lines kan du välja mellan två olika alternativ, antingen flexibla tider för måltider eller på förhand bestämda måltidstider.

Flexibla tider betyder att du själv får bestämma var och vid vilken tid du äter. Du kan äta en enklare måltid i fartygets buffétrestaurang, njuta av en 5-rätters middag på huvudrestaurangen eller prova på fartygets specialrestauranger. Det bokas inget bord för dig på fartygets huvudrestaurang, utan du kan komma och äta på en tid som passar dig. Ifall du väljer på förhand bestämd tid för måltid, bokas samma bord och bordssällskap för dig i fartygets huvudrestaurang varje kväll under kryssningen. Då väljer du sittning antingen kl. 17.45 eller kl. 20.00. Önskemål om bord, tid och bordssällskap ska presenteras innan kryssningen påbörjas.

På kryssningsfartygen finns också specialrestauranger, där du betalar en extra kuvertavgift för att äta. Priset varierar för de olika restaurangerna.

Dagtid kan du klä dig som du önskar, till exempel i strandkläder och shorts. Kvällstid förväntas passagerarna klä sig stiligare, men det finns ingen egentlig klädkod på fartygen. Några kvällar i veckan arrangeras en mer formell 5-rättersmiddag, Gala Night, i fartygets huvudrestaurang. Till Gala Night-middagen och till fine dining-restaurangerna rekommenderas männen att klä sig i skjorta och finare byxor och kvinnorna i en festligare klänning, kjol eller byxdress.

Alkohol kan köpas på alla restauranger och barer ombord. Åldersgränsen är 21 år. På kryssningar till Kina, Taiwan, Singapore, Hongkong samt Europa, Australien och Nya Zeeland får personer mellan 18–20 år dricka öl eller vin ombord på fartygen. På kryssningar i Japan är åldersgränsen för alkohol 20 år.

Från avresehamnen får man ta med sig 1 flaska vin eller champagne per hytt. Övriga alkoholhaltiga drycker är inte tillåtna. Ifall fler flaskor tas med ombord på fartyget tas en korkningsavgift på 18 dollar per person. Alkohol som köpts i avresehamnen kan lämnas i fartygets förvaring utan kostnad under kryssningen. Dryckerna returneras vid slutet av kryssningen.

Det är tillåtet att röka på avgränsade områden. Det är möjligt att röka på däck, i kasinot (bara om du spelar) och i Seaview-baren. I hytterna, i allmänna inomhusutrymmen och i teatrarna är det inte tillåtet att röka. Att röka cigarr är endast tillåtet utomhus. Rökning i hytterna kan medföra böter på 250 dollar.

Kontakta din läkare och rådgör om eventuella vaccinationer. Du är själv ansvarig för att ditt vaccinationsprogram är uppdaterat. Ifall du är kroniskt sjuk behöver du intyg från läkare om ditt hälsotillstånd. Ifall du är gravid kan du delta på kryssningen fram till din 23:e graviditetsvecka. Ifall din 24:e graviditetsvecka inträffar under kryssningen, kan du tyvärr inte delta på kryssningen. Den som är gravid ska visa ett läkarintyg om sitt hälsotillstånd. Från intyget ska graviditetsveckan framgå samt att den gravida är i tillräckligt bra skick för att resa.

Av säkerhetsskäl måste du vara i medicinskt- och fysiskt hänseende vara i form att resa och försäkra dig om att resan inte utgör fara för dig eller andra. Har du behov som kan kräva läkarvård under resan eller på annat sätt kan påverka din kryssning, måste du vid bokning tydligt och skriftligen informera om detta. På fartygen finns anpassade faciliteter för gäster med särskilda behov. Holland America Line anstränger sig för alla ska kunna njuta av en kryssningssemester och för att de ska kunna hjälpa dig på bästa möjliga sätt är det viktigt att du berättar om dina specialbehov direkt när du bokar din kryssning. Har du ett funktionshinder eller medicinska besvär som gör att du inte kan klara dig själv, måste du ha ett assisterande resesällskap som hjälper dig.

Vissa av fartygen har hytter som är särskilt anpassade för gäster med funktionshinder. De aktuella däckplanerna hittar du under respektive fartygsinformation. Har du ett funktionshinder eller medicinska besvär som gör att du inte kan klara dig själv, måste du ha ett assisterande resesällskap som hjälper dig. Holland America Lines personal har på grund av skaderisken inte tillåtelse att lyfta eller bära funktionshindrade personer. Vissa utrymmen på fartyget kan upplevas att vara trånga. Vid landstigning i hamnar där det krävs mindre båtar för transport iland är det inte möjligt att komma ombord med en rullstol. Vi förbehåller oss rätten att neka en person att resa, om personen enligt vår uppfattning inte är i fysiskt- eller psykiskt stånd att resa eller kan behöva mer vård än en assisterande ledsagare rimligtvis kan erbjuda.

På kryssningsfartygen finns en sjukvårdsmottagning där mindre skador och sjukdomar kan behandlas. Personer som behöver sjukhusvård kommer behöva söka sig till ett sjukhus i någon av hamnarna. Läkartjänsterna som erbjuds på kryssningsfartyget är kostnadsbelagda, så vi rekommenderar verkligen att varje passagerare har en fullgod reseförsäkring. Spara alla kvitton för utlägg för att redovisa till ditt försäkringsbolag. Observera att service för sjukvård regleras enligt amerikansk lag och att prissättningen för läkarbesök, undersökning och mediciner ofta är högre än du är van vid hemma. För sjösjuka erbjuder sjukvårdsmottagningen kostnadsfria sjösjuketabletter.

Ifall du vill få ut det mesta möjliga från dina besök vid resmålen, gör du bäst i att boka utflykter. Alla utflykter är planerade av experter vid resmålen. Priserna varierar mellan de olika utflyktsresmålen. Du kan boka utflykter via rederiets webbsida senast 4 dagar innan avresa. Du kan också anmäla dig till utflykter ombord på kryssningsfartyget, ifall det fortfarande finns platser kvar. Ett annat alternativ är att du går i land och utforskar resmålet på egen hand.

Observera att utflykternas starttider kan komma att ändras. Vid behov kommer grupper också slås samman ifall det är för få anmälda. Utflykten kan också komma att ställas in ifall deltagarantalet är för litet.

Det går bra att gifta sig ombord på kryssningsfartyget och vid resans hamnstäder. Läs mer om arrangemanget här: www.royalwed.com.

Om du har bokat din flygresa själv, se till att du har tillräckligt med tid mellan ilandstigningen och flygets avgång. Kryssningscenter och Holland America Line tar inget ansvar för flyg bokat av passageraren själv. Dessa biljetter kan vanligtvis inte ändras.

Fartygets ledning har rätt att avgöra om någon ska nekas att gå ombord och delta i kryssningen. Detta kan hända om det föreligger fara för din egen och/eller andra gästers säkerhet. Orsaker kan vara sjukdom med hög smittorisk, oanständigt uppförande, att ett giltigt resedokument eller identifikationshandling saknas. Utöver detta har fartygen regler för hur man förväntas att förhålla sig till andra gäster ombord (se ”Guest Conduct Policy” högst upp på denna sida) samt regler för att iaktta både säkerhetsmässiga- och hälsomässiga föreskrifter. Om någon bryter mot dessa regler kan fartygets ledning be den resande och dennes ressällskap att lämna fartyget i nästa hamn. Omkostnader i samband med en avvisning från fartyget ansvarar gästen själv för.

Läs mer om Holland America Lines regler i rederiets broschyr.