Sydkorea


Fascinerande Sydkorea, formellt Republiken Korea, erbjuder resenärer spännande storstäder, vackra stränder och österländsk kultur. Idag är landet välkänt som ett viktigt centrum för modern teknik, med världsberömda varumärken som Samsung, Hyundai och LG, men den rika historien gör sig ständigt påmind, såsom i Seouls stadsport från 1300-talet. En gång behövdes den för att skydda stadens invånare från tigerattacker. Detta är bara ett exempel på vilken spännande mix av modern samtid och färgrik historia som möter besökaren. 

 

 

  

 

 

Storstädernas skyskrapor och kultur 

Seoul är Sydkoreas huvudstad och landets mest kända stad. Här samsas skyskrapor med gröna parker och välbevarade palats. Staden är i gång 24 timmar om dygnet och är känd för sin moderna ungdomskultur, underhållning och sitt mode. Staden har de senaste åren även seglat upp som ett av Östasiens mest betydande konstcentrum. I Seoul har du enastående shoppingmöjligheter och i de neonupplysta gränderna hittar du gatukök med läcker streetfood, såsom Korean barbecue, bulgogi bibimbap, kimchi och andra populära koreanska maträtter.  

Även Sydkoreas näst största stad Busan erbjuder spännande kulturella attraktioner såsom gamla tempel, konstmuseer och fiskemarknader men även långa sandstränder. 

 

Natur och kultur på koreanska halvön

Sydkorea har under senaste decennierna förvandlats från ett fattigt jordbruksland till en ekonomisk stormakt och idag bor mer än hälften av Koreas befolkning i städerna.

Men Sydkorea är mer än livliga storstäder. Det mesta av Sydkorea är landsbygd täckt av berg och kullar, och det finns flera populära tillflyktsorter från stadens liv och rörelse. Ett exempel är Wonju, två timmar från Seoul, med golfbanor och skidorter. Sedan 2013 finns här även det spektakulära Hansol Museum, byggt på toppen av ett berg och ritat av japanska stjärnarkitekten Tadao Ando. Utanför Sydkoreas sydkust finns ett antal öar, varav vulkanön Jeju (Cheju-do) är den största och mest kända. På denna ö med sin dramatiska natur finns vandringsleder till kratersjöar och Sydkoreas högsta berg Halla-san. 

Busan är Sydkoreas näst största stad. Storstaden vid Stilla havet har en befolkning på ca 3,5 miljoner invånare. I Busan kan man förutom att uppleva den lokala kulturen även njuta av den vackra naturen i omgivningen. Staden är känd för sin vackra kustlinje och de omgivande bergen. De fina och välskötta stränderna lockar många turister särskilt under sommarmånaderna till Busan. Gwangalli Beach är ett bra ställe att prova en mängd olika vattensporter såsom vattenskidor eller surfing!

 

I Busan finns flera intressanta platser att besöka i form av historiska byggnader och flera utmärkta museer. I bergen runt omkring Busan finns Koreas vackraste buddhistiska tempel. Templen Beomosan och Seokbulsan är definitivt värda ett besök! I berömda kulturbyn Gamcheon kan man uppleva färgglatt målade hus och unik konst.


Läs mer »


Seoul är i gång 24 timmar om dygnet och man slås snabbt av den livliga staden charm! Storstaden med sina skyskrapor är känd för sin moderna ungdomskultur, underhållning och mode. I Seoul har du enastående shoppingmöjligheter. Du kommer säkert att hitta det du söker – eller det du inte visste att du ville ha! I neonupplysta gränder kommer du säkert att stöta på gatukök med läcker streetfood. Här måste man smaka på Korean barbecue, bulgogi bibimbap, kimchi eller andra populära koreanska maträtter 

 

Seoul är inte bara ungdomskultur. Här finns gott om spännande kultur såsom gamla tempel och museer som belyser Koreas långa, och för många till stor del okänd, historia. Stadens moderna arkitektur och skyskrapor är en spännande kontrast gentemot det historiska Seoul.

 

 


Läs mer »