Bra att veta

Boka kryssning

Planerar du din första kryssning med Explora Journeys? Här hittar du svaren på många av de frågor som säkert har om kryssningarna. Om du fortfarande undrar över någonting så hjälper vår kundtjänst dig gärna.

I alla restauranger ombord gäller klädkoden ”resort casual” vilket innebär att man klär sig smakfullt. I huvudrestaurangen och specialrestaurangerna är det inte tillåtet att gå barfota eller ha på sig baddräkt, ärmlös topp, baddräkt, shorts, jeans eller keps.

I restaurangerna vill många gäster gärna klä upp sig lite, men lång aftonklänning och smoking är inte nödvändigt. Kavaj för män och kjol eller byxor med blus är tillräckligt.

Biljetter skickas cirka tre veckor före avresa till din e-post.

Incheckningstiderna för kryssning med Azamara Explora Journeys och de tidigaste är redan mitt på dagen. Exakt tid för incheckning och andra viktiga tider i samband med ombordstigningen hittar du i biljetten. Det är viktigt att anlända till fartyget i god tid (senast 2 timmar före avgång). Om du kommer för sent anses bokningen avbokad och du har inte rätt till återbetalning av biljettpriset.

Du sparar mycket tid i hamnen och du kan börja njuta av din semester snabbare om du checkar in i förväg. Här kan du checka in online på Explora Journeys hemsida.

Alla resenärer måste göra online check-in senast 7 dagar före avresa. När du har gjort online check-in, kommer du att få resehandlingar som fungerar som biljett för att komma ombord.

Valutan ombord är på amerikanska dollar (USD). Som betalningsmedel ombord används kortet KeyCard. Vid incheckningen registreras ditt kreditkort till kortet och i slutet av kryssningen debiteras automatiskt alla inköp på ditt kort. Kryssningens sista kväll får du kvitto som visar alla dina inköp.

Alla hytter har eluttag för både 110 och 220 V och svenska elapparater passar i kontakterna utan adapter. Fartyget har en tvättstuga med självbetjäning utan kostnad för alla passagerare. Därutöver finns tvättservice mot betalning.

Det är förbjudet att ta ombord:

 • skjutvapen
 • vassa föremål (med undantag av saxar med ett blad mindre än 10 cm)
 • ljus eller rökelse
 • kaffekokare eller strykjärn
 • ishockeyklubbor och basebollträn
 • skateboards eller surfbrädor
 • självförsvarsutrustning
 • explosiva ämnen eller farliga kemikalier

Barn som deltar på de flesta kryssningar måste vara minst sex månader gamla. Undantagen är kryssningar över Atlanten och Stilla havet och kryssningar med mer än tre dagar i rad till havs då barnen måste vara över 12 månader gamla. Explora Journeys välkomnar alla som uppfyller minimiåldern, men rederiet vill uppmärksamma barnfamiljer att det inte finns några särskilda tjänster eller aktiviteter för barn ombord.

Ombord på Explora Journeys finns inga fasta middagstider och man kan komma och äta när man vill (i restaurangernas öpnningstider). Öppettider för alla matställen finns i dagsprogrammet ombord och varierar beroende på rutt.

Rumservice är tillgänglig dygnet runt och ingår i priset. Frukost kan beställas till hytten kvällen innan. Beställning av specialkost bör göras senast 45 dagar före avresan.

På alla kryssningar med Azamara är serviceavgifter inkluderat. Observera att serviceavgifter för spabehandlingar inte ingår i priset för resan, utan du kommer att debiteras 18-20% serviceavgift för dessa.

Ombord finns alltid minst en läkare och en sjuksköterska. De tjänster och läkemedel som finns tillgängliga är begränsade, så om du vet att du kan behöva vissa läkemedel under kryssningen, ta dem med dig. Medicin mot sjösjuka finns i receptionen.

Fartygen har särskilda områden för rökning på pooldäcket. På alla andra ställen, även i hytternas balkonger, är rökning strängt förbjudet. Rökning är heller inte tillåtet på de flesta av de utflykter som rederiet arrangerar. Dessa regler gäller även e-cigaretter.

Åldersgräns för servering av alkoholhaltiga drycker är 21 år på alla kryssningar i Nordamerika. På andra kryssningar är åldersgränsen 18 år. Observera att passagerarens ålder i början av kryssningen avgör policyn för alkohol under hela kryssningen. På varje kryssning ingår ett brett utbud av alkoholhaltiga drycker och dessutom erbjuds fler alternativ därutöver för en extra avgift.

För att få ut mesta möjliga från resmålen rekommenderar vi att man boka rederiets utflykter. Rederiets utflykter kan bokas i förväg, senast sju dagar före avresan, eller ombord på fartyget. En del utflykter är riktigt populär och man rekommenderas att boka i förväg. Om antalet deltagare inte når minimiantalet har rederiet rätt att ställa in utflykten.

Explora Journeys och fartygets kapten har rätt att ändra fartygets rutt, t ex på grund av väderförhållanden, mekaniska fel eller nödsituation.

Kryssningens sista kväll får du detaljerade instruktioner om hur ilandstigningen från fartyget genomförs och vid vilken tidpunkt.

Här är några saker att komma ihåg:

 • Passagerarna lämnar fartyget enligt flygtidtabellen
 • Tiden då man går i land varierar beroende på hamnstad
 • Ditt bagage placeras utanför hytten föregående kväll
 • Bagaget måste vara tydligt markerat på etiketter som rederiet tillhandahåller ombord
 • Förvara i ditt handbagage sådant som du behöver den sista kvällen
 • Alla passagerare måste ha lämnat fartyget senast 2-3 timmar efter fartygets ankomst.

Om du har bokat din flygresa själv, se till att du har tillräckligt med tid mellan ilandstigningen och flygets avgång. Kryssningscenter tar inget ansvar för flyg bokat av resenären själv. Dessa biljetter kan vanligtvis inte ändras.

Fartygen har heltäckande Wi-Fi-nätverk. Internet omfattar normal surfning, men inte till t ex Skype-samtal eller streaming. Nätet kan vara långsamt i vissa delar av världen.

Vi rekommenderar att alla resenärer har en heltäckande reseförsäkring. Kontakta ditt försäkringsbolag eller Kryssningscenter för att få information om lämpligaste reseförsäkringen.

Kontrollera i god tid innan resan vilka pass- och visumregler som gäller på de resmål som besöks. Alla resenärer måste ha ett giltigt pass, oavsett vilken kryssning det gäller. Passet måste vara giltigt i minst sex månader efter resans slut. Passet får inte vara skadat. Observera att ett provisoriskt pass inte är giltigt för inresa till vissa länder.

Ifall namnet i biljetterna skiljer sig från namnet i passet så kan du bli hindrad från flygresan eller kryssningen. I vissa länder krävs en legitimation med passfoto om man stiger i land under en kryssning. För detta ändamål kan man använda passkopia. Kontrollera för varje hamn hur långt före besöket du måste ansöka om visum (där så krävs). Detta varierar från land till land.

Observera att ingen återbetalning är möjlig efter att du ansökt om visum även om ansökan inte beviljas av myndigheterna.

USA: Vid inresa till USA krävs alltid inresetillstånd genom ESTA (Electronic System for Travel Authorization). Passageraren ansvarar själv för att ansökan görs på ett elektroniskt online formulär på: https://esta.cbp.dhs.gov

ESTA är avgiftsbelagd och betalas med kreditkort. En ESTA-ansökan kan göras hur tidigt som helst men senast 72 timmar före avresa. Oftast får du svar (bekräftelse eller avslag) inom några minuter.

Saknar du ESTA-tillstånd kan du nekas att stiga ombord på flygplanet eller inresa till USA. Vid oklarheter eller frågor kontakta amerikanska ambassaden/konsulatet, telefon: 08-783 53 00.

Ett giltigt maskinläsbart, pass krävs, vilket ett vanligt svenskt pass alltid är. Det är endast provisoriska pass som inte är maskinläsbara. Uppgifterna i din bokning måste överensstämma med uppgifterna i ditt pass. Detta gäller namn, mellannamn, kön och födelsedatum. Ditt namn skrivs i ansökningen såsom det står på den maskinläsbara delen i passet.

De amerikanska myndigheterna har i omgångar infört särskilda restriktioner för ESTA och Visum för sökande som har besökt eller har medborgarskap i Iran, Irak, Libyen, Somalia, Sudan, Syrien och Jemen. Kontakta amerikanska ambassaden/konsulatet för att informera dig om det aktuella läget.

Kontakta din läkare och be om information om eventuella hälsorisker på resmålen. Du ansvarar själv för att t ex vaccinationsprogrammet är i ordning. Om du är gravid kan du åka på en kryssning upp till 23:e graviditetsveckan. Efter 24:e veckan får man dessvärre inte delta i kryssningen, även om den 24:e veckan skulle ha inträffat först under kryssningen. Gravida kvinnor måste uppvisa ett läkarintyg som visar graviditetsveckorna och intygar att hälsan är god nog för resan.

Du måste vara hälsomässigt och fysiskt i sådan kondition att du kan delta i kryssningen utan att riskera din egen eller andras hälsa. Meddela skriftligen till resebyrån när du bokar kryssningen eller så snart som möjligt därefter ifall någon hälsorelaterad begränsning har inträffat före resan eller som du tror kan uppstå under resan, som kan påverka genomförandet av kryssningen. Detta gäller även för användandet av hjälpmedel eller vård och omsorg. Rederiet begär att få så noggranna och specifika uppgifter som möjligt om hälsoläget.

Några av hytterna är utrustade med hänsyn till olika funktionshinder samt syn- och hörselbegränsningar. Dessa hytter finns på vissa däck. Resenärer i behov av rullstol ska ha med sig sin egen rullstol. Rederiet kan informera om vilken del av fartyget som inte är nåbara med rullstol och vilka verksamheter som är svåra att delta i för rörelsehindrade. Vissa verksamheter, såsom ilandstigning i hamnar där man måste förflytta sig till mindre farkoster innan man kan gå iland kan vara omöjliga för rullstolsburna. Alla resenärer med nedsatt rörlighet eller med hälsomässiga besvär måste kunna röra sig och ta hand om sig själva på egen hand, eller så måste de ha sin egen assistent med sig.

Explora Journeys förbehåller sig rätten att neka personer resa på kryssning ifall man inte anses vara mentalt eller fysiskt i tillräcklig bra kondition för resan. Detta gäller även för resenärer som behöver medicinsk behandling eller assistent som fartyget inte kan tillhandahålla.

Ombordstigning kan nekas om säkerheten för andra passagerare eller besättningen upplevs hotad.

Azamara kan reservera ett belopp på det betalkort som knutits till ditt konto ombord på fartyget. Dessa reservationer görs för att kontrollera att kortet är giltigt. När sluträkningen för din konsumtion ombord är betald, kommer rederiet genast att häva reservationerna. Det är varje enskilt kortföretag som måste häva reservationerna i sitt system. Detta kan ta mellan sju och 14 arbetsdagar och detta kan Explora Journeys inte påverka. När kortföretaget har hävt det reserverade beloppet har du tillgång till pengarna igen.