Osaka

Boka kryssning

Ōsaka, är Japans tredje största stad efter Tokyo och Yokohama, men kallas trots det ofta för Japans andra stad. Staden ligger på ön Honshus södra kust vid Osakabukten av Stilla havet, vid floderna Yodogawa och Yamatogawas utflöden i havet. Det är en modern storstad som förstördes i stor utsträckning under 2:a världskriget, men det finns även många gamla buddhistiska tempel och slott.

Mäktiga Osaka Castle från 1500-talet är Osakas mest kända landmärke där den vakar över staden från en kulle. Dotonbori, med rötter från 1600-talet, är Osakas Broadway med teatrar, jazzklubbar och bra restauranger.

Osakaborna är särskilt kända för sin förkärlek för god mat och staden kallas för Japans kök. Här kan man alltid få riktigt färsk fisk på sin tallrik. Klimatet är milt och grönsaker växer bra i regionen, särskilt bönor, auberginer och potatis.

Osaka är även känt för tjusiga köpcentra, gallerior och övertäckta shoppinggator.

Kommunikationer

Shin Osaka är en av de huvudstationer på Shinkansen där alla tåg stannar. Restiden till Tokyo station är mellan 2 h 25 min och 2 h 37 min. Här finns även många privata järnvägsföretag till andra städer i regionen. Stadens tunnelbana öppnade 1933 och stora satsningar på att bygga ut tunnelbanenätet gjordes efter andra världskriget.

Osakas tunnelbana har sedan dess byggts ut till att omfatta 8 linjer. Av järnvägstrafiken är det främst JR Nishi-nihon som genom sin ringlinje Kanjolinjen runt centrala Osaka som fungerar som en lokaltrafiklänk i staden. Tack vare stora bostadsprojekt i hamnområdet under 1970-talet och därefter, utvecklades kollektivtrafiken dit med Osaka New Tram, en ’Automated guided transport’. Det är sammankopplade vagnar som går på en särskild bana på gummihjul. Den har betydligt större transportkapacitet än en busslinje men inte så stor som en tunnelbanelinje.

Flygplatser

I Osakas närområde finns två flygplatser, den äldre Ōsaka Kokusai Kūkō, (Osaka internationella flygplats) som efter öppnandet av en ny flygplats bara har inrikes trafik samt den nya internationella flygplatsen Kansai Kokusai Kūkō ( Kansais internationella flygplats) som 1994 byggdes på en konstgjord ö i Osakabukten.

Sök kryssning efter destination

Sök kryssning efter rederi

Galleri