Kryssning till Kap Verde och Bijagosöarna

Rutt

Dakar – Praia – São Filipe – Porto Novo – Sal Rei – Bijagosöarna – Banjul – Dakar

Upptäck den fascinerande biologiska mångfalden på Kap Verde och Bijagosöarna – två väldigt olika ögrupper i havet utanför Västafrika.

Från klippiga vulkanuddar vid Atlanten, som värms av den torra vinden från Sahara i norr, till de frodiga och fuktiga regnskogarna längre söderut kommer du att uppleva en mosaik av kulturer, folk, traditioner, landskap och ekosystem. Senegals myllrande huvudstad Dakar ligger på en udde som sticker ut i havet. Det är den mest välbärgade och inflytelserika staden i Västafrika, och den framstående knutpunkten av en av kontinentens mest lyckade demokratier. Den närliggande ön Gorée spelade en historisk roll under slavhandeln, och många turister lockas därför dit.

Bijagosöarna som ligger utanför Guinea-Bissaus kust är ett orört tropiskt paradis. Dessa öar, som utnämnts till biosfärområde av UNESCO, är kända för sin stora biologiska mångfald. De är även hemvist till Bijagosfolket, som har hållit fast vid sitt animistiska trossystem och lever i ett matriarkaliskt samhälle där kvinnor sköter det ekonomiska, politiska och religiösa livet.

Datum: 2022: 27/11, 9/12 (13 dagar)
2023: 2/1, 14/1, 4/11, 16/11, 28/11, 10/12 (13 dagar)
2024: 3/1 (13 dagar)

fr. 52 100 kr

Boka

Resplan

 • DAG 1. Dakar

  Din expeditionskryssning påbörjas i Dakar, Senegals färgglada och livliga huvudstad. Längst ut på Kap Verde halvön ligger Afrikas och hela den gamla världens västligaste stad. Dakar är en kosmopolitisk stad som nu för tiden är känd för en dynamisk musik- och konstscen. Staden har en avslappnad atmosfär, och du kommer att se kostymklädda affärsmän sida vid sida med barfota torghandlare i detta virvlande kalejdoskop över det moderna Afrika.

  Vårt expeditionsfartyg MS Spitsbergen väntar på dig nära färjeterminalen. När du går ombord hälsas du välkommen av besättningen och får en gratis vind- och vattentät expeditionsjacka. När du har gjort dig hemmastadd i din bekväma hytt hålls ett obligatoriskt säkerhetsmöte för att garantera vår säkerhet till havs, varpå det är dags att kasta loss och äventyret kan börja.

 • DAG 2. Till sjöss

  Din kryssning har påbörjats och vi seglar västerut mot ögruppen Kap Verde. Det är en resa på cirka 360 sjömil, vilket innebär att det finns gott om tid att lära känna vårt bekväma expeditionsfartyg MS Spitsbergen och förbereda oss för kommande destinationer.

  Under seglatsen kommer expeditionsteamet att hålla föreläsningar om flera olika ämnen som har att göra med vår resa, vilket ger dig fördjupad kunskap som gör att du får ut så mycket som möjligt av denna spännande upplevelse.

  Nästa anhalt, den fantastiska ögruppen Kap Verde.

 • DAG 3. Praia

  Santiago är ögruppens största ö, och nästan hälften av alla kapverdier bor här. Det är den perfekta introduktionen till Kap Verde eftersom det finns lite av varje här, bland annat den vibrerande huvudstaden Praia, den UNESCO-skyddade Cidade Velha, sandstränder, gröna dalar och klippiga berg. Ön anses också vara den vars kultur är mest lik den på Afrikas fastland, och musiken är en stor del av livet här.

  Praia ligger i bukten Santa Maria längst söderut på Santiago och är byggd på flera olika kullar. Det historiska centret ligger på en naturlig plattform som kallas ”Plateau”, och nästan allt av historiskt intresse återfinns här. Det stora torget som kallas Praça Alexandre Arburquerque är platsen där allt händer, och här ligger rådets gamla palats, presidentpalatset samt 1800-talskyrkan Nossa Senhora da Graça.

  Fyren Maria Pia, längst söderut i bukten, har en fantastisk utsikt över staden. Ta en promenad här och upptäck stränderna Gamboa och Prainha på vägen samt den populära stranden Prainha de Qebra-Canela.

 • DAG 4. São Filipe

  Gör dig redo för en dag av utforskning. Fogo domineras av en stor, aktiv vulkan som på 2 828 meters höjd över havet är den högsta punkten i ögruppen Kap Verde. Det är också en av de mest utmanande öarna att gå iland på. Här finns inga naturhamnar eller skyddade vikar, bara en exponerad klippkust som sträcker sig brant från havet upp till vulkanens topp.

  São Filipe är en trevlig stad med kullerstenar bara en kort busstur från hamnen. Ta en promenad bland den charmiga och historiska stadskärnan, som kallas Meia Laranja, och håll utkik efter den pastellfärgade kyrkan Nossa Senhora do Socorro, den livliga Mercado Municipal och ruinerna av Fort Carlota.

  Lägg märke till att Fogo endast har en liten konstgjord hamn norr om São Filipe, för liten för vårt fartyg MS Spitsbergen. Eftersom detta är en expeditionskryssning kommer vi att göra vårt bästa för att kunna stiga iland på denna spektakulära ö, men om det inte är möjligt kommer vi att hitta en alternativ destination. Mycket beror på vädret, och om vår kapten anser att förhållandena inte är goda så seglar vi istället runt ön och observerar den från däck.

 • DAG 5. Porto Novo

  Välkommen till det som av många anses vara det mest fantastiska med Kap Verde. När du väl har sett dem är det svårt att glömma de häpnadsväckande bergen Santo Antão, och en del säger till och med att öns karga toppar, raviner och pass är ett av världens mest dramatiska landskap. Idag får du själv se om du håller med om det.

  Huvudstaden Porto Novo är ett trivsamt ställe med smarta nya byggnader, små stränder, prydliga trädgårdar och promenadstråk med vacker utsikt över kanalen mellan Santo Antão och ön São Vicente. Men anledningen till att de flesta besökare kommer hit är att det är den huvudsakliga inkörsporten till öns fantastiska inre.

 • DAG 6. Sal Rei

  Boa Vista är den östligaste ön i Kap Verde och en av öarna som har minst befolkning. Denna platta, ofruktbara och ökenliknande ö som är omgiven av korallrev och stränder ligger närmare det afrikanska fastlandet än sina grannar. Den kuperade kusten med sina orörda sandstränder passar perfekt för att solbada, men under århundradenas lopp har de varit en dödlig fälla för fartyg som letat efter en säker hamn, vilket de många skeppsvraken längs kusten vittnar om.

  Öns huvudstad, Sal Rei, med sina låga byggnader och palmfyllda torg, är byggt kring naturhamnen mellan Boa Vista och den lilla ön Ilhéu de Sal Rei. Håll utkik efter kyrkan Santa Isabel med sina naivistiska målningar, och den judiska familjen Ben’Oliels grav. De flydde från förföljelsen i 1700-talets Marocko. Längre fram ligger naturreservatet Ponta do Sol inom vandringsavstånd.

 • DAG 7. Till sjöss

  Idag seglar vi till Guinea-Bissau och ögruppen Bijagosöarna – en resa på cirka 500 sjömil. Vi ser fram emot att uppleva denna mångsidiga ögrupp med mängder av tropiska djur, såväl som den unika traditionella kulturen hos folket som lever på dessa öar.

  Förbered ditt besök genom att lyssna på expeditionsteamets föreläsningar i Explorer Lounge. De behandlar ämnen som öarnas biologiska mångfald, Bijagosfolkets historia och kultur samt deras matriarkala samhälle, eller kanske den bredare historiska kontexten av Portugals kolonialisering av Västafrika och slavhandeln i regionen.

 • DAG 8–11. Bijagosöarna

  Att utforska de isolerade Bijagosöarna är ett av de stora upptäcksäventyren i Afrika. Bijagosöarna utanför Guinea-Bissaus kust är en riktig hotspot för biologisk mångfald, och här bor även Bijagosfolket. Ingenstans i Västafrika finns en sådan kombination av orörd natur och traditionella samhällen som lever i harmoni som på dessa avlägsna öar.

  Denna orörda miljö har länge bebotts av Bijagosfolket, ett matriarkaliskt samhälle som är organiserat i klaner. Med en befolkning på ungefär 33 000 styrs Bijagosfolkets samhälle av kvinnor och guidas på ett spirituellt plan av kvinnliga präster. Dessutom är det kvinnor som äger husen de bor i, och kvinnorna sköter även det religiösa, politiska och ekonomiska livet.

  Bijagosfolket lever ett enkelt liv, och tar bara det de konsumerar varje dag från naturen. Det animistiska trossystemet är mycket viktigt för dem och enligt det är naturen helig. Enligt detta synsätt är själva öarna heliga och levande, vilket har hjälpt till att skydda ögruppen från överexploatering.

  Lokala förhållanden kommer att avgöra exakt när och var vi kan gå iland och utforska, men oavsett vad vi gör kan du vara säker på att du kommer att njuta av den rika ekologiska mångfalden på öarna och observera ett spännande djurliv samt träffa det lokala Bijagosfolket i deras traditionella samhällen.

 • DAG 12. Banjul

  Banjul är Gambias huvudstad. Staden ligger i mynningen av floden Gambia och är nästan helt omgiven av mangroveträsk, så den kan inte bli mycket större. Men denna begränsning har alltid varit något positivt för lilla Banjul, och det har gjort staden mer avslappnad och lättsam än andra större huvudstäder i Afrika. Även om vissa delar av staden är mer hektiska har staden en väldigt avslappnad atmosfär.

  Rutsystemet av gator som användes redan 1807 har överlevt ända tills idag. Även om den ursprungliga bosättningen har vuxit i storlek är det lätt att utforska ön till fots. Börja med rutgatorna i gamla stan och kolla på den anglikanska katedralen innan du besöker det lilla nationalmuseet som har de bästa arkeologiska och etnografiska samlingarna i Gambia.

  Marknaden Albert är antagligen den mest hektiska platsen i Banjul och väl värd ett besök. Här kan du köpa allt från mat till tyger, och även intressanta konsthantverk och souvenirer. Kom väl förberedd och glöm inte bort att pruta!

 • Dag 13 Dakar / Flyg till Norge

  Expeditionen är till ända när vi lägger till i Dakar. Det är dags att ta farväl av MS Spitsbergen och hela fartygets besättning. Även om kryssningen är över finns det fortfarande tid att utforska Dakar och kanske se saker som du missade i början.

  Direkt efter avstigningen kan du följa med på en stadsrundtur av Dakar, som tar dig till de största sevärdheterna i Senegals huvudstad, bland annat Place de l’Indépendance, monumentet ”Den afrikanska renässansen”, katedralen samt den västra och östra cornichen.

  När rundturen är slut åker du till hotellet, där du kan koppla av resten av dagen. En lunch väntar på dig när du kommer fram. Därefter kan du koppla av i ditt dagrum eller använda hotellets bekvämligheter, innan du senare på dagen påbörjar din hemresa från flygplatsen.

Hytter

Polar insideshytter

Insideshytt (I) 5 – 10 m²
Enkelsängar, bäddsoffa. Vissa hytter har våningssängar. Hytterna är placerade på nedre däck.

Polar utsideshytter

Utsideshytt (U) 5-13 m²
Enkelsängar, bäddsoffa, bord. Hytterna är placerade på de övre däcken.

Utsideshytt (P) 5-13 m²
Enkelsängar, bäddsoffa. Hytterna är placerade på de övre och mellersta däcken.

Utsideshytt (N) 5-13 m²
Enkelsängar, bäddsoffa (i vissa hytter våningssängar). Hytterna är placerade på mellersta och nedre däcken.

Utsideshytt (L) 5-13 m²
Enkelsängar, bäddsoffa. Koöga, begränsad eller ingen utsikt. Hytterna är placerade på nedre däck.

Utsideshytt (J) 5-13 m²
Separata sängar, varav en är en bäddsoffa. Begränsad eller ingen utsikt Vissa hytter har våningssängar. Hytterna är placerade på de övre och nedre däcken.

Expeditionssviter

MG Grand suite (MG) 35-37 m²
1-2 rum, soffgrupp, tv, stereo, internet (med undantag för MS Fram), minibar, vissa hytter med badkar, i de flesta finns privat balkong eller burspråk. Hytterna är placerade på de övre däcken.

Suite (M) 28-30 m²
1-2 rum, soffgrupp, tv, minibar, vissa hytter har egen balkong. Hytterna är placerade på de övre däcken.

Mini suite (Q) 15-20 m²
Soffgrupp, tv, minibar. Hytterna är placerade på de övre däcken.

Arctic Superior Mini suite (QJ) 15-20 m²
Begränsad utsikt/ingen utsikt, soffgrupp, tv, minibar.

Priser

Datum 2022: 27/11, 9/12
Datum 2023:
2/1, 14/1, 4/11, 16/11, 28/11, 10/12
Datum 2024:
3/1
Fartyg:
Spitsbergen

Polar insides från 52 100 kr per person
Polar udsides från 60 500 kr per person
Arctic Superior från 67 000 kr per person

Priset inkluderar

Flyg*

 • Flyg tur och retur i ekonomiklass från Sverige till Dakar, inklusive alla skatter

Transfer*

 • Transfer från flygplatsen till fartyget samt hotellet till flygplatsen i Dakar

*Endast 27/11 2022, 9/12 2022, 2/1 2022 och 14/1 2023

Efterprogram i Dakar efter kryssningen

 • Stadsrundtur i Dakar, dagrum på ett hotell i Dakar, inklusive lunch

Expeditionskryssning

 • Expeditionskryssning i valfri hytt
 • Frukost, lunch och middag inklusive drycker (husets öl och vin, läsk och mineralvatten) på restaurangen Aune
 • Te och kaffe ingår
 • Kostnadsfritt wifi ombord. Tänk på att vi seglar i avlägsna vatten med begränsad uppkoppling. Streaming stöds inte.
 • Kostnadsfri återanvändbar vattenflaska som kan fyllas på vid vattenstationerna ombord
 • Engelsktalande expeditionsteam som organiserar och deltar i aktiviteter ombord och på land
 • Ett utbud av inkluderade aktiviteter

Aktiviteter ombord

 • Experter i expeditionsteamet håller djupgående föreläsningar i olika ämnen
 • Du har tillgång till fartygets vetenskapscenter, som har ett omfattande bibliotek samt avancerade biologiska och geologiska mikroskop
 • Program för medborgarforskning gör det möjligt för gäster att hjälpa till i riktiga forskningsprojekt
 • Den professionella fotografen ombord delar med sig av sina bästa tips och tricks för att ta de bästa bilderna av landskapet och djurlivet
 • Tillgång till fartygets badtunnor, soldäck och loungestolar, panoramabastu och inomhusgym
 • Informella sammankomster med besättningen, såsom dagliga sammanfattningar och förberedelser inför den kommande dagen

Aktiviteter med landstigning

 • Eskorterade landstigningar med små expeditionsbåtar
 • Vind- och vattentät expeditionsjacka ingår utan extra kostnad
 • Expeditionsfotografer hjälper dig med dina kamerainställningar

Ej inkluderat

 • Flygresa
 • Reseförsäkring
 • Hantering av bagage
 • Valfria kustutflykter med våra lokala partner
 • Tillvalsaktiviteter i små grupper med vårt expeditionsteam

Vänligen observera

 • Alla planerade aktiviteter är beroende av rådande väder- och sjöförhållanden
 • Utflykterna och aktiviteterna kan komma att ändras
 • Se till att du uppfyller alla inrese- och ombordstigningskrav
 • Se till att du uppfyller alla vaccinationskrav (global sjukförsäkring rekommenderas)
 • Ingen dricks förväntas

Förläng din resa

Förläng din resa

Lägg till en extra natt och upplev det pulserande Dakar och den historiska ön Gorée före avresan.

 • Utforska UNESCO:s världsarv Gorée
 • Gör en djupdykning i Gorées historia och besök La Maison Des Esclaves (Slavarnas hus)
 • Lyssna på afrikansk folkloremusik
 • Prova lokala maträtter under utflykten

Pris från 4 044 kr per person

Praktisk information

Detta ingår:
I priset ingår en övernattning på hotell i Dakar dagen innan avresan (en dag före ombordstigning), en välkomstdrink och frukost på hotellet.
På ombordstigningsdagen tas du på en heldagsutflykt med guide till ön Gorée med privatchartrad färja. Lunch och transfer från hotellet till hamnen ingår.
Ingår ej: Middag och drycker.

Övrig information:

Den här rundturen erbjuds som ett förprogram i kombination med resor som börjar i Dakar, börjar och slutar vid ditt hotell (14:00-19:00).
Kan på begäran anpassas för gäster med begränsad rörlighet.
Minsta antal deltagare: 25 personer.
Om det minsta antalet deltagare inte uppnås, förbehåller vi oss rätten att ställa in programmet upp till 6 veckor före avresa.

Läs mer om måltiderna, aktiviteterna och servicen ombord! Läs här!