Antarktis, Patagonien och Chiles fjordar – sydgående

Rutt

Valparaíso – Castro – Puerto Edén – Puerto Natales – Chilenska fjordar – Drakesundet och Kap Horn – Antarktis – Drakesundet – Punta Arenas – Santiago de Chile

På denna expedition tar vi dig med till de mest intressanta platserna längs den sydamerikanska kusten och vidare till Antarktis. Besök en av världens mest natursköna nationalparker och upplev det rika djurlivet i Patagonien, de chilenska fjordarna och Kap Horn innan vi når höjdpunkten på resan – Antarktis. Njut av tiden i land, paddla kajak, vandra och se pingviner, fåglar och sälar på nära håll.

Datum: 16 oktober 2022 & 13 oktober 2023 (22 dagar)

fr. 109 900 kr.

Boka
 • DAG 1. Valparaíso

  Expeditionen startar i färgstarka Valparaiso. Ett av de bästa sätten att turista i staden är att åka upp med någon av stadens bergbanor och få en vidsträckt utsikt över bukten. Besök hamnen och fiskepirerna och få en känsla för Chiles fisketraditioner. Vi rekommenderar också ett besök i de historiska stadsdelarna innan du går ombord på MS Fram. Du kan också lägga till ett 4-dagarsprogram före sjöresan till Atacama-öknen, världens torraste öken.

 • DAG 2–3. Till sjöss

  Din expeditionskryssning har äntligen börjat, och du kan se fram emot två dagar till sjöss längs Chiles natursköna Stillahavskust. Det kan vara en bra idé att tillbringa dagarna på däck när vi färdas förbi det storslagna landskapet. Du kan även få syn på vilda djur, såsom migrerande valar och albatrosser. Det är också då expeditionsteamet inleder sitt föreläsningsprogram för att förbereda dig för upplevelserna som väntar dig. Lär dig mer om områdets vetenskap, djurliv och historia, och delta i program för medborgarforskning i vetenskapscentret. . Du kan även delta i konstkurser där du bland annat kan rita eller skulptera din favoritpingvin. Det finns alltid mycket att göra. Och om du inte riktigt känner för att göra något är Explorer Lounge & Bar den perfekta platsen för att göra, eller inte göra, just det.

 • DAG 4. Castro

  Castro är huvudstaden på ön Chiloé och ligger insvept bland vindpinade kullar och grönska. De flesta besökare går raka vägen till kajen i distriktet Gamboa för att se de färgglada trähusen, som kallas ”palafitos”, vilka har byggts på styltor längs Fiordo de Castro. Men den här lilla storstaden har mycket mer att erbjuda. Om du tar dig ner till det centrala torget kan du besöka UNESCO-världsarvet Iglesia San Francisco, en gammal nygotisk träkyrka som dateras tillbaka till 1567 när staden grundades. Om du är ute efter något mer modernt är Museo de Arte Moderno Chiloé också värt ett besök. Och blir du hungrig på vägen genom staden finns det många bra restauranger att välja bland, vilket gör Castro till ett överraskande kulinariskt resmål.

 • DAG 5. Till sjöss

  Vi fortsätter söderut och tar oss igenom Patagoniens sagolika vatten. När Magellan seglade hit 1520 använde han uttrycket ”patagon” för att beskriva de inhemska stammarna i regionen, som han och hans expeditionsmedlemmar trodde var jättar på upp till 5 meter i längd. Även om vi inte kan lova att du får se jättar är de klassiska andinska havslandskapen med orörd natur och spektakulära bergstoppar definitivt något som är både stort och ståtligt.

  Vi börjar närma oss en av världens mest avlägsna och vackra platser, provinsen Última Esperanza, vilket betyder ”Sista hoppet”. Den spanska navigatören Juan Ladrillero gav platsen detta namn 1557 efter flera misslyckade försök att nå Magellans sund. Det kan kännas tryggt att veta att han till sist lyckades hitta och ta sig igenom sundet.

 • DAG 6. Puerto Edén

  Den lilla byn Puerto Edén ligger vid en vik i utkanten av en halvö, mitt i en fjord i Bernardo O´Higgins nationalpark. Jämförelserna med Edens trädgård gäller mer för parken än själva byn, men det är utan tvekan väldigt svårt att ta sig till den här platsen. Även om de natursköna omgivningarna verkligen är ett paradis bortom huvudlederna, så finns det faktiskt inga vägar som leder hit och Puerto Edén är endast åtkomlig med båt.

  Men isoleringen passar de dussintals Kawéskar-människorna som gav upp sin nomadiska livsstil på kanoter för att bosätta sig här för en generation sedan. Och på grund av det ovanligt fuktiga klimatet och den rikliga nederbörden finns det inga vägar runt byn heller. Om du vill ta dig runt och besöka de små konst- och hantverksbutikerna måste du gå längs gångvägarna belagda med plankor som förbinder husen och byggnaderna till de 250 personerna som bor här.

 • DAG 7–8. Puerto Natales

  Tack vare närheten till Torres del Paine nationalpark, har Puerto Natales bytt ut fåren från den tidigare jordbruksindustrin mot fleecebärande vandrare som strömmar hit för att ge sig ut på patagoniska äventyr. Du kommer att få se många räfflade plåthus som säljer ett brett utbud av friluftskläder och erbjuder ett alltmer varierat urval av maträtter för att tillgodose stadens nya besökare.

  Under de två dagarna vi tillbringar här får du möjlighet att följa med på en utflykt till själva parken eller njuta av atmosfären och sevärdheterna i Puerto Natales. Ta en drink i en av de många lugna barerna och prata med lokalborna och andra internationella äventyrare. Last Hope är både en bar och ett gindestilleri som sägs vara världens sydligaste destilleri. När du promenerar omkring utmed vattnet vid fjorden Última Esperanza finns det gott om fotomöjligheter vid den gamla piren och några andra monument längs vägen.

 • DAG 9. Chilenska fjordar

  Glaciärisen vräkte sig en gång i tiden fram genom landskapet, vilket skapade de djupa och vackra chilenska fjordarna och kanalerna och de höga bergen som omger dem. Även om området verkar vara nästan helt orört av människor, har urbefolkningen använt dessa kanaler för fiske och jakt på sina kanoter i århundraden.

  Passa på och njut av stillheten i denna labyrint av vattenvägar mellan öar, berg och glaciärer. Om tid och väder tillåter kan vi ta oss ut på en naturskön kryssning i fjordarna ombord på våra små upptäcktsbåtar eller göra en landstigning. Håll utkik efter fåglar som följer efter fartyget på himlen. I vattnet kan du få se delfiner eller till och med valar.

 • DAG 10–11. Drakesundet och Kap Horn

  På morgonen kommer vi att färdas genom den natursköna Beaglekanalen, där du kan få se sällsynta, inhemska Peales delfiner och andra vilda djur. När vi har tagit oss igenom kanalen fortsätter vi ner till Kap Horn. Denna udde på Isla Hornos upptäcktes 1616 av holländaren Willem Schouten, som kallade den Kaap Hoorn efter staden Hoorn i Nederländerna. Vattnet runt udden är vanligtvis krabb sjö med stark vind och stora vågor och därför sällan gynnsamt för landstigningar. Men om vädret skulle tillåta oss att stiga i land på ön och gå upp till udden kommer det med all säkerhet att vara något minnesvärt.

 • DAG 12–18. Antarktis

  Antarktis är isolerat från resten av världen genom kalla havsströmmar. Istäcket är på sina ställen upp till 4 000 meter tjockt och utgör 90 procent av världens is. På vintern är kontinenten ännu mer otillgänglig genom att is bildas utanför kusten som praktiskt taget fördubblar arealen. På Antarktis fortplantar sig sommartid miljontals pingviner, valar och sälar och resten av tiden tillbringar de i havet. Här finns gott om krill, en viktig näringskälla för områdets djurliv. I Södra ishavet utgör den antarktiska krillen en sammanlagd biomassa av flera hundra miljoner ton. Enligt Antarktis-fördraget är detta en kontinent som är tillägnad fred, vetenskap och turism. Inga mänskliga aktiviteter får ändra den naturliga balansen här.

  Vi besöker en plats som genom årtusenden har utvecklats utan påverkan från människor och vi följer därför mycket strikta regler och riktlinjer för miljön. Vi vill inte efterlämna något annat än fotspår och inte ta med oss något annat än foton! Det som är så spännande med Antarktis är att det geografiska läget gör varje resa till en unik expedition. Trots den mest sofistikerade tekniken går det inte att förutspå vilka klimatutmaningar som möter oss. Därför måste vi vara flexibla och beredda att ändra våra rutter och landstigningar under resans gång. Det innebär också att vi passar på att utnyttja idealiska förhållanden och tillbringar timmar på land eller i kajaker, går på vandringar eller bara kryssar runt bland flockar av valar. Förhållanden som väder, vind och isförhållanden har stor inverkan på vårt program.

  Vi kommer att försöka lägga till på flera platser, bland annat Deception Island, Half Moon Island, Brown Bluff, Cuverville Island och Neko Harbour. Samtliga är fridfulla platser med orörd natur, pingvinkolonier, sälar, valar i havet, glaciärer, isberg i alla former och färger, gamla valfångststationer och forskningsbaser. Det kan vara svårt att sammanfatta alla intryck du får och ett välkänt citat från erfarna Antarktis-resenärer lyder: ”Om du kan beskriva Antarktis i ord har du antagligen aldrig varit där.”

 • DAG 19–21. Drakesundet

  MS Fram kommer att vända och påbörja resan norrut för att säkert ta dig tillbaka genom Drakes sund och vidare genom Beaglekanalen. Expeditionsteamet kommer fortsätta att hålla föreläsningar i vetenskapscentret och de kommer även att sammanfatta resans många upplevelser. Om du börjar känna dig lite nedstämd över att din resa snart är över, är det helt normalt. Men det finns fortfarande gott om tid att roa sig. Unna dig något gott i restaurangerna ombord och njut av alla dina favoriträtter en sista gång. Räkna stjärnorna från badtunnan på observationsdäcket och lägg till dina nya vänner till den sociala mediekanal du gillar att använda.

 • DAG 22. Punta Arenas – Santiago de Chile

  När vi anländer till Punta Arenas på morgonen har din resa nått sitt slut. Vi tar dig till flygplatsen och därifrån kommer du att flyga till huvudstaden Santiago de Chile. Om du inte har någon brådska att åka hem rekommenderar vi starkt att du förlänger din resa för att utforska de många sevärdheterna i den chilenska huvudstaden. . Vi rekommenderar även att du förlänger din semester för att följa med på ett efterprogram till Påskön, som är upptagen på UNESCO:s världsarvslista, där du bland annat kan försöka förstå dig på de mystiska statyerna med jättehuvuden.

  Även om du måste säga farväl till fartyget, kaptenen, besättningen och expeditionsteamet, behöver du inte säga adjö till äventyret. När ett kapitel avslutas inleds ett annat och det finns fler expeditionskryssningar och destinationer att utforska.

Hytter

Arctic Superior utsideshytt

Hytterna i Arctic Superior-klassen är bekväma och rymliga. De flesta har balkong. Flexibla sovarrangemang, bäddsoffor, tv och andra inslag gör den här till en av våra populäraste kategorier. Vårt Arctic Superior-koncept inkluderar vattenkokare, te och kaffe. För två till fyra passagerare.

Hyttkategori: TY med fönster, ca 22 m2

Hyttkategori: TT med fönster, ca 24-27 m2

Hyttkategori: XTJ med balkong, ca 18 m2

Hyttkategori: YY/XTD/XT med balkong, ca 15-19 m2

Expeditionssvit

Dessa sviter är stora, välutrustade hytter med breda fönster. De flesta har balkong. Vissa har en privat varmbadstunna utomhus. Sviterna har flexibla sovarrangemang med bekväma soffor, sittplatser och tv. De rymmer upp till fyra passagerare.

Expeditionssviterna ligger uteslutande på övre och mellersta däck. I våra expeditionssviter finns en badrock, espressomaskin och mycket mer. En spännande välkomstgåva väntar alla svitgäster i hytten.

XL Suite

Extrastor hörnsvit med privat balkong. Fartygets rymligaste hytt med stora fönster, flexibla sänglösningar, bäddsoffa, TV, minibar, badrock, vattenkokare, kaffe/te, espressomaskin.
Hyttkategori: MA 46-48 m2

Hörnsuite

Hörnsvit akterut med balkong och egen bubbelpool, varierande storlek, stora fönster, flexibla sänglösningar, några har soffa. TV, minibar, badrock, vattenkokare, kaffe/te, espressomaskin.
Hyttkategori: MC 20-30 m2

XL Suite

Extrastor hörnsvit utan balkong. Ligger akterut med bäddsoffa, flexibla sänglösningar, stora fönster, TV, minibar, badrock, vattenkokare, kaffe/te, espressomaskin.
Hyttkategori: MB 44 m2

L Suite

Stor hörnsvit med privat balkong, flexibla sänglösningar, bäddsoffa, TV, minibar, badrock, vattenkokare, kaffe/te, espressomaskin. Anpassad för rullstol.
Hyttkategori: MD 35 m2

Suite

Sviter på övre däck med privat balkong. Varierande storlek, flexibla sänglösningar, några har soffa. TV, minibar, badrock, vattenkokare, kaffe/te, espressomaskin.
Hyttkategori: ME 20-28 m2

Suite

Hörnsviter med stora fönster. Flexibla sänglösningar, TV, minibar, badrock, vattenkokare, kaffe/te, espressomaskin. Utan balkong.
Hyttkategori: MF 22 m2

Polar utsideshytt

Polar utsideshytter ligger främst på mellersta däck med fönster. De flesta är rymliga, har flexibla sovarrangemang och tv för att förse dig med ett förstklassigt boende. För två till fyra passagerare.

Storlek: 17 – 30 m2

Hyttkategori: RR på mellandäck
Hyttekategori: RS på nedre däck

 

Priser

Datum: 16 oktober 2022 & 13 oktober 2023
Fartyg:
Fram

Polar insides från 109 900 kr per person
Polar utsides från 127 800 kr per person
Arctic Superior utsides från 138 400 kr per person

Priset inkluderar

Transfer

 • Transfer från fartyget till Punta Arenas flygplats efter expeditionskryssningen

Flyg

 • Flyg i ekonomiklass från Punta Arenas till Santiago de Chile

Expeditionskryssning

 • Expeditionskryssning i valfri hytt
 • Frukost, lunch och middag inklusive drycker (husets öl och vin, läsk och mineralvatten) på restaurang Aune
 • À la carte-restaurangen Lindstrøm inkluderad för svitgäster
 • Te och kaffe ingår
 • Kostnadsfritt wifi ombord. Tänk på att vi seglar i avlägsna vatten med begränsad uppkoppling. Streaming stöds inte.
 • Kostnadsfri återanvändbar vattenflaska som kan fyllas på vid vattenstationerna ombord
 • Engelsktalande expeditionsteam som organiserar och deltar i aktiviteter ombord och på land
 • Ett utbud av inkluderade aktiviteter

Aktiviteter ombord

 • Experter i expeditionsteamet håller djupgående föreläsningar inom olika ämnesområden
 • Du har tillgång till fartygets vetenskapscenter, som har ett omfattande bibliotek samt avancerade biologiska och geologiska mikroskop
 • Program för medborgarforskning gör det möjligt för gäster att hjälpa till i riktiga forskningsprojekt
 • Den professionella fotografen ombord delar med sig av sina bästa tips och trix för att ta de bästa bilderna av landskapet och djurlivet
 • Du har tillgång till fartygets badtunnor, panoramabastu, gymmet inomhus
 • Informella sammankomster med besättningen, såsom dagliga sammanfattningar och förberedelser inför den kommande dagen

Aktiviteter vid landstigningar

 • Eskorterade landstigningar med små expeditionsbåtar när vi är i Antarktis
 • Lån av stövlar, vandringsstavar och all utrustning som behövs för aktiviteterna
 • Kostnadsfri vind- och vattentät expeditionsjacka
 • Expeditionsfotografer hjälper dig med dina kamerainställningar innan våra landstigningar

Ej inkluderat

 • Internationella flyg
 • Reseförsäkring
 • Hantering av bagage
 • Valfria utflykter med våra lokala partner
 • Valfria smågruppsaktiviteter med vårt expeditionsteam

Vänligen observera

 • Alla planerade aktiviteter är beroende av väder- och isförhållanden
 • Arrangemangen för utflykter och aktiviteter kan komma att ändras
 • Obligatorisk hälsodeklaration
 • Se till att du uppfyller viserings- och inresekrav
 • Det förväntas inte att du lämnar dricks

Övrig information

EXTRA PROGRAM

Vill du få ut ännu mer av din resa och lägga på ytterligare utflykter före eller efter kryssningen? Förutom att du kan boka internationella flyg hos oss, så kan du även boka extra program hos oss.

 

HYTTERNAS SERVICENIVÅ

Hytterna delas in i fyra olika kategorier, var och en med sin servicenivå. I länken nedan hittar du information om vilka tjänster som ingår i de olika hyttkategorierna.

Läs mer här!

 

EXPEDITIONSTEAMET

På Explorer-kryssningarna medföljer ett professionellt, engelsktalande expeditionsteam som håller föredrag och leder landstigningar och aktiviteter De känner väl till områdets historia, natur och geografi.

Läs mer här!

 

ARKTISKA KRYSSNINGAR – BRA ATT VETA

Läs mer om kryssningarna här!

Läs mer om måltiderna, aktiviteterna och servicen ombord! Läs här!