Alaska och British Columbia – Vildmark, glaciärer och kultur (norrgående)

Rutt

Vancouver – Misty Fjords – Wrangell – Tracy Arm och Endicott Arm – Haines – William Henryn – Sitka – Icy Bay – Cordova – College-fjorden – Seward

Res från Vancouver till Seward och Anchorage för att utforska Alaskas många fjordar, guldrushens historia, glittrande glaciärer, sällsynt djurliv, urskog och en rik inhemsk och rysk kultur.

Sydöstra Inside Passage
Efter att ha åkt förbi öarna och fjordarna i Johnston Strait norr om Vancouverön kommer vi ut på öppet hav och fortsätter upp längs Hecate Strait. Som en första inblick i Alaska blir det inte mycket bättre än Misty Fjords storslagna vildmark. Vårt nästa stopp är den historiska staden Wrangell där du kan leta efter hällristningar som finns utspridda längs stranden.

Få din första glimt av glaciärer i antingen Tracy Arm eller Endicott Arm, utforska ”Lilla Norge” i Petersburg och beundra konst på de många gallerierna i Haines. I William Henry Bay kan du hitta urskog, och eventuellt guld, medan Point Adolphus är känd för sin fantastiska valskådning. Du kommer även att besöka Sitka, Alaskas gamla huvudstad när det tillhörde Ryssland.

South Central Alaska
Icy Bay är som det låter, med gott om isberg som har kalvats från tre glaciärer längre in i viken. I den lilla laxfiskebyn Cordova får du träffa trevliga lokalbor som kännetecknar denna sista utpost. Vi fortsätter sedan till College Fjord, en spektakulär fjord som kantas av snötäckta berg och många glaciärer. Det finns en särskild plats som erbjuder en utsikt över hela åtta glaciärer samtidigt.

Vi stiger av i Seward på Kenai-halvön vid foten av berget Mount Marathon för att ta en busstur till Anchorage. Du kan få syn på amerikanska snöfår längs vägen och till och med bisonoxar, björnar, myskoxar och älgar när vi stannar till vid Alaska Wildlife Conservation Center. Din spännande expedition tar slut i den moderna staden Anchorage, Alaskas största stad.

Datum: 4/5 & 20/6 2025 (14 dagar)

fr. 56 096 kr

Bokningsförfrågan

Reseprogram

 • DAG 1. Vancouver

  Din expeditionskryssning börjar med en övernattning i Vancouver. Vancouver ligger insvept bland vackra bergslandskap och English Bay, och är både en pulserande hamnstad och en kosmopolitisk stad. Om du planerar att anlända några dagar före din kryssning, kommer du snart att få reda på varför folk pratar så varmt om British Colombias största stad.

  Dess olika kvarter vibrerar av restauranger i världsklass, många med konceptet ”från gård till bord”. Chinatown och Punjabi Market har Nordamerikas helt klart bästa asiatiska mat medan Little Italy ligger på Commercial Drive.

  Missa inte heller Vancouvers gamla kvarter. Gastowns viktorianska byggnader hyser några av de hetaste restaurangerna och den 167 meter höga Vancouver Lookout erbjuder en perfekt panoramautsikt över staden.

  Du kan kolla in alla neonljus och nattlivet längs Granville Street eller bara strosa på en av stränderna i West End. Vancouver Lookout är även en perfekt utgångspunkt för att utforska de stora grönområdena och höga blyerts-enarna i Stanley Park.

  Efter en härlig frukost på hotellet tar vi med dig på en rundtur i staden och tittar närmare på de främsta sevärdheterna i Vancouver.

  Eter rundturen släpps du av i hamnen där expeditionsfartyget MS Roald Amundsen ligger och väntar. Gör dig hemmastadd i din hytt och bekanta dig med fartyget innan säkerhetsgenomgången.

  Det kunniga expeditionsteamet håller i resans alla utflykter och landstigningar. Lär känna medlemmarna bättre under en välkomstmiddag som innebär början på det storslagna äventyret i Alaska.

 • DAG 2: Vancouver

  Efter en härlig frukost på hotellet tar vi med dig på en rundtur i staden och tittar närmare på de främsta sevärdheterna i Vancouver.

  Eter rundturen släpps du av i hamnen där expeditionsfartyget MS Roald Amundsen ligger och väntar. Gör dig hemmastadd i din hytt och bekanta dig med fartyget innan säkerhetsgenomgången.

  Det kunniga expeditionsteamet håller i resans alla utflykter och landstigningar. Lär känna medlemmarna bättre under en välkomstmiddag som innebär början på det storslagna äventyret i Alaska.

 • DAG 3. Till sjöss längs Insides Passage

  Vi sätter kurs norrut mot det öppna havet och tar oss till de smala kanalerna i Kanadas Inside Passage. Du kommer att uppleva den riktiga äventyrsspänningen när vi navigerar genom de tusentals öarna i Pacific Northwest.

  Det storslagna North American Pacific Fjordland är ett skyddat vattenområde som är nästan 1 500 km långt och känt för sitt relativt lugna vatten och avsaknaden av dyningar.

  När vi påbörjar resan kan du följa med vårt expeditionsteam till vetenskapscentret ombord och lyssna på en fascinerande föreläsning, ägna lite tid åt att lära känna dina medresenärer eller gå ut på däck för att spana efter delfiner, tumlare, späckhuggare och knölvalar.

  Vårt expeditionsfartyg är tillräckligt litet för att passera och komma nära de många intressanta och natursköna kanalerna i Inside Passage. Glöm inte din kikare!

 • DAG 4. Misty Fjords National Monument

  Det första området du kommer att utforska på expeditionen är det spektakulära Misty Fjords National Monument. Misty Fjords ståtar med en orörd kustnatur med vintergröna träd, djupa fjordar och majestätiska snötäckta bergstoppar. Det är en del av den två miljoner hektar stora nationalskogen Tongass.

  Regionen har en årsnederbörd på 380 cm, vilken rinner ut i floder och sjöar som i sin tur ger upphov till vattenfall som störtar ner från de mörka granitklipporna. Bergen höjer sig nästan vertikalt från fjordarna till höjder på 1 000 meter eller högre och är täckta av cederträd, gran, hemlock och mossa.

  Den inflytelserika skotsk-amerikanska bergsklättraren John Muir, även känd som ”nationalparkens fader”, förklarade Misty Fjords som en av de vackraste platserna han någonsin sett. Vi hoppas att du blir lika inspirerad när vi utforskar området. Om vädret tillåter kan du utforska området ombord på våra små upptäcktsbåtar eller i en kajak på en tillvalsutflykt.

  Se till att hålla utkik efter snöget, brunbjörn, svartbjörn och älg, som kan förekomma lite överallt längs kustlinjen, bergsryggen eller sluttningarna. I vattnet simmar alla fem arter av stillahavslaxen tillsammans med floduttrar, havsuttrar, sjölejon, sälar, späckhuggare och tumlare. Ha kikaren redo för att spana efter kolibrier, trumpetsvanar, hägrar och den amerikanska ikonen: den vithövdade havsörnen.

 • DAG 5. Wrangell

  Det kommer att kännas som att ta ett steg tillbaka i tiden vid Wrangell, en av Alaskas äldsta och mest historiska östäder. Forntida hällristningar ligger utspridda längs stranden, och det är bara en 15 minuters promenad till där du kan se dem. Det finns cirka 50 totalt, så se hur många du kan hitta.

  Varför inte besöka Wrangell Museum efteråt, som är fullspäckat med intressanta artefakter och information om stadens historia? Wrangell är i dag en del av Amerika, men styrdes tidigare av Storbritannien, Ryssland och tlingitfolket så långt tillbaka som för 8 000 år sedan.

  Du kan även besöka de mosstäckta totempålarna vid Chief Shakes Tribal House som berättar historien om det lokala tlingitfolket. Tribal House, som är vackert utformat av cederträ, ligger en kort promenad från centrum över träbron till Shakes Island.

  Med de vackra omgivningarna vid mynningen av Stikinefloden och vid foten av Mount Dewey är det lätt att ta sig ut i naturen på en av de lokala vandringslederna till regnskogens bryn.

 • DAG 6. Underverken i sydost

  Upptäck sydöstra Alaskas magiska vattenvägar

  Upplev Alaska under en expeditionsdag då vi utforskar den här magiska delen av Inside Passage.

  Om vädret tillåter kanske vi även ger oss ut med våra små expeditionsbåtar för att utforska undangömda vikar, isbergsfyllda bukter och täta, skogsbeklädda strandlinjer. Kanske får du se en glimt av några av Alaskas ikoniska djur, såsom vithövdad örn, beringtejst, utter, val eller – med lite tur – björn.

 • DAG 7: Tracy Arm och Endicott Arm

  Holkham Bay rymmer två vackra fjordar – Tracy Arm och Endicott Arm. Kaptenen avgör vilken fjord som lämpar sig bäst för utforskning.

  Längst in i fjordarna ligger glaciärer som kalvar isberg med otroliga klippor i bakgrunden. Det här området är en av de största boplatserna för de knubbsälar som man ofta ser vila på fjordens isflak. Du kan även få syn på val, björn och snöget.

 • DAG 8. Haines

  Utforska Alaskas kuperade gränsstad med sinne för konst. Haines ligger i den norra delen av Alaska Panhandle, bredvid den djupa Lynnfjorden, och erbjuder en storslagen naturskönhet.

  Innan guldrushen var Haines hemvisten för chilkat tlingit-folket, som är kända för att väva snögetull och gul cederbark i invecklade mönster. Besök Haines Sheldon Museum för att se autentiska chilkatfiltar.

  Den kreativa andan lever vidare i Haines genom dess blomstrande konstscen. Det finns fler konstnärer per capita här än någon annan stad i Sydöstra Alaska, vilket förklarar alla de olika konstsamlingarna i de lokala gallerierna och verkstäderna. Snidning av totempålar, silverarbete, bildhuggarkonst och fotografi är bara några av de konstformer du kan se här.

  Haines är också idealiskt för äventyrare som är ute efter vandrings- och djurskådningsmöjligheter. Haines är känt som ”Valley of the Eagles” (örnarnas dal) för områdets stora population av vithövdade havsörnar och i det varierade ekosystemet finns även björnar och älgar.

  Om det annorlunda och excentriska tilltalar dig, ska du ta dig till Hammer Museum. Det är lätt att hitta, bara följ jättehammaren.

 • DAG 9. William Henry Bay

  William Henry Bay ligger söder om Haines, vid kanten av bergskedjan Chilkat. Vi kommer att kasta ankare och utforska kusterna som kantas av urskog tillsammans med lokala guider. Håll utkik efter brunbjörn och svartbjörn, svartsvanshjort och älg.

  Detta område brukade vara en kopparbrytningsplats och senare en guldbrytningsplats 1921. Med det kalla kriget och spridningen av kärnvapen på 1950-talet, drev den amerikanska regeringen på för en ”uranrush” runt omkring William Henry Bay, men kunde inte hitta några betydande mängder. Nyligen genomförda undersökningar verkar tyda på att det fortfarande finns guld bland dessa kullar …

  På kvällen passerar vi Point Adolphus, som ligger på den norra spetsen av Chichagof Island mittemot Glacier Bay nationalpark. Det näringsrika vattnet här är känt för att locka till sig ett stort antal knölvalar och andra marina djur. Förhoppningsvis kommer du att inse varför Point Adolphus är känt för att vara en av de bästa platserna för valskådning i Nordamerika.

 • DAG 10. Sitka

  Sitka ligger på Baranof Island på Inside Passage yttre kust och kan endast nås sjö- eller luftvägen. Det ligger även omgivet av nationalskogen Tongass, den största tempererade regnskogen i världen. Om du tar dig hit till sjöss kan du njuta av utsikten över Sisters Mountains och Mount Edgecumbe, en slumrande vulkan som påminner om Fuji i Japan.

  Tlingitfolket bodde ursprungligen i Sitka för över 10 000 år sedan. Det erövrades av Ryssland 1804 och döptes om till ”Novo-Archangelsk”. Staden var den största i regionen vid 1808 och utsågs till Alaskas huvudstad. Idag är Sitka en plats med blandade kulturer. Tlingit-traditionerna förblir starka och existerar sida vid sida med ryska och amerikanska influenser.

  Medan Ryssland fortfarande återhämtade sig från Krimkriget sålde de Alaska till USA för att inte låta det falla i händerna på britterna. Platsen för överföringsceremonin 1867 var ingen annan än Novo-Archangelsk som omedelbart döptes om till ”Sitka”. Till det ringa priset av 7,2 miljoner dollar för hela regionen var det ett riktigt fynd för endast två cent per tunnland.

  Det finns gott om historiska platser i Sitka, såsom det ryska biskopshuset som är den äldsta intakta byggnaden här, med anor från 1842. Eller så kan du besöka den rysk-ortodoxa kyrkan St. Michael’s Cathedral som fortfarande har sin ursprungliga ljuskrona, religiös konst och en rad andra föremål.

  En höjdpunkt för de flesta besökare i Sitka är den 43 hektar stora Sitka National Historic Park. Det finns ett fascinerande museum här med en rad olika utställningar. Du kan sedan följa en vandringsled som tar dig längs havet genom en fridfull skog. Längs vägen kan du även se vackert utsmyckade totempålar från haida- och tlingit-folket.

 • DAG 11. Icy Bay

  Utforska Icy Bay i närheten av Prince William Sound – en plats som verkligen lever upp till sitt namn. De tre framstående glaciärerna Guyot, Yahtse och Tyndall kalvar massiva isberg som flyter ut i viken.

  Området här var en gång en gigantisk tidvattenglaciär som sträckte sig hela vägen ut till Alaskagolfen. Viken har bara blivit åtkomlig för fartyg de senaste 100 åren.

  Detta var också platsen där en megatsunami bildades 2015 när 180 miljoner ton bergmassa och skog rasade ner i fjorden. Den resulterande vågen tros ha varit en av de högsta under det senaste århundradet. Tack och lov var det ingen som skadades av tsunamin.

  Vårt mål är att besöka den 55 km långa och 13 km breda Guyot Glacier, men det är mängden is längs vägen och de lokala väderförhållandena som avgör detta. Du kommer förhoppningsvis att kunna gå iland på ett nära men säkert avstånd från glaciären eller utforska vattnet i kajaker på en tillvalsutflykt.

  Vi kommer som alltid att hålla utkik efter alla fantastiska vilda djur som finns i överflöd i Alaskagolfen, såsom knölvalar, späckhuggare, Stellers sjölejon, havsuttrar och knubbsälar för att bara nämna några.

 • DAG 12. Cordova

  Cordova är en autentisk laxfiskeby i Alaska som är omgiven av den stora nationalskogen Chugach. Eftersom den endast kan nås sjö- eller luftvägen, är det ett bara ett fåtal utvalda besökare om året som får beundra stadens spektakulära miljö mellan Orca Inlet, Hawkins Island, Mount Eccles, Eyak Lake och Copper River Delta.

  Tack vare sin avlägsenhet har Cordova bevarat sin traditionella småstadsanda bättre än många andra samhällen i Alaska. Du kommer troligtvis att gilla den vänliga atmosfären och du får gärna prata med de välkomnande lokalborna om deras liv.

  Ta dig till Ilanka Cultural Center för att se en samling stamartefakter och -konstverk, såsom ett helt rekonstruerat späckhuggarskelett i lobbyn. Du kan även titta förbi museet på Main Street för att få en inblick i Cordovas historia.

  Vissa kanske känner till Cordova på grund av det ökända oljeutsläppet från Exxon Valdez 1989 när oljetankern grundstötte vid Bligh Reef nordväst om staden. Tack vare betydande ansträngningar har kusten städats upp, och även om det finns vissa efterverkningar har områdets djurliv av havsuttrar, örnar, tundrasvanar, bävrar, älgar och björnar till stor del återhämtat sig.

 • DAG 13. College Fjord

  Detta område i norra delen av Prince William Sound är hemvisten för fem storslagna tidvattenglaciärer, fem stora dalglaciärer och ett dussin mindre glaciärer. Från fjärran framstår glaciärerna som frusna vattenfall, som långsamt rasar ner från Chugachbergens svarta klippor i det blå havet nedanför.

  Glaciärer som Vassar, Smith, Yale och Harvard namngavs efter de framstående Ivy League-universiteten på östkusten när de upptäcktes under Harrimanexpeditionen 1899. Nämnvärt är att Princeton saknas bland dessa, något som upptäckarna sägs ha funnit mycken glädje i att ignorera.

  Harvard Glacier är den största bland glaciärerna som kan ses här. Dess yta är 60 meter tjock och över en 1,5 kilometer bred. Vi försöker ta oss så nära dessa naturliga underverk som möjligt, förutsatt att det är säkert och att vind och vågor är gynnsamma.

  Samtidigt kommer vi att hålla utkik efter vilda djur, såsom knölvalar, örnar, uttrar och sjölejon som ofta kan ses i detta avlägsna område. Det kan även ges möjlighet till utflykter med små båtar eller kajakpaddling som en tillvalsutflykt.

 • DAG 14. Seward

  Res inåt landet till Anchorage via spektakulära landskap

  Expeditionskryssningen avslutas i Seward, den enda isfria djuphavshamnen som har anslutningar till Alaskas inland via flyg, tåg och landsväg. Håll utkik när vi tar oss in i Resurrection Bay. Området är känt för sina vitvalar

Hytter

Arctic Superior utsideshytt

Hytterna i Arctic Superior-klassen är bekväma och rymliga. De flesta har balkong. Flexibla sovarrangemang, bäddsoffor, tv och andra inslag gör den här till en av våra populäraste kategorier. Vårt Arctic Superior-koncept inkluderar vattenkokare, te och kaffe. För två till fyra passagerare.

Hyttkategori: TY med fönster, ca 22 m2

Hyttkategori: TT med fönster, ca 24-27 m2

Hyttkategori: XTJ med balkong, ca 18 m2

Hyttkategori: YY/XTD/XT med balkong, ca 15-19 m2

Expeditionssvit

Dessa sviter är stora, välutrustade hytter med breda fönster. De flesta har balkong. Vissa har en privat varmbadstunna utomhus. Sviterna har flexibla sovarrangemang med bekväma soffor, sittplatser och tv. De rymmer upp till fyra passagerare.

Expeditionssviterna ligger uteslutande på övre och mellersta däck. I våra expeditionssviter finns en badrock, espressomaskin och mycket mer. En spännande välkomstgåva väntar alla svitgäster i hytten.

XL Suite

Extrastor hörnsvit med privat balkong. Fartygets rymligaste hytt med stora fönster, flexibla sänglösningar, bäddsoffa, TV, minibar, badrock, vattenkokare, kaffe/te, espressomaskin.
Hyttkategori: MA 46-48 m2

Hörnsuite

Hörnsvit akterut med balkong och egen bubbelpool, varierande storlek, stora fönster, flexibla sänglösningar, några har soffa. TV, minibar, badrock, vattenkokare, kaffe/te, espressomaskin.
Hyttkategori: MC 20-30 m2

XL Suite

Extrastor hörnsvit utan balkong. Ligger akterut med bäddsoffa, flexibla sänglösningar, stora fönster, TV, minibar, badrock, vattenkokare, kaffe/te, espressomaskin.
Hyttkategori: MB 44 m2

L Suite

Stor hörnsvit med privat balkong, flexibla sänglösningar, bäddsoffa, TV, minibar, badrock, vattenkokare, kaffe/te, espressomaskin. Anpassad för rullstol.
Hyttkategori: MD 35 m2

Suite

Sviter på övre däck med privat balkong. Varierande storlek, flexibla sänglösningar, några har soffa. TV, minibar, badrock, vattenkokare, kaffe/te, espressomaskin.
Hyttkategori: ME 20-28 m2

Suite

Hörnsviter med stora fönster. Flexibla sänglösningar, TV, minibar, badrock, vattenkokare, kaffe/te, espressomaskin. Utan balkong.
Hyttkategori: MF 22 m2

Polar utsideshytt

Polar utsideshytter ligger främst på mellersta däck med fönster. De flesta är rymliga, har flexibla sovarrangemang och tv för att förse dig med ett förstklassigt boende. För två till fyra passagerare.

Storlek: 17 – 30 m2

Hyttkategori: RR på mellandäck
Hyttekategori: RS på nedre däck

 

Priser

14 dagar

Datum: 4 maj & 28 maj 2025
Fartyg:
Roald Amundsen

Polar utsides från 56 096 kr per person
Arctic Superior med balkong från 61 711 kr per person

Priset inkluderar

Hotell

 • En övernattning i Vancvouer inklusive frukost

Transfer

 • Transfer från hotellet till fartyget, inklusive en stadstur

Expeditionsresa

 • Res i valfri hyttkategori
 • Frukost, lunch och middag varje dag
 • Vin, öl och spritdrycker tillgängliga vid måltider och under hela dagen och kvällen (i enlighet med licenslagar)
 • Kaffe, te och alkoholfria drycker hela dagen
 • Måltider kan ätas på restaurang Fredheim eller tas med när restaurangen är öppen
 • Fine dining-restaurangen Lindstrøm ingår för svitgäster
 • Gratis vattenflaska att fylla på ombord och ta med hem
 • Polarexpeditionsjacka, ryggsäck eller annan HX-utrustning
 • Professionella bilder från din resa tagna av vår fotograf ombord
 • Kostnadsfritt Wi-Fi. Observera att streaming inte stöds
 • Användning av bastu, badtunnor, pool, träningslokal, lounger med mera
 • Dricks ingår. Fantastisk service är standard hos oss på HX, men om du vill ge dricks är det förstås alltid uppskattat
 • Ett utbud av inkluderade aktiviteter

Aktiviteter ombord

 • Föreläsningar och diskussioner med experter från expeditionsteamet
 • Full tillgång till fartygets vetenskapscenter
 • Program för medborgarforskning som gör det möjligt för gäster att hjälpa till i pågående forskningsprojekt
 • Professionell fotograf ombord som delar med sig av tips och tricks för att ta de bästa bilderna av landskap och djurliv
 • Dagliga informella genomgångar med besättningen

Aktiviteter med landstigning

 • Eskorterade landstigningar med små expeditionsbåtar i Antarktis
 • Möjlighet att låna stövlar, stavar och annan utrustning som behövs under aktiviteter
 • Expeditionsfotografer som hjälper gästerna med kamerainställningar före landstigningar

Ej inkluderat

 • Internationella flyg
 • Reseförsäkring
 • Hantering av bagage
 • Valfria kustutflykter med våra lokala partner
 • Tillvalsaktiviteter i små grupper med vårt expeditionsteam
 • Valfria behandlingar i spaområdet ombord

Vänligen observera

 • Alla planerade aktiviteter är beroende av väder- och isförhållanden
 • Arrangemangen för utflykter och aktiviteter kan komma att ändras
 • Obligatorisk hälsodeklaration
 • Se till att du uppfyller viserings- och inresekrav
 • Ingen dricks förväntas

Övrig information

EXTRA PROGRAM

Vill du få ut ännu mer av din resa och lägga på ytterligare utflykter före eller efter kryssningen? Förutom att du kan boka internationella flyg hos oss, så kan du även boka extra program hos oss.

 

HYTTERNAS SERVICENIVÅ

Hytterna delas in i fyra olika kategorier, var och en med sin servicenivå. I länken nedan hittar du information om vilka tjänster som ingår i de olika hyttkategorierna.

Läs mer här!

 

EXPEDITIONSTEAMET

På Expeditions-kryssningarna medföljer ett professionellt, engelsktalande expeditionsteam som håller föredrag och leder landstigningar och aktiviteter De känner väl till områdets historia, natur och geografi.

Läs mer här!

 

BRA ATT VETA

Läs mer om kryssningarna här!