Seattle

Boka kryssning

Seattle är en av USA:s populäraste städer enligt CNN och den största staden i delstaten Washington. Staden som har fått sitt namn efter indianhövdingen Seattle grundades 1853 kan ses som en brygga mellan öst och väst Klimatet klassificeras som Medelhavsklimat, med torra, varma somrar och milda, regniga vintrar. Staden kallas för ”regniga staden” även om det är mer molnigt än regnigt här.

Stadens mes kända landmärke är det 160 m höga Space Needle, som synts i tv-serien Frasier och utgör bakgrunden i tv-serien Grey’s Anatomy. Uppifrån har man en makalös utsikt över staden och Mount Rainier i bakgrunden.

Stadens hamnområde är väl värt ett besök. Seattle är allmänt känt för både kaffe och intresset för organiska livsmedel och i de berömda Market Place och Fisherman Terminal i hamnområdet hittar man god mat direkt ur havet och från lokala uppfödare. Vid bryggorna hittar du förutom restauranger hittar du här även butiker och ett akvarium.

Musik- och teaterscenen är livlig och genom åren har världens strålkastare riktats mot Seattle. Här uppstod på 1980-talet musikstilen grunge med Nirvana, Soundgarden och Pearl Jam som mest kända representanter. Till nu verksamma band som förknippas med Seattle hör Fleet Foxes och Band of Horses. Härifrån kom även Jimi Hendrix, som man kan lära sig mer om i musikmuseet EMP Museum i centrum. Här finns även många teatrar och spoken word-artister och en välrenommerad symfoniorkester som nyligen haft 100-årsjubileum.

Seattle Art Museum, ”SAM”, med ca 25 000 verk, är värt ett besök för den konstintresserade. Här kan man se både samtida och lokal konst samt verk av europeiska mästare. Ett museum som kan intressera svenska besökare är Nordic Heritage Museum, det enda museet i Nordamerika om den nordiska invandringen till USA.

Många globala varumärken förknippas med staden, såsom kaffekedjan Starbucks, flygplanstillverkaren Boeing, Microsoft och Amazon.

Kommunikationer och avstånd

Flygplatsen Seattle Tacoma International Airport ligger ca 23 km från centrum. Med lokaltåget Link light rail tar det ca 30 min till centrum. Det finns även en minibus-service som heter Airporter Shuttle som kör till Alaska Ferry Terminal.

Hamnarna

Många kryssningar till Alaska avgår från Seattle. Det finns två hamnar.

Bell Street at Pier 66 är hamnen som Norwegian Cruise Lines använder sig av. Den ligger alldeles vid centrala Seattle, en kort promenad till Pike Place Market och Seattle Aquarium. Den ikoniska Space Needle ligger också i närheten.

Övriga rederier – Carnival, Celebrity Cruises, Holland America Line, Princess Cruises och Royal Caribbean International – angör Smith Cove at Pier 91 alldeles norr om centrum.

Sök kryssning efter destination

Sök kryssning efter rederi