Bra att veta

Planerar du din första kryssning med Celebrity Cruises? Här hittar du svaren på många av de frågor som säkert har om kryssningarna. Om du fortfarande undrar över någonting så hjälper vår kundtjänst dig gärna.

För kryssningslivet ombord behöver du packa fritidskläder att ha på dagen och lite finare kläder för kvällen. Exempel på kläder för kvällsbruk är skjorta och långbyxor för män och klänning, byxa och topp eller kjol och blus för kvinnor. Vissa kvällar rekommenderas att män bär kavaj och kvinnor klänning eller byxdress. Tänk på att vid ankomst levereras bagaget till din hytt först när fartyget har lämnat hamnen. Vi rekommenderar dig därför att ha ett handbagage där du förvarar de nödvändigaste saker som du behöver de första timmarna ombord.

Ditt slutgiltiga resedokument (biljetter) får du när slutbetalningen har mottagits, cirka tre veckor före avresa. Här presenteras bland annat specifikt från vilken hamn som fartyget avreser samt ankommer. Bagagelappar får du i hamnen innan ombordstigning.

Vilken hamn som fartyget ligger vid samt tid för ombordstigning, anges på resedokumentet som du får cirka tre veckor innan avresa. Notera att du måste vara ombord på fartyget senast 90 minuter innan beräknad avgångstid, annars räknas din bokning som avbokad.

För att göra ombordstigningen så smidig som möjligt rekommenderar vi att du checkar in online så tidigt som möjligt innan avresa och senast 4 vardagar innan. När du har checkat in får du en ”Xpress Pass” som du printar och tar med. Du checkar in online på www.celebritycruises.com/se under “Menu” och välj “Check-In”.

Fartygen har ett kontantfritt system (Sea Pass) som kopplas till ett godkänt kredit- eller betalkort (Visa, MasterCard, Diners och American Express). Du får ditt Sea Pass-kort vid incheckningen på fartyget (se ovan). Dagen innan du checkar ut från fartyget får du en specificerad räkning till din hytt så att du kan kontrollera beloppen. Utgifter som tillkommer efter att räkningen har sammanställts kompletteras på sluträkningen. Undantag för det kontantfria systemet är till exempel spel i casino. Valutan ombord är USD. På fartyget finns en uttagsautomat (avgift ca 5USD per uttag). Notera att fartyget har en egen valutakurs som kan skilja sig något från den valutakurs som din bank använder.

Alla hytter har eluttag för både 110 och 220 V. Alla hytter har en hårtork. Tvättservice och strykning erbjuds mot avgift.

Det är förbjudet att medföra följande ombord: alkohol (max två flaskor vin som endast får intas i hytten), brandfarliga föremål och vätskor (till exempel strykjärn och stearinljus), vapen (gäller även knivar, fickknivar och korkskruv), kaffemaskin, vattenkokare, elektriska transformatorer, sprängämnen (till exempel fyrverkerier), amatörradioutrustning, hockeyklubbor, rusmedel, sax, skateboard, surfbräda.

Spädbarn måste vara minst 6 månader för att få resa. På transatlantiska kryssningar samt om resrutten innehåller tre eller flera sammanhängande dagar till havs, måste barn ombord vara minst 1 år. Barnets ålder räknas från kryssningens första dag. Resenärer som är yngre än 21 år måste resa i sällskap med förälder, målsman eller annan som har fyllt 21 år och kan heller inte bo i egen hytt. Gäster under 18 år måste bokas i en hytt bredvid eller rakt över gången till dessa. Resenär som är 17 år eller yngre vid resans början och inte reser i sällskap med minst en förälder eller målsman, får endast genomföra kryssningen om medresenären (21 år fyllda) har ett skriftligt intyg från föräldrar/målsman. Rederiet tar inget ansvar och lämnar ingen ersättning för eventuella kostnader, utgifter eller förluster som kan komma att belastas gästen som nekas tillträde till fartyget om ovan riktlinjer inte uppfylls. Gifta par med en minimiålder på 18 år kan boka en egen hytt (vigselbevis måste uppvisas vid bokning), när en av dem har fyllt 21 år vid avresa. Vissa faciliteter ombord har åldersbegränsningar samt åldersgräns för alkoholservering ombord.

Frukost, lunch, middag, snacks och vissa måltidsdrycker ingår på utvalda restauranger, caféer och barer. Huvudrestaurangen har två sittningar och du uppger när du bokar din kryssning om du föredrar den tidigare eller den senare sittningen. Tider för måltider varierar beroende på kryssningsrutt. Vanliga tider för huvudrestaurangen är:

Frukost: Fri sittning 07:30–11:00

Lunch: Fri sittning 12:00–13:30

Middag: Två sittningar med fast tid, eller fri sittning. Tidpunkterna varierar.

Vill du ha mer flexibla tider och även ha möjlighet till mer informell klädsel, så serveras frukost, lunch och middag också på andra platser. Se dagsprogrammet ombord för aktuella tider och platser. Kontinental frukost serveras på beställning i hytten mellan klockan 06.00 och 11.00. Rumsservice från en mindre meny erbjuds dygnet runt mot en serviceavgift på 11,75 USD. Gäster i Svit (ej Junior Suite) kan beställa rumsservice från en ordinarie restaurangmeny.

På Celebrity Cruises kryssningsfartyg lämnar man dricks för service- och hyttpersonal i form av en serviceavgift. Serviceavgift kan betalas i förväg när du bokar din kryssning. Serviceavgift 18 USD per dag och person för insides-, utsides- eller balkonghytter och 18.50 USD per dag och person för Concierge samt Aqua Class och 23 USD per dag och person i svit). För dryck och skönhetsbehandlingar tillkommer ett obligatoriskt servicetillägg (18 %) som noteras på ditt Sea Pass-konto.

På alla fartyg finns en sjukvårdsmottagning som är bemannad med en kvalificerad läkare och minst en sjuksköterska. Du betalar själv kostnaden för eventuella mediciner och vi rekommenderar att du har en fullgod sjukvårds- eller reseförsäkring. Spara alla kvitton för utlägg för att redovisa till ditt försäkringsbolag. Observera att service för sjukvård regleras enligt amerikansk lag och att prissättningen för läkarbesök, undersökning och mediciner ofta är högre än du är van vid från hemma. Här kan du också köpa sjösjuketabletter vid behov.

Majoriteten utrymmen på våra fartyg är rökfria. Det gäller alla hytter – även på balkongen samt alla restauranger och teatrar. Se anvisade platser där det är tillåtet att röka. Cigarr och pipa är endast tillåtet att röka på yttre däck.

För kryssningar som utgår från Nordamerika är åldersgräns för köp av alkoholhaltiga drycker 21 år. Kryssningar från Europa, Asien, Australien och Sydamerika har åldersgräns 18 år. På Celebrity Cruises privata destinationer är åldersgränsen för alkoholhaltiga drycker 21 år. Det är tillåtet att ta ombord max två flaskor vin, som endast får intas i hytten. Vid köp av alkohol i taxfreebutiker ombord så levereras detta till din hytt först den sista dagen på kryssningen.

Få ut mest möjligt av de spännande destinationer som vi besöker och följ med oss på en utflykt! Säkra dig om att få plats och förhandsboka din utflykt online (senast fyra arbetsdagar före avresa). Utflykterna kan också bokas ombord i mån av plats. Observera att tider för utflykterna kan förändras och att utflykter kan ställas in om deltagarantalet är för lågt.

Celebrity Cruises och fartygets kapten har rätt att ändra fartygets rutt, till exempel på grund av väderförhållanden, mekaniska fel eller nödsituation.

På slutet av din kryssning får du bagagelappar till din hytt. Skriv tydligt namn, hemadress och eventuella uppgifter om flygresa och fäst en bagagelapp på varje bagage. Sista kvällen vid angiven tid, placerar du dina väskor utanför hytten. Tänk på att förvara saker som du behöver ha lättillgängligt, till exempel pass, resedokument, mediciner och värdesaker i ett handbagage.

Vid bokning av egna flygbiljetter se till att du har tillräckligt med tid mellan fartygets ankomst och flygavgång. Kryssningscenter tar inget ansvar för biljetter som resenären har bokat på egen hand.

På de flesta fartyg finns omfattande avgiftsbelagd Wi-Fi. Celebrity iLounge erbjuder internet dygnet runt. Fartyget erbjuder en mängd olika internetpaket. Detaljerad prisinformation får du av fartygets personal.

Vi rekommenderar att alla våra passagerare har en heltäckande reseförsäkring. Kontakta ditt försäkringsbolag.

Det är alltid du som kund som är ansvarar för att du har nödvändiga handlingar med dig på resan. Den som på grund av avsaknad av giltigt pass/nationellt ID-kort eller visum förorsakar researrangör kostnad bär själv det ekonomiska ansvaret för detta. Celebrity Cruises ansvarar inte för ev. ändringar i visum/passregler som inte kommit oss tillhanda. Är du osäker på vad som gäller så kontakta alltid ambassad eller konsulat för aktuell information. Kom ihåg att olika regler kan gälla för de olika destinationer som du besöker under kryssningen.

Ditt pass får inte vara skadat. Krav på passets giltighetstid varierar beroende på resmål, försäkra dig genom att kontrollera att ditt pass är giltigt minst sex månader efter avslutad resa. Notera att ett provisoriskt pass inte gäller för inresa till vissa länder. Vi rekommenderar att man reser med pass även inom Schengen då det nationella ID-kortet inte alltid accepteras för styrkande av identitet på resmålet.

Vid inresa till USA krävs alltid inresetillstånd genom ESTA (Electronic System for Travel Authorization). Passageraren ansvarar själv för att ansökan görs på ett elektroniskt online formulär på adress: https://esta.cbp.dhs.gov ESTA är avgiftsbelagd och betalas med kreditkort. Ansökan kan göras hur tidigt som helst, men senast 72 timmar före avresa till USA. I de flesta fall fås svar på en gång eller inom ett par minuter. Om ansökan/tillstånd saknas kan du bli nekad ombordstigning på planet eller inresa till USA. Vid oklarheter eller frågor, kontakta Amerikanska ambassaden/konsulatet på telefonnummer 08-783 53 00.

Generellt har Celebrity Cruises inte någon service för visum, men om du ska besöka Ryssland på en av utflykterna som Celebrity Cruises arrangerar så behöver du inte visum. Om du däremot vill åka på sightseeing på egen hand måste du skaffa visum direkt från den ryska ambassaden. Namnet på biljetten måste stämma överens med namnet i passet. Vid visumansökan, använd alltid första namnet i passet oavsett tilltalsnamn. Alla efternamn ska registreras.

Vid felaktigheter kan du nekas inträde i land eller nekas ombordstigning på fartyget. Vi frånskriver oss allt ansvar om du skulle nekas detta eller på annat sätt drabbas av problem eller kostnader till följd av att ditt pass inte blir godkänt eller du saknar nödvändigt/nödvändiga visum/visa. Vissa hamnmyndigheter kan ibland kräva att du visar fotolegitimation när du lämnar skeppet under kryssningens gång. För att undvika eventuella problem rekommenderar vi att du tar med dig en kopia av ditt pass, förutom originalpasset, och tar med dig kopian varje gång du lämnar fartyget. OBS! Visumregler kan ändras med kort varsel.

Du ansvarar själv för att ha eventuellt nödvändiga vaccinationer för de destinationer som besöks under kryssningen. Om du är gravid kan du resa på kryssning fram till den 23:e veckan av graviditeten. 24:e graviditetsveckan får inte infalla under kryssningen. Oavsett hur långt gången din graviditet är så måste du kunna uppvisa ett skriftligt intyg på engelska från din läkare. Intyget ska bekräfta hur långt framskriden graviditeten är samt att du är i god form och att din graviditet inte innebär någon förhöjd hälsorisk för dig.

Av säkerhetsskäl måste du vara i medicinskt- och fysiskt hänseende vara i form att resa och försäkra dig om att resan inte utgör fara för dig eller andra. Har du behov som kan kräva läkarvård under resan eller på annat sätt kan påverka din kryssning, måste du vid bokning tydligt och skriftligen informera om detta.

Vissa av våra fartyg har hytter som är särskilt anpassade för gäster med funktionshinder. De aktuella däckplanerna hittar du under respektive fartygsinformation. Har du ett funktionshinder eller medicinska besvär som gör att du inte kan klara dig själv, måste du ha ett assisterande resesällskap som hjälper dig. Celebrity Cruises personal har på grund av skaderisken inte tillåtelse att lyfta eller bära funktionshindrade personer. Vissa utrymmen på fartyget kan upplevas att vara trånga. Vid landstigning i hamnar där det krävs mindre båtar för transport iland är det inte möjligt att komma ombord med en rullstol. Vi förbehåller oss rätten att neka en person att resa, om personen enligt vår uppfattning inte är i fysiskt- eller psykiskt stånd att resa eller kan behöva mer vård än en assisterande ledsagare rimligtvis kan erbjuda.

Fartygets ledning har rätt att avgöra om någon ska nekas att stiga ombord. Detta kan hända om det föreligger fara för din egen och/eller andra gästers säkerhet. Orsaker kan vara sjukdom med hög smittorisk, oanständigt uppförande, att ett giltigt resedokument eller identifikationshandling saknas. Utöver detta har fartygen regler för hur man förväntas att förhålla sig till andra gäster ombord samt regler för att iaktta både säkerhetsmässiga- och hälsomässiga föreskrifter. Om någon bryter mot dessa regler kan fartygets ledning be den resande och dennes ressällskap att lämna fartyget i nästa hamn. Omkostnader i samband med en avvisning från fartyget ansvarar gästen själv för.