Antarktis, Patagonien och Chiles fjordar – sydgående

Rutt

Valparaíso – Till sjöss – Castro – Till sjöss – Puerto Edén – Puerto Natales – De chilenska fjordarna – Drakesundet – Antarktis – Drakesundet – Ushuaia/Buenos Aires

På denna expedition tar vi dig med till de mest intressanta platserna längs den sydamerikanska kusten och vidare till Antarktis. Besök en av världens mest natursköna nationalparker och upplev det rika djurlivet i Patagonien, de chilenska fjordarna och Kap Horn innan vi når höjdpunkten på resan – Antarktis. Njut av tiden i land, paddla kajak, vandra och se pingviner, fåglar och sälar på nära håll.

Datum: 15 oktober 2021 (19 dagar)

fr. 88 516 kr.

Bokningsförfrågan
 • DAG 1 Valparaíso

  Expeditionen startar i underbara, färgstarka och poetiska Valparaíso. Ett av de bästa sätten att se denna natursköna stad är att åka med de bergbanor som finns på flera ställen och ger en vidsträckt utsikt över bukten. Högt uppifrån skapar stadens flerfärgade hus en regnbåge av färg och ljus. Strosa runt på Valparaisos smala gator, ta dig uppför ändlösa trappor och upptäck något nytt i varje gathörn: en vacker byggnad, ett anmärkningsvärt konstgalleri eller något litet gastronomiskt smultronställe. Glöm inte att utforska hamnen och fiskepirerna, där du får en äkta känsla för Chiles unika fisketraditioner. Köp eller provsmaka nyfångad fisk och skaldjur på marknaden och träffa de skojfriska fiskarna. Vi rekommenderar också ett besök i de Unesco-listade historiska stadsdelarna innan du går ombord på MS Roald Amundsen.

 • DAG 2-3 Till sjöss

  När vi seglar längs Chiles Stillahavskust inleder expeditionsteamet sitt föredragsprogram för att förbereda dig på resans höjdpunkter. Passa på att lära dig mer om områdets historia och djurliv. Vi erbjuder också olika seminarier och presentationer. Koppla av på däck, njut av den friska havsluften och håll utkik efter djur och fåglar. Bekanta dig med vårt nyaste och mest innovativa expeditionsfartyg och utnyttja alla faciliteter ombord.

 • DAG 4 Castro

  Castro ligger på Isla Grande de Chiloé och omges av vindpinade kullar och grön vegetation. Staden är känd för sina färgstarka palafitos, trähus byggda på pålar längs vattnet. Kom med i land och upplev människornas nyfikenhet och den lokala atmosfären i staden, som också har moderna inslag. Kyrkan Iglesia San Francisco finns med på Unescos världsarvslista och är en fröjd för ögat i ljusgult och orange med lavendelfärgade torn. Interiören i lackat trä är fantastisk och lyses upp av ljuset från de målade fönsterglasen. Andra sevärdheter är Plazuela del Tren, ett litet torg precis vid vattnet med en udda samling gamla tåg, och Cementerio Parroquial med ett antal stora och vackert dekorerade gravar. Feria Campe Yumbel är en livlig frukt- och grönsaksmarknad där man också hittar heminredning och fiskstånd. I butiken Feria Artes Lillo, strax söder om hamnen, kan du köpa fina handstickade ullprodukter och hantverk. De flesta restauranger och kaféer i Castro ligger längs Calle Blanco, från södra delen av torget ner till vattnet, och här kan du smaka den berömda kött-, potatis- och skaldjursgrytan. Alldeles i närheten av staden ligger nationalparken Chiloé, en till stor del outforskad vildmark med en sällsynt flora och fauna. I parken finns både öde stränder och en lång kuperad kustlinje där du hittar mängder av olika sjöfåglar, pingviner och sjölejon.

 • DAG 5 Till sjöss

  Expeditionen fortsätter söderut genom Patagoniens mytomspunna vatten och vidare till en av världens mest avlägsna, orörda och vackra platser: den sydliga provinsen Ultima Esperanza, som betyder Sista hoppet. När vi seglar genom Andernas kustlandskap har du gott om tid att blicka ut över det storslagna naturområdet.

 • DAG 6 Puerto Edén

  Efter en oförglömlig resa genom den patagoniska skärgården är det lätt att förföras av charmiga Puerto Edén. Det är en liten by i nationalparken Bernardo O’Higgins, som ligger längst in i en djup fjord omgiven av höga berg. Byn har runt 250 invånare, och bland dem finns de 15 personer som återstår av kawéskar-folket. Här finns inga vägar, utan endast trägångar, och elektricitet finns bara tillgänglig ett par timmar om dagen. Puerto Edén är en fantastisk plats för att uppleva den traditionella inhemska kulturen i Patagonien. Byborna säljer fisk, musslor och skaldjursprodukter, som fraktas till marknader en gång i veckan med båt. Här kan du köpa med dig souvenirer i form av traditionellt kawéskar-hantverk, som flätade korgar och båtar gjorda av bark och skinn från sjölejon. Ströva längs vägarna eller följ med expeditionsteamet på vandring eller kajakpaddling, där du kanske får syn på en av många kolibrier som lever i området.

 • DAG 7-8 Puerto Natales

  Puerto Natales är porten till den världsberömda Torres del Paine, en av de mest storslagna nationalparkerna i Chile. Huvudattraktionen, själva ”tornen”, är en imponerande klippformation som är både enorm och unik och kallas ”Torres del Paine” (Painetornen). Den består av Torre Central (2 800 m ö.h.), Torre Sur (2 850 m ö.h.) och Torre Norte (2 248 m ö.h.). Här kan du beundra azurblå sjöar, stigar som slingrar sig genom smaragdgröna skogar, brusande floder – som du kan korsa på vingliga broar – och en stor blåskiftande glaciär. Torres del Paine har ett fantastiskt varierande landskap, från ett enormt öppet stäpplandskap till kuperad bergsterräng med höga toppar. Denna omväxlande miljö har lett till en mycket rik flora och fauna. Du har chans att få se lamor, pumor, pampasrävar och skunkar samt mer än 100 olika fågelarter, som kondor och svartbröstad vråk. Följ med på en vandring och njut av dessa fantastiska omgivningar.

 • DAG 9 De chilenska fjordarna

  Det chilenska landskapet med kanaler, fjordar och berg som stupar ner i det iskalla vattnet lämnar alltid ett djupt intryck på besökare. Detta vilda och avlägsna område verkar praktiskt taget orört av människor. Isen har skurit sig ner genom bergen och efterlämnat isolerade öar och gömda bukter och på så sätt bildat Chiles unika fjordlandskap. De snötäckta bergstopparna och branta dalarna utgör en slående kontrast mot en i övrigt lummig kustlinje med ett rikt djurliv. Har du tur får du se sjölejon, kondorer och flera andra fågelarter som bara finns här.

 • DAG 10-11 Kap Horn och Drakesundet

  På morgonen seglar vi genom Beaglekanalen, uppkallad efter fartyget som tog Charles Darwin på hans upptäcktsresa – HMS Beagle. Vi fortsätter över öppet vatten och om väderförhållandena tillåter gör vi ett stopp på Kap Horn – den sydligaste spetsen av Sydamerika. Att gå i land kan vara svårt eftersom det ofta råder extremt väder i området. Kap Horn ligger på nästan 56° syd längst söderut i Chile och markerar gränsen mellan Atlanten och Stilla havet och den norra sidan av Drakesundet. Regionen är välkänd på grund av sitt läge och sin intressanta historia med upptäcksresande och handelsrutter. Om det går att ankra upp utanför Kap Horn kan du gå i land och utforska den öde men samtidigt romantiska platsen vid världens ände. På vår väg till Antarktis korsar vi sedan Drakesundet där två världshav möts. Under överfarten får du lära dig mer om Antarktis fantastiska djurliv och historia. Att korsa Drakesundet var något som gamla tiders sjöfarare fruktade men idag är det en upplevelse som är få förunnad. Drakesundet förbinder Sydatlanten med Stilla havet. Här möter det varma vattnet från norr det kalla och mindre salta vattnet söderifrån, vilket gör havet extra rikt på näringsämnen och lägger grunden till det unika marina djurlivet.

 • DAG 12-16 Antarktis

  Antarktis är isolerat från resten av världen genom kalla havsströmmar. Istäcket är på sina ställen upp till 4 000 meter tjockt och utgör 90 procent av världens is. På vintern är kontinenten ännu mer otillgänglig genom att is bildas utanför kusten som praktiskt taget fördubblar arealen. På Antarktis fortplantar sig sommartid miljontals pingviner, valar och sälar och resten av tiden tillbringar de i havet. Här finns gott om krill, en viktig näringskälla för områdets djurliv. I Södra ishavet utgör den antarktiska krillen en sammanlagd biomassa av flera hundra miljoner ton. Enligt Antarktisfördraget är detta en kontinent som är tillägnad fred, vetenskap och turism. Inga mänskliga aktiviteter får ändra den naturliga balansen här. Vi besöker en plats som genom årtusenden har utvecklats utan påverkan från människor och vi följer därför mycket strikta regler och riktlinjer för miljön. Vi vill inte efterlämna något annat än fotspår och inte ta med oss något annat än foton! Det som är så spännande med Antarktis är att det geografiska läget gör varje resa till en unik expedition. Trots den mest sofistikerade tekniken går det inte att förutspå vilka klimatutmaningar som möter oss. Därför måste vi vara flexibla och beredda att ändra våra rutter och landstigningar under resans gång. Det innebär också att vi passar på att utnyttja idealiska förhållanden och tillbringar timmar på land eller i kajaker, går på vandringar eller bara kryssar runt bland flockar av valar. Förhållanden som väder, vind och isförhållanden har stor inverkan på vårt program. Vi kommer att försöka lägga till på flera platser, bland annat Deception Island, Half Moon Island, Brown Bluff, Cuverville Island och Neko Harbour. Samtliga är fridfulla platser med orörd natur, pingvinkolonier, sälar, valar i havet, glaciärer, isberg i alla former och färger, gamla valfångststationer och forskningsbaser. Det kan vara svårt att sammanfatta alla intryck du får och ett välkänt citat från erfarna Antarktis-resenärer lyder: ”Om du kan beskriva Antarktis i ord har du antagligen aldrig varit där.”

 • DAG 17-18 Drakesundet

  Efter fyra oförglömliga dagar i Antarktis tar MS Roald Amundsen oss tryggt tillbaka över det berömda Drakesundet. Resan från Antarktiska halvön till södra spetsen av Argentina är ungefär 95 mil lång, eller 40 timmars segling i bra väder. Under resan norrut fortsätter vi vår föredragsserie och sammanfattar våra erfarenheter från Antarktis.

 • DAG 19 Ushuaia/Buenos Aires

  Varje expedition har ett slut och så även denna. När vi lägger till i Ushuaia i Eldslandet, är det dags att säga adjö. Hemresan fortsätter med flyg till Buenos Aires, där du har möjlighet att förlänga din vistelse med något av våra program efter sjöresan, t. ex. till hisnande Iqazufallen.

Hytter

Priser

Avresa: 15 oktober 2021
Fartyg: MS Fram

Antarktis, Patagonien och Chiles fjordar / Priser (SEK) per person i dubbelhytt
18 dagarPolar insidesPolar utsidesArctic SuperiorExpeditionssvit
Dubbelhytt88.516103.514116.846144.343
Enkelhytt126.012147.759167.630283.494

OBS! Hurtigruten praktiserar flexibel prissättning och tillgängligheten på rabatterade priser är begränsad. Priserna kan ändras beroende på efterfrågan och platstillgången. De aktuella priserna bekräftas vid bokningstillfället.

 

Priset inkluderar:

 • Expedition med Hurtigruten i vald hyttkategori med helpension
 • Transport från fartyg till flygplatsen i Ushuaia
 • Flygresa i ekonomiklass från Ushuaia till Buenos Aires
 • Vind- och vattenavstötande jacka
 • Landstigningar med små båtar och aktiviteter ombord och i land
 • Professionellt, engelsktalande expeditionsteam som håller föredrag och leder landstigningar och aktiviteter
 • Gratis kaffe och te
 • Vissa utflykter

 

Ej inkluderat:

 • Reseförsäkring
 • Bagagehantering
 • Valfria utflykter och dricks
 • Flyg till Sydamerika

 

Viktig information:

 • Priserna är angivna i svenska kronor per person
 • Planerade ilandstigningar beror på väder och isförhållanden
 • Vi förbehåller oss rätten att ändra i programmet och resrutten
 • Vissa ilandstigningar och utflykter med Polarcirkel-båtar säljs endast ombord
 • Skor kan hyras ombord
 • Enkelhytter bokas mot tillägg
 • Obligatoriskt hälsointyg
 • Reseförsäkring krävs

Övrig information

UTFLYKTER I LAND

Utflykterna kan du boka i förväg. Om du klickar på länken nedan så kan du läsa mer om utflykterna. Utflykternas genomförande och program beror på antalet deltagare (minimi- och maximiantalet) samt på vädret och de lokala förhållandena.

Utflykter

 

EXTRA PROGRAM

Vill du få ut ännu mer av din resa och lägga på ytterligare utflykter före eller efter kryssningen? Förutom att du kan boka internationella flyg hos oss, så kan du även boka extra program hos oss.

 

HYTTERNAS SERVICENIVÅ

Hytterna delas in i fyra olika kategorier, var och en med sin servicenivå. I länken nedan hittar du information om vilka tjänster som ingår i de olika hyttkategorierna.

Läs mer här!

 

EXPEDITIONSTEAMET

På Explorer-kryssningarna medföljer ett professionellt, engelsktalande expeditionsteam som håller föredrag och leder landstigningar och aktiviteter De känner väl till områdets historia, natur och geografi.

Läs mer här!

 

ARKTISKA KRYSSNINGAR – BRA ATT VETA

Läs mer om kryssningarna här!

Läs mer om måltiderna, aktiviteterna och servicen ombord! Läs här!