Boka kryssning  

Medelhavet


Kryssningscenter har ett stort utbud av kryssningar i Medelhavet. En kryssning tar dig på en resa mellan de bästa stränderna och största sevärdheterna.  I Västra Medelhavet upplever du resemål som Barcelona, Marseille, Genua och Rom med unika kulturella och historiska sevärdheter. I östra Medelhavet seglar man bl a till Venedig, Dubrovnik, Aten och de Grekiska öarna. Under samma kryssning får man uppleva många olika städer och destinationer och det är ett utmärkt alternativ till vanliga paketresor. Kryssningar avgår bl a från Italien, Spanien och Grekland. På alla Medelhavskryssningar finns Kryssningscenters prisgaranti.

Aten är välbekant för många för den antika mytologin och är välkänt för Parthenon-templet på Akropoliskullen. Men Aten har mycket mer än så att erbjuda. Det är en livlig metropol med en kombination av antika tempel och moderna tunnelbanelinjer. För den historiskt intresserade finns i Aten bland annat antika Agora och det arkeologiska museet. Runt Syntagma torget finns populära shoppingområdena i det moderna Aten. Här finns det även gott om uteserveringar och resturanger för en paus efter en shoppingtur. Från Atens hamnstad Pireus är det lätt att ta färja eller flygbåt och upptäcka den berömda grekiska övärlden.Läs mer »


Barcelona är en intressant blandning av gammalt och nytt. Att kombinera sol och bad med kultur är enkelt i Barcelona, precis invid staden ligger en 12 km lång sandstrand.  I staden kan man också beundra Antonio Gaudis: Sagrada Familia, parken och slottet Güell, Casa Mila och Casa Battló. Barcelona har många spännade museér och är man konstälskare så är staden väl värd ett besök då man kan se verk av såväl Picasso som Miró och Salvador Dali.

 

Las Ramblas är stadens bultande hjärta. Längs shoppingstråket finns Barcelonas bästa Caféerna och tapas barer där du kan spendera många timmar åt gången. Under dagarna står handlare och säljer allt från blommor till hantverk och gatukonstnärerna underhåller med jongleringskonster och mimshower. 


Läs mer »


Cagliari är huvudstad på Sardinien, Medelhavets näst största ö. Staden var välkänd redan på medeltiden, och än idag kan man känna historiens vingslag på den gamla stadens smala gator. Cagliari är ett perfekt cityresmål med shoppinggator, historiska sevärdheter och museer. Inte långt från staden finns fina naturområden som är enkla att nå. Upptäck bergstrakterna i inlandet, kustens vita sandstränder och grottorna med fascinerande stalaktiter och stalagmiter. 

 


Läs mer »


I Florens är lätt att bli extatisk av all konst. Staden är särskilt känd för sin konst och arkitektur från renässansen, och den har varit hem för många världsberömda konstnärer. Det är därför uppenbart att man Florens hittar ett stort antal fascinerande museer, gallerier, monument och bibliotek. Floden Arno, som slingrar sig genom staden, är trevlig att vandra runt och man kan då passa på att beundra Ponte Vecchio bron som bevarats från medeltiden.

Florens är också en riktig shoppingstad med ett stort utbud av boutiquer, saluhallar, marknader och köpcentrum. Högsta kvalitet till ett överkomligt pris kan köpas på olika outlet-butiker. Restaurangerna i centrala Florens är många, men den bästa pizzan finner du i saluhallen Sant'Ambrogio.


Flygplatsen

Florens flygplats Amerigo Vespucci ligger ungefär 5 km från centrum. En speciell flygbuss, ”Vola in bus”, tar dig in till centrum (tågstationen S. Maria Novella) på 20–25 minuter.

 

Hamnen  

Kryssningsfartygen stannar vid hamnen i Livorno, som ligger ca 90 km från Florens. Från Florens till Livorno tar det ca 1,5 timme med tåg, vilket är det förmånligaste alternativet. Från Livornos tågstation är det smidigast med taxi då det är i längsta laget att promenera. Läs mer »


Genua är Italiens största hamnstad, med mängder av medeltida kyrkor, barockpalats och historiska monument. Dessutom kan staden skryta med en av de mest intressanta modescenerna idag.  Det är en upplevelse att från havet uppleva stadens byggnader längs bergssluttningarna i olika etage. 

 

I Gamla stans stökiga gator finns gott om medeltida atmosfär och Via Garibaldi som går utmed stadens palats finns på UNESCO:s världsarvslista. På de traditionella trattoriorna erbjuds regionen Liguriens mest kända delikatess -pesto. Staden lever inte bara i historien. Bland de mest populära attraktionerna finns Genuas utmärkta akvarium och fyren La Lanterna, från vilken du har en storslagen utsikt över hamnen i Genua.

 


Läs mer »


Livliga Istanbul är den enda stad i världen som ligger på två olika kontinenter, den europeiska och den asiatiska. Här möts mystiska öst och moderna väst och blir tillsammans något helt eget. I staden finns exotiska basarer, vackert utsmyckade moskéer, historiska palats och samtidigt musik- och konstevenemang som gör Istanbul till en av de populäraste storstadsdestinationer i Europa.

 

Hagia Sofia och den Blå moskén är de populäraste attraktionerna i staden, och det är inte utan anledning. Hagia Sofia byggdes som en kristen kyrka på 500-talet, och var i nästan 1000 år världens största kyrka. Sedan blev den moské. Nuförtiden är det ett museum. Blå moskén är Turkiets nationalmoské och ett storslaget och imponerande byggnadsverk. Även Topkapipalatset, som finns på UNESCOs världsarvslista, är väl värt ett besök. Byggnaden består av fyra innergårdar. Här bodde sultanen med tusentals kvinnor och eunucker. 

 Läs mer »


Marseille är Frankrikes näst största stad, och en smältdegel för en mängd olika kulturer. Staden har varit dominerad av fenicier, greker och det romerska riket. Idag är staden hem för många spanjorer och afrikaner.

 

Stadens långa historia är allestädes närvarande. Den mest kända attraktionen är den 2600 år gamla hamnen, Vieux Port, som dominerar stadsbilden. Andra attraktioner som är väl värda att besöka är fästningsön Château d'If, känd från romanen om Greven av Monte Cristo, samt basilikan Notre Dame de la Garde. Det moderna Marseille kan du ta del av på strandpromenadernas terrasser, de högklassiga restaurangerna i hamnen och i de dignande varuhusen. Den 50 km lång långa kustremsan domineras av kalkstensklippor. Söder om staden finns de kända klipporna Les Calanques. Kusten är storslagen här, inte minst från en båt ute till havs.


Läs mer »


Neapel är södra Italiens största stad men också ett av de mer okända. Staden har dock blivit allt mer populärt, vilket inte är att undra på när staden är omgiven av så många intressanta och populära utflyktsmål. Några av de mest välkända utflyktsmålen är antika Pompeji, legendariska Capri och den magnifika Amalfikusten. Neapel har en gammal historia vilket man kan ta del av under promenader längs gamla stadens gator. I staden finns otaliga intressanta muséer och kyrkor väl värda ett besök. Italiens största operahus, Teatro San Carlo, är också ett intressant plats att besöka.


Läs mer »


Förr var franska Rivieran känt som miljonärernas nöjesställe. Även många konstnärer, som Monet, Matisse, Chagall och Picasso har lovprisat Rivieran i sina verk. Idag är livliga Nice Frankrikes femte största stad och Rivierans inofficiella huvudstad. Den berömda strandpromenaden Promenade des Anglais ligger alldeles nära Gamla staden. Promenade des Anglais fick sitt namn från brittiska semesterfirare, som betalade för breddningen av den ursprungliga gågatan längs stranden. Längs den 5 km långa promenaden kan man nuförtiden åka rullskridskor, cykel, promenera, sitta på en bänk och njuta av havsutsikten, eller bada på den allmänna badstranden. Delar av stranden tillhör hotellen.

 

Den trevliga Gamla staden i Nice ligger alldeles bakom blomster- och grönsaksmarknaden Cours Saleya som ligger nära strandpromenaden. I Gamla staden hittar man det genuina Nice med allt från charmiga små butiker till kyrkor.Läs mer »


Siciliens huvudstad Palermo är en gammal hamnstad med färgstark historia. Staden har erövrats och styrts av fenicier, bysantiner, romare och spanjorer. Överallt gör sig historien påmind och staden är full av kyrkor, historiska monument och byggnader. De mest intressanta attraktionerna finns inom gångavstånd från stadens centrum. Länge var Palermo även centrum för den italienska maffian.

 

Sicilien är ett vackert och mångsidigt resmål. Öns mest kända attraktion är vulkanen Etna, som ligger i den östra delen av ön. På öns södra del hittar man vackra vita sandstränder och olivodlingar.

 


Läs mer »


Mallorca är en mångsidig ö som har under många år varit en av Spaniens populäraste semesterresmål – och det finns goda skäl för detta. Ön har en vacker natur, lummiga bergsbyar, vita sandstränder, charmiga städer och ett behagligt medelhavsklimat. På Mallorca är det lätt att kombinera strandsemester med kulturen i huvudstaden Palma med sina vackra historiska byggnader och bra shopping. Mallorcas mat är något som måste prövas, såsom Ensaimada – kringlor och sobrasara-korv.

 

Om strandlivet gör dig rastlös - ta bussen till det bergiga inlandet. I de små bergsbyarna kan du uppleva det autentiska Mallorca. Du kan också utforska de charmiga fiskebyarna. På ön saknas inte aktiviteter, det är lätt att trivas här, även under en längre vistelse.


Läs mer »


Rom har lockat besökare till sig i över 2 000 år och är fortfarande en av de mest storslagna och romantiska städerna i världen. Här finns så många sevärdheter att man inte hinner se mer än en bråkdel under en vistelse. Antikens Colosseum, Spanska trappan, Vatikanens konstskatter och Fontana di Trevi är bara några av Roms mest berömda sevärdheter. Förutom de storslagna attraktionerna finns här ett livligt kvartersliv. Man ska passa på att njuta av det goda livet med fantastisk mat från Italiens alla provinser, världens bästa glass, en skummande cappuccino och ett utsökt glas vin! Här finns även fantastisk shopping: eleganta skor, väskor och smycken hittar du på otaliga shoppinggator runt om i staden.Läs mer »


Valletta är Maltas huvudstad och en storslagen kulturdestination. Staden är med på UNESCO:s världsarvslista och trots att staden är liten till ytan så ryms här många kyrkor, tempel, massiva fort och mängder med magnifik barock arkitektur. I själva hamnstaden finns inga sandstränder, trots att staden är omgiven av det glittrande blå Medelhavet, men en kort resa utanför staden finns det flera sandstränder.

 

Ta del av historien och kulturen i Valletta och besök intressanta och sevärda katedralen Saint John’s Co-Cathedral, fästningen Fort Saint Elmo och teatern Manoel Theatre som byggdes år 1731. Honungslikören Bajtra är den maltesiska nationaldrycken  och något för finsmakaren att prova på. Hur spännande Valetta än är så bör man även bege sig utanför staden, för att uppleva en fantastisk natur bara ett kort avstånd från centrum.

 Läs mer »


Venedig är ett av Europas mest populära resmål med storslagna kyrkor och palats och en helt unik stämning av svunnen tid. Historiens vingslag är en ofta använd kliché, men här passar det in bättre än kanske någon annanstans i Europa. Klassiska konstskatter finns i ett överflöd och vartannat år fylls staden av modern konst när världens mest kända konstbiennal hålls. De mest kända sevärdheterna i staden inkluderar Markusplatsen (Piazza San Marco) med kyrkan, kampanilen, Dogepalatset och Museo Correr.

 

Venedig är som stad helt unik då den är byggd på över 100 små öar som ligger tätt intill varandra. Alla byggnaderna står på trästolpar, med lera som underlag, med resultatet att staden sjunker två millimeter varje år. Markusplatsen täcks oftare och oftare med vatten.  De över 100 öarna separeras av 150 kanaler, och sammanlänkas av ca 400 broar. Den mest kända av dessa broar är Rialtobron, som är en av fyra broar som går över Canal Grande, som delar staden i två delar. Längs Canal Grande och många andra kanaler i staden glider gondolerna fram i behaglig takt. Upptäck Venedigs drömlika skönhet som gör den unik bland städer.


Läs mer »