Bra att veta

Planerar du din första kryssning med Carnival Cruises? Här hittar du svaren på många av de frågor som du säkert har om kryssningarna. Om du fortfarande undrar över någonting så hjälper vår kundtjänst dig gärna.

Kryssningsbiljetter skickas med e-post ca. 3 veckor före avresa. Gruppbiljetter fås senast en vecka före resan.

Heltäckande reseförsäkring rekommenderas för alla passagerare. Kontakta ditt försäkringsbolag för mer info.

Rederiet rekommenderar att du checkar in på deras hemsida senast 6 veckor före avresa. Fyll i incheckningsformuläret på Carnival Cruises webbsida och få dina elektroniska resehandlingar och boardingkort. Online incheckning påskyndar ombordstigning i avgångshamnen. Kom ihåg att ta med dina resehandlingar till hamnen. Observera att sen ankomst till incheckning kan innebära att du missar kryssningen. Ingen återbetalning av kryssningspriset är möjligt om resenären är försenad till incheckningen.

Kontrollera alltid i förväg om det finns visumkrav på dina resmål. Vid frågor kontakta landets ambassad för mer info. Alla passagerare måste ha ett giltigt pass och passet måste vara giltigt i minst sex månader efter avslutad kryssning. Vid inresa till USA krävs alltid inresetillstånd genom ESTA (Electronic System for Travel Authorization). Passageraren ansvarar själv för att ansökan görs via ett elektroniskt online formulär på adress: https://esta.cbp.dhs.gov. ESTA är avgiftsbelagd och betalas med kreditkort. Ansökan kan göras hur tidigt som helst, men senast 72 timmar före avresa till USA. Om ansökan/tillstånd saknas kan du bli nekad ombordstigning på planet eller inresa till USA.

Carnival Cruises ombordstigningar sker i intervaller. Du bokar tid för ombordstigning när du checkar in online på rederiets hemsida. Du måste anlända till kryssningsterminalen inom de 30 minuter av incheckningstiden som du har valt. Förbokade incheckningstider är strikta för att minimera väntetider i terminalen. Gäster som anländer innan sin förbokade incheckningstid kommer inte att ha tillträde till kryssningsterminalen före den bokade tiden.

Det är förbjudet att medföra följande ombord: alkohol*, brandfarliga föremål och vätskor (till exempel strykjärn och stearinljus), vapen (gäller även knivar, fickknivar och korkskruv), kaffemaskin, vattenkokare, elektriska transformatorer, sprängämnen (till exempel fyrverkerier), amatörradioutrustning, hockeyklubbor, rusmedel, sax, skateboard, surfbräda.

* Från avgångshamnen är det tillåtet att ta ombord max en 750 ml flaska vin eller champagne per person. Drycker köpta i andra hamnar lämnas i förvar på fartyget för resten av resan (utan kostnad) och återfås vid resans slut. Du får även ta med dig en liten mängd (mindre än 12 stycken) burk- eller kartongförpackade läsk, mineralvatten eller mjölk.

Valutan ombord är USD. Fartygen har ett kontantfritt betalningssystem, vilket förenklar betalningar på kryssningsfartyget. Du får ett personligt Sail & Sign-konto, som kopplas till ditt bank- eller kreditkort (Visa, Mastercard, American Express, Discover, JCB-kort eller Diners Club). Innan resans slut får du en specificerad räkning till din hytt så att du kan kontrollera beloppen. Notera att fartyget har en egen valutakurs som kan skilja sig något från den valutakurs som din bank använder.

Vill du inte koppla ditt bank- eller kreditkort till Sail & Sign-konto, kan du även öppna ditt ombordkonto mot en kontantdeposition. Följande minsta kontantinsättningar rekommenderas:

  • 2-4 dagars kryssning: 100 USD per person
  • 5-8 dagars kryssning: 200 USD per person
  • 9 dagar eller längre: 350 USD per person

Rederiet gör reservationer på det betalkort som knutits till ditt konto ombord på fartyget för att kontrollera att det finns täckning på kortet. När sluträkningen för dina inköp ombord är betald, kommer reservationen att hävas. Observera att vissa banker håller dessa medel upp till 30 dagar.

På Carnival Cruise Lines kryssningsfartyg lämnar man dricks för service- och hyttpersonal i form av en serviceavgift. Serviceavgift kan betalas i förväg när du bokar din kryssning. Serviceavgift betalas i amerikanska dollar (16 USD per dag och person för insides-, utsides- eller balkonghytter och 18 USD per dag och person för sviter). Dessutom tillkommer 18 % serviceavgift på alla dryckesinköp, specialrestauranger, hälso- och skönhetstjänster som automatiskt läggs på ditt Sail & Sign-konto.

Alla hytter har eluttag för både 110 och 220 V. Nästan alla hytter har en hårtork (med undantag för Elationia Carnival, Carnival Paradise och Carnival Sensation). Tvättservice erbjuds mot avgift.

På Carnival Cruise Lines kryssningsfartyg organiseras en mängd aktiviteter för barn. Barn 2-11 år har sina egna övervakade lekplatser, där de kan vistas och leka med barn i samma ålder. Även för tonåringar finns det anpassade program och aktiviteter. Barnpassning för barn under 2 år erbjuds.

Barnklubbar:

Camp Carnival/Ocean Camp är avsedd för barn 2-11 år. Klubben är indelad per åldersgrupp i tre olika grupper: 2-5 år, 6-8 år och 9-11 år. I programmet ingår bland annat sagostunder, hantverk, skattjakt, videospelsturneringar, sport, temakvällar och utvecklande verksamhet. Barn övervakas av kunnig personal.

Circle C är för barn 12-14 år. Programmet omfattar dans, videospelsturneringar, filmkvällar, karaoke, sport, hantverk och spel. Föräldrar måste registrera sina barn till klubben, därefter kan de komma och gå som de vill.

Club 02 är avsedd för 15–17-åringar. Klubbens anläggningar är förbjudna för yngre barn och alla personer från 18 år (med undantag för klubbledare). Klubben erbjuder diskotek, fester, idrottsturneringar och spelkvällar. Tonåringar kan komma och gå som de vill.

Camp Night Owls erbjuder barnpassning mot avgift för barn 6 månader till 11 år, vilket gör att föräldrarna får tid att njuta av nattlivet utan att behöva oroa sig för sina små.

Läs mer om barnprogrammen här.

Måltider på Carnival Cruises är flexibla, du bestämmer var och när du äter. I resans pris ingår frukost, lunch och middag i huvudrestaurangen eller bufférestaurangen. Vid bokning av resa kan du välja att förboka sittning eller äta när du själv vill. Middagen på huvudrestaurangen serveras kl 17:45-21:30. Resenärer får bordsplacering på plats, viss väntetid kan förekomma. Väljer du att förboka middagssittning äter du samma tid varje kväll i huvudrestaurangen. Ert sällskap sitter då vid samma bord varje kväll mellan 18.00–20.15. Önskemål om bordsplacering, sittning och annat skall anges innan kryssningens start. Du kan även äta på en av specialresturanger mot en liten avgift, priserna varierar från restaurang till restaurang.

Ombord på Carnival Cruise Line fartyg gäller ledig klädsel. Under dagen kan du klä dig hur du vill, till exempel i strandkläder och shorts. Till buffé- och utomhusrestauranger kan du gå i exempelvis en t-shirt och baddräkt. På kvällen klär man sig gärna lite snyggare. I den stora matsalen och specialrestaurangerna kan man klä sig i långbyxor och en ren skjorta, eller klänning. För specialkvällar såsom ”Cruise Elegant evenings” förväntas man klä upp sig för tillfället.

Passagerare måste vara 21 år eller äldre för att köpa eller konsumera alkohol ombord.

Från avgångshamnen är det tillåtet att ta ombord max en 750 ml flaska vin eller champagne per person. Det utgår 15 USD sk corkage fee om ni önskar dricka det egna vinet i nåt av fartygets resturanger eller barer. Drycker köpta i andra hamnar lämnas i förvar på fartyget för resten av resan (utan kostnad) och återfås vid resans slut.

Ombord på kryssningsfartygen är rökning endast tillåten i speciellt avgränsade områden. Rökning är tillåten utomhus på däck, nattklubbar (ej på vissa båtar) och i kasinot (endast om du spelar). I alla hytter, på balkonger, i gemensamma ytor inomhus och i teatrar är rökning förbjuden. Rökning i hytten innebär straffavgift på 250 USD.

Alla passagerare måste fylla i formulär om hälsotillståndet före kryssningen. Kontakta din läkare och be om information om möjliga hälsorisker på ditt turistmål. Du ansvarar själv för att ha eventuellt nödvändiga vaccinationer för de destinationer som besöks under kryssningen. Vid kroniska sjukdomar behövs läkaintyg. Om du är gravid kan du resa på kryssning fram till den 23:e veckan av graviditeten. 24:e graviditetsveckan får inte infalla under kryssningen. Oavsett hur långt gången din graviditet är så måste du kunna uppvisa ett skriftligt intyg på engelska från din läkare. Intyget ska bekräfta hur långt framskriden graviditeten är samt att du är i god form och att din graviditet inte innebär någon förhöjd hälsorisk för dig.

Av säkerhetsskäl måste du i medicinskt- och fysiskt hänseende vara i tillräckligt bra form för att resa och försäkra dig om att resan inte utgör fara för dig eller andra. Har du behov som kan kräva läkarvård under resan eller på annat sätt kan påverka din kryssning, måste du vid bokning tydligt och skriftligen informera om detta.

Vissa av våra fartyg har hytter som är särskilt anpassade för gäster med funktionshinder. De aktuella däckplanerna hittar du under respektive fartygsinformation. Har du ett funktionshinder eller medicinska besvär som gör att du inte kan klara dig själv, måste du ha ett assisterande resesällskap som hjälper dig. Carnival Cruises personal har på grund av skaderisken inte tillåtelse att lyfta eller bära funktionshindrade personer. Vissa utrymmen på fartyget kan upplevas att vara trånga. Vid landstigning i hamnar där det krävs mindre båtar för transport iland är det inte möjligt att komma ombord med en rullstol. Rederiet förbehåller sig rätten att neka en person att resa, om personen bedöms vara i sådant fysiskt- eller psykiskt skick att behov kan finnas för mer vård än en assisterande ledsagare rimligtvis kan erbjuda.

På alla fartyg finns en sjukvårdsmottagning som är bemannad med en kvalificerad läkare och minst en sjuksköterska. Du betalar själv kostnaden för eventuella mediciner och vi rekommenderar att du har en fullgod sjukvårds- eller reseförsäkring. Spara alla kvitton för utlägg för att redovisa till ditt försäkringsbolag. Observera att service för sjukvård regleras enligt amerikansk lag och att prissättningen för läkarbesök, undersökning och mediciner ofta är högre än du är van vid från hemma. Här kan du också köpa sjösjuketabletter vid behov.

Få ut mest möjliga av de spännande destinationer som vi besöker och följ med oss på en utflykt! Säkra dig om att få plats och förhandsboka din utflykt online (senast fyra arbetsdagar före avresa). Utflykterna kan också bokas ombord i mån av plats. Observera att tider för utflykterna kan förändras och att utflykter kan ställas in om deltagarantalet är för lågt.

Man kan gifta sig både ombord och i de olika hamnstäderna. Läs mer om arrangemangen på Carnival Cruise Lines hemsida.

Ifall du har bokat flygresa på egen hand, se till att du har tillräckligt med tid mellan landstigning och flygets avgångstid. Vi tar inget ansvar för flygresor bokade av kunden själv.

Fartygets personal har rätt att avgöra om någon ska nekas att stiga ombord. Detta kan hända om det föreligger fara för din egen, personalens och/eller andra gästers hälsa och säkerhet. Orsaker kan vara sjukdom med hög smittorisk, opassande uppförande eller att ett giltigt resedokument eller identifikationshandling saknas. Passagerarna ska vara i sådan hälsa, fysiskt och mentalt, att man kan resa med ett kryssningsfartyg. Utöver detta har fartygen hälso- och säkerhetsföreskrifter samt regler för hur man förväntas att förhålla sig till andra gäster ombord. Om någon bryter mot dessa regler kan fartygets ledning be den resande att lämna fartyget i nästa hamn. Omkostnader i samband med en avvisning från fartyget ansvarar gästen själv för.

Rederiet gör reservationer på det betalkort som knutits till ditt konto ombord på fartyget för att kontrollera att det finns täckning på kortet och att kortet är giltigt. När sluträkningen för dina inköp ombord är betald, kommer reservationen att hävas. Varje enskilt kortföretag måste därefter häva reservationerna i sitt system. Detta kan ta mellan sju och 14 arbetsdagar och detta kan rederiet inte påverka. När kortföretaget har hävt det reserverade beloppet har du tillgång till pengarna igen.