Bra att veta

Planerar du din första kryssning med Costa Cruises? Här hittar du svaren på många av de vanligaste frågorna om kryssningarna. Om du fortfarande undrar över någonting så hjälper vår kundtjänst dig gärna.

Incheckningen hos Costa Cruises är enkel och snabb. Alla i samma hytt måste checka in samtidigt.

  1. Gå till www.mycosta.com, tidigast 10 dagar innan avresa.
  2. Skriv in din bokningsinformation för att komma till din personliga sida.
  3. Fyll i de obligatoriska fälten för personuppgifter och dokument. Klicka på Spara.

När incheckning är klar kan du ladda ner dina resehandlingar på sidan.

Vid ankomsten till hamnen ska alla resenärer ha med sig pass och resehandlingar. Resehandlingarna laddas ner på www.mycosta.com tidigast 10 dagar före avresan. Resenärerna måste även ha eventuella övriga dokument som behövs för resmålen tillhanda.

Vi rekommenderar resenärer att anlända till kryssningens avreseort senast dagen före avresa, för att säkerställa att alla resenärer och allt bagage hinner komma med ombord, även vid eventuella flygförseningar.

Innan du åker till hamnen bör du alltid kontrollera att du har alla resedokument som krävs för resan och att alla personuppgifter i samtliga dokument stämmer. Om du behöver ändra något så kan du alltid göra en ny web check-in för att skriva ut en ny e-biljett.

Ombordstigning börjar vid incheckningstiden som anges på din kryssningsbiljett. Incheckningen stänger två timmar innan fartygets avgångstid. Säkerhetspersonalen kan komma att visitera passagerare och/eller bagage och omhänderta artiklar som personalen anser utgöra en säkerhetsrisk (tex vapen, alkohol, livsmedel, dykarknivar, vattenkokare, strykjärn, drönare osv). Dessa kommer i så fall att återlämnas till ägaren kvällen innan kryssningen avslutas. Oförpackade livsmedel får inte tas ombord.

I terminalen

1) Överlämna bagaget till Costa Cruises personal som leverar det till din hytt. Alla väskor ska märkas i förväg med förnamn, efternamn, namn på fartyget, hyttnummer, avgångsdatum och avgångshamn.

2) Gå till incheckningsdisken med din kryssningsbiljett och alla personliga resehandlingar som krävs för din kryssning. Visa också upp ditt ombordstigningsformulär och alla dina dokument för personalen.

3) Gå vidare till säkerhetskontrollen. Vänligen notera att personalen kan konfiskera tillhörigheter som anses utgöra en säkerhetsrisk.

Ombord

4) Gå till din hytt och hämta ditt Cruise Card. Detta kort fungerar som hyttnyckel, men du kan också använda det för att betala för produkter och tjänster du köper ombord. Om din hytt inte skulle vara klar kan du göra dina första köp i barer och restauranger genom att uppge hyttnummer och ditt fullständiga namn.

5) Aktivera ditt Cruise Card för köp ombord. (Se avsnittet om betalningar ombord för mer information om hur detta görs.)

6) Delta i den obligatoriska säkerhetsövningen.

På dagarna fungerar bekväma fritidskläder bra och på kvällen lite snyggare kläder. På kvällen kan män till exempel ha pikétröja och kvinnor ha klänning, kjol eller byxor och blus. Under kvällar med mer festlig inramning passar kavaj för män, klänning för kvinnor. Vid ”Formal Night” bär män kostym och slips eller smoking och kvinnor har cocktail- eller aftonklänning. Om man inte vill ha med sig formella kläder kan man under dessa kvällar äta i bufférestaurangen där man kan vara mer avslappnat klädd.

Ditt incheckade bagage levereras direkt till hytten, men det kan ta några timmar. Vi rekommenderar därför att du packar ner allt sådant som du behöver direkt efter ombordstigningen i handbagaget. Även läkemedel, dokument och andra liknande personliga tillhörigheter bör packas i handbagaget.

Vi rekommenderar att du packar flera olika typer av kläder, från vardagskläder för avkoppling ombord, till finkläder för de galamiddagar som anordnas på alla kryssningen. (Observera att det anordnas två galakvällar på sjudagarskryssningarna). Beroende på kryssningsrutt kan du behöva anständig klädsel för att besöka vissa sevärdheter, i synnerhet religiösa eller heliga platser. Lämplig klädsel då är långbyxor (inte shorts) för män och längre kjol eller långbyxor samt långärmat och huvudsjal för kvinnor. Du som vill hålla dig aktiv bör ta med baddräkt, träningskläder och träningsskor för gymmet och joggingbanan samt badtofflor för spa. Om du har planerat att delta in en av de mer utmanande utflykterna (till exempel vandringar under kryssningarna i norra Europa) så bör du ta med stadiga vandringsskor. Några andra bra saker att komma ihåg är till exempel kamera och kikare.

  • Saker du INTE ska ta med dig: alkohol, skjutvapen, vassa föremål, vattenkokare, strykjärn, livsmedel och drycker, drönare.
  • Saker du kan lämna hemma: handdukar och hårtorkar (dessa finns i hytten), solkräm, skönhetsprodukter (dessa kan köpas ombord).
  • Saker du bör packa i handbagaget: resedokument, bagagetaggar (ska sättas fast på bagaget när du anländer avresehamnen) pengar, smycken, elektronik, mediciner, blöjor och värdefulla föremål som du kan behöva under resan

Gäster uppmanas att begränsa sitt bagage till två incheckade resväskor per person.

Barnvagnar och rullstolar får alltid tas med. De måste deklareras vid tiden för bokningsbekräftelsen.

Allt bagage ska hållas i hytten och får inte stå i vägen för utgångar. Se till att ta med de bagagelappar som är nödvändiga för ombordstigningen i ditt handbagage och fäst dem vid bagaget när du kommer till avresehamnen. Observera att värdefullt bagage transporteras på passagerarens egen risk. Försäkring kan tecknas genom Costa Cruises.

Alla hytter har eluttag för både 110 och 220 V och svenska elapparater passar i kontakterna utan adapter. Alla hytter är utrustade med en hårtork. Tvättservice och strykning erbjuds mot avgift. Prislista kan fås ombord.

Serviceavgifterna görs på daglig basis och de läggs automatiskt på bokningen. Den kan betalas i förväg när du bokar eller dras från ditt Cruise Card ombord på fartyget. Serviceavgiften varierar beroende på kryssningsområde. Om du köper drycker ombord, så läggs automatiskt 15-18% serviceavgift på priset.

Den härliga frukosten serveras ca. kl. 07.00–11.00. Frukosten serveras i bufférestaurangen och andra restauranger ombord. Du kan också beställa en kontinental frukost till hytten.

Lunch serveras i flera olika restauranger ombord. Serveringstiderna varierar beroende på fartyg och geografisk plats, men här erbjuds alltid ett komplett utbud av rätter så att du kan koppla av och njuta av maten. Smaka på god medelhavsmat lagad av fräscha råvaror eller äkta delikatesser från världens alla hörn på våra specialrestauranger. Snabbluncher är möjliga för aktiva resenärer som bokat en eftermiddagsutflykt, med goda sallader, huvudrätter och desserter.

För att garantera en bra upplevelse och en avslappnad måltid erbjuds två olika middagssittningar varje kväll, så att du kan njuta i lugn och ro av varje rätt. Du kan även äta i bufférestaurangen. Ange dina önskemål vid bokningen så kommer vi att reservera ett bord för dig under hela kryssningen. Allt som rör dina måltider har utformats för att ge dig största möjliga valfrihet, så att du kan njuta av varje ögonblick under din semester.

En middag i en av restaurangerna ombord är en minnesvärd upplevelse med stort utbud och hög kvalitet på maten. Prova mästerkockars färsklagade kreationer och njut av din måltid, med fokus på medelhavsinspirerat kök. Här blir varje måltid minnesvärd, oavsett om du äter tidigt för att hinna i tid till en show eller dröjer kvar kring bordet med dina vänner. I huvudrestaurangen finns alltid barnmenyer till frukost och middag. I bufférestaurangen finns flera olika ”hörn”, med en mängd olika alternativ, såsom pizza, grillat, sallader och med mat från medelhavsköket. Bufférestaurangen är öppen nästan dygnet runt.
Middagstiderna varierar beroende på fartyg och var man kryssar.

Middagstiderna hittar man alltid i dagsprogrammet.

Specialdieter såsom halal, glutenfri, kosher och vegetarisk erbjuds också ombord.

Varje fartyg har en välutrustad vårdcentral, där en läkare och en sjuksköterska tjänstgör. Vårdcentralen är öppen enligt dagsprogrammet och i nödsituation dygnet runt. De medicinska tjänsterna som erbjuds ombord är avgiftsbelagda, så vi rekommenderar att alla resenärer har en giltig reseförsäkring som täcker eventuella behandlingar. I händelse av att reseförsäkringen inte täcker alla behandlingar du får ombord, är det bäst att spara alla kvitton ifall det blir aktuellt att förhandla med försäkringsbolaget när du återvänder hem. Medicinska tjänster debiteras direkt från Cruise Card.

Rökning ombord är tillåten endast på anvisade områden. Av brandsäkerhetsskäl är rökning inte tillåten vare sig i hytterna eller hytternas balkonger. Bryter man mot reglerna debiteras en städavgift. Cigarettfimpar får heller inte kastas överbord. Rökning är tillåten i vissa barer ombord, samt på däck i vissa områden.

Alkoholhaltiga drycker kan köpas från fartygets barer och restauranger och man får inte ta med sig egna alkoholdrycker ombord. Alkoholhaltiga drycker som köps i hamnar eller i fartygets butiker lämnas in till förvaring och levereras till resenären på kryssningens sista kväll. På alla kryssningar med minst ett besök i amerikansk hamn, är åldersgränsen för alkoholservering 21 år. På övriga kryssningar är åldersgränsen 18 år. Fartygets personal har rätt att beslagta alkoholdrycker som medtagits ombord och att inte att betjäna överförfriskade passagerare.

Med Fly & Cruise-paketet kan du vara säker på att din kryssning får en flygande start. Om du drabbas av förseningar eller andra problem på din utresa gör vi allt för att hjälpa dig att komma till fartyget i tid. I paketet ingår även dessa tjänster som gör resan till ett nöje från början till slut:

När du kliver av flygplanet kommer Costa Cruises personal att finnas till hands för att erbjuda hjälp och information samt visa er till transferbussen. På några flygplatser finns dedikerade Costa Cruises representanter som kommer att närvara även vid avresan, vilket garanterar en problemfri start på din resa.

Kryssningens sista kväll meddelas all viktig information som rör kryssningens slut och landgång i dagsprogrammet. Man kan även begära assistans från fartygets personal. Kvällen före landgången lämnas olikfärgade lappar i hytten. Fyll i lapparna och fäst på resväskorna. Resväskorna lämnas utanför hytten över natten och transporteras iland vid ankomsten. Alla viktiga dokument och värdefulla föremål bör packas i handbagaget. Sista morgonen ombord påbörjas frukostserveringen kl. 06:00.

Om du har bokat din flygresa själv, se till att du har tillräckligt med tid mellan ilandstigningen och flygets avgång. Kryssningscenter tar inte ansvar för flyg bokat av resenären själv. Dessa biljetter kan vanligtvis inte ändras.

Dela dina speciella ögonblick med familj och vänner medan du kryssar, tack vare den kraftfulla nya Satellituppkopplingen som installerats på fartygen. Internetuppkopplingen finns tillgänglig 24 timmar om dygnet nästan överallt på fartyget, även i allmänna utrymmen, och kan användas via din smartphone, surfplatta eller laptop. Du kan också använda datorerna i Internetcaféet som är utrustat med fullstora skärmar, tangentbord och skrivare av hög kvalitet. Internetcaféet är öppet dygnet runt. För detaljerad prisinformation och instruktioner, gå in på din bokning på www.mycosta.com eller kontakta Kryssningscenter.

Vi rekommenderar att alla resenärer har avbeställningsskydd och en heltäckande reseförsäkring. Kontakta ditt försäkringsbolag för att få information om lämpligaste reseförsäkringen, eller köp din försäkring hos oss.

Kontrollera i god tid innan resan vilka pass- och visumregler som gäller på de resmål som besöks. Alla resenärer måste ha ett giltigt pass, oavsett vilken kryssning det gäller. Passet måste vara giltigt i minst sex månader efter resans slut. Passet får inte vara skadat. Observera att ett provisoriskt pass inte är giltigt för inresa till vissa länder. Vi rekommenderar att man reser med pass även inom Schengen då det nationella ID-kortet inte alltid accepteras för styrkande av identitet och nationalitet på resmålet.

Ifall namnet i biljetterna skiljer sig från namnet i passet så kan du bli hindrad från flygresan eller kryssningen. I vissa länder krävs en legitimation med passfoto om man stiger i land under en kryssning. För detta ändamål kan man använda passkopia. Kontrollera för varje hamn hur långt före besöket du måste ansöka om visum (där så krävs). Detta varierar från land till land. För Dubai måste du ansöka inom 60 dagar från landstigningen, för Indien inom 6 månader osv. Passen kommer att stämplas i varje hamn så se till att du har tillräckligt många tomma sidor i ditt pass.

Observera att ingen återbetalning är möjlig efter att du ansökt om visum även om ansökan inte beviljas av myndigheterna.

USA: Vid inresa till USA krävs alltid inresetillstånd genom ESTA (Electronic System for Travel Authorization). Passageraren ansvarar själv för att ansökan görs på ett elektroniskt online formulär på: https://esta.cbp.dhs.gov/

ESTA är avgiftsbelagd och betalas med kreditkort. En ESTA-ansökan kan göras hur tidigt som helst men senast 72 timmar före avresa. Oftast får du svar (bekräftelse eller avslag) inom några minuter.

Saknar du ESTA-tillstånd kan du nekas att stiga ombord på flygplanet eller inresa till USA. Vid oklarheter eller frågor kontakta amerikanska ambassaden/konsulatet, telefon: 08-783 53 00.

Ett giltigt maskinläsbart pass krävs, vilket ett vanligt svenskt pass alltid är. Det är endast provisoriska pass som inte är maskinläsbara. Uppgifterna i din bokning måste överensstämma med uppgifterna i ditt pass. Detta gäller namn, mellannamn, kön och födelsedatum. Ditt namn skrivs i biljetten såsom det står på den maskinläsbara delen i passet.

De amerikanska myndigheterna har i omgångar infört särskilda restriktioner för ESTA och visum för sökande som har besökt eller har medborgarskap i Iran, Irak, Libyen, Somalia, Sudan, Syrien och Jemen. Kontakta amerikanska ambassaden/konsulatet för att informera dig om det aktuella läget.

Gravida kvinnor måste uppvisa ett läkarintyg som visar graviditetsveckorna och hälsoläget. Efter 24:e veckan får man dessvärre inte delta i kryssningen.

På alla fartyg hos Costa Cruises finns ett begränsat antal hytter för funktionshindrade resenärer. Meddela direkt vid bokningstillfället eventuella behov av handikapphytt. För mer information, kontakta kundtjänst.

Alla passagerare rekommenderas kontakta statliga hälsovårdsmyndigheter före resan för att få information om rekommenderade vaccinationer. Costa Cruises påtar sig inget ansvar för passagerare som inte följer rekommendationer gällande skydd mot infektionssjukdomar.

Costa Card används för att betala ombord. Kreditkortet (American Express, Visa eller MasterCard) sätts in i kabinkortet vid kundtjänstdisken eller vid aktiveringsställena ombord. Rederiet accepterar inte betalkort (till exempel Visa Electron).

Om du inte har något kreditkort kan du aktivera ditt hyttkort med en kontant insättning. Minsta insättning är 200 euro/dollar, beroende på kryssningsområde. Depositionen måste göras inom 48 timmar före ombordstigning. Eventuellt oanvänt saldo återbetalas kontant och du måste hämta ut det i fartygets informationsdisk den sista kvällen på din vistelse.

Du får en sammanställning av de inköp som gjorts under kryssningen till din hytt den sista dagen. Om du hittar något anmärkningsvärt eller felaktigt i listan måste du göra en anmälan i receptionen innan du lämnar fartyget.

Den valuta som används ombord är euro. Undantag är kryssningar från Miami, kryssningar från Sydamerika och Fjärran Östern samt Atlantöverfarter från Sydamerika under vårsäsongen. I dessa fall är valutan amerikansk dollar.

Kontanter kan växlas i kundtjänstdisken på Bureau de Change. För öppettider, se broschyren Today. Tjänsten är vanligtvis stängd när fartyget ligger i hamn.

Husdjur är inte tillåtna ombord (undantag till exempel ledarhundar).