Grönland

Boka kryssning

Den till stor del glaciärtäckta Grönland är mer än 2,1 milllioner kvadratkilometer stort och ett land av kontraster; Förutom de stora glaciärerna, som täcker 80% av Grönlands yta, finns på ön grönskande berg och vackra fjordlandskap.

Ön bebos av inuiter som är van vid dessa extrema miljöer och klimat. Kalaallit Nunnaat, som betyder Människornas land, är det namn som grönländarna (Inuiterna) har gett världens största ö. Livet som säljägare i små isolerade samhällen återspeglar sig i inuiternas språk, musik, folklore, kläder, mat och bostäder.

Destinationer på Grönland

Nuuk (vars danska namn är Godthåb och på nuuk dialekt Nook/Нooк) är huvudstad i Grönland, och även dess största stad. Staden ligger på Grönland västkust, vid mynningen till Godthåbsfjorden, ca 240 km söder om polcirkeln.

Nuuk är öns äldsta stad och grundades av den norska missionären Hans Egede år 1728. Numera kombineras stadens gamla och nya traditioner i Kolonihavens charmiga gamla hus och modernare byggnader byggda under Grönlands självstyre. I Nuuk bör man besöka Grönlands Nationalmuseum där man kan se de berömda Qilakitsoq mumierna.

Sisimiut (danska namnet är Holsteinsborg) är en stad på Grönland västkust. I stadens finns Grönlands nordligaste isfria hamn.

Sisimiut är Grönlands näst största stad och ligger cirka 75 km norr om polcirkeln. Fisketrålarna, varvet och fiskförädlingsfabriken avslöjar vad man livnär sig på här. Vi rekommenderar ett besök i konsthantverkstaden nära kajen. Där kan du köpa lokala souvenirer och se hantverkare göra traditionella smycken.

Ilulissat (danska namnet är Jakobshavn) är Grönlands tredje största samhälle och är Grönlands mest populära turistmål tack vare närheten till en isfjord.

Ilulissat på Grönland ligger i mitten av Västkusten, 200 km norr om polcirkeln. Ilulissat betyder isberg på inuiternas språk, och staden gör skäl för sitt namn. Sermeq Kujalleq glaciären består av norra halvklotets största ismassa och från den lossnar enorma isberg ner i Ilulissatfjorden.

Isfjorden rinner ut i väster i Diskobukten intill staden Ilulissat, 40 km från Grönlands glaciär. Vid isfjordens östra ände ligger Jakobshavn glaciären, som är världens mest snabbsmältande glaciär. Den förflyttar sig 20-35 m per dag, och den kalvar årligen ca 20 miljarder ton isberg som fortsätter sin resa ner Ilulissatfjorden och fortsätter till Atlanten.

Om förhållandena tillåter, så ordnar explorerteamet en guidad vandring i fjorden. Ilulissat är på Unescos världsarvslista.

Qaqortoq (danska namnet är Julianehåb) grundades 1775 av en norsk handelsman vid namn Anders Olsen och är centralorten för södra Grönland. Idag finns här 3400 invånare. Namnet Qaqortoq betyder vit på västgrönländska. Enligt programmet landstiger vi i Hvalsey där de bäst bevarade vikingaruinerna finns. En av dem är Austurbygd, som övergavs år 1408 pga den då rådande lilla istiden.

Sök kryssning efter destination

Galleri