14.10.2021

Kryssning med Hurtigruten

Boka kryssning

Äntligen har Norge öppnat upp och Vega Resor är förstås på plats. Vi är på en fantastisk kryssning längs norska kusten från Tromsö till Trondheim.
Vi började dagen med besök i Tromsø Willmarkssenter där vi hälsade på slädhundarna och fick en härlig nordnorsk middag.

Vaccinationsintyg ska man ha, och vid ombordstigningen plockar en del fram mask. Men annars märks inte mycket av pandemin. Incheckningen gick hur smidigt som helst och vi stupade i säng i den sena timmen.

.
Upp tidigt nästa morgon för man vill inte missa nånting av det överjordiskt vackra och majestätiska landskapet när vi seglar söderut mot Lofoten.

MS Richard With är verkligen trivsamt och ljust inredd, gott om fönster runt hela fartyget så man kan hitta sin plats för att njuta av sceneriet. Men med bra kläder är bästa platsen utomhus, även om vinden ibland tar i ordentligt.

 

Väl påpälsade blir det havsörnssafari. Rekommenderas varmt. Örnarna och måsarna i all ära, men Trollfjorden och omgivningarna är ännu mer magiska, tycker jag. Overkligt vackert! Att jag knappt känner mina fingrar gör ingenting…

Idag passerade vi polcirkeln med sedvanlig ceremoni med torskleverolja…. Mums …

 

Brønnøysund väntade oss idag för dagens längsta stopp. Här bjöds Hurtigrutens gäster bl a på konsert i byns fina kyrka.

Vi andra valde nånting mer fysiskt och äventyrligt – en vandring upp till Torghatten, det ikoniska berget med hål rakt igenom berget, som man även ser från fartyget.
Klättringen var inte det lättaste, vi fick bl a hoppa över en strid bäck, men det var väl värt det. Landskapet var verkligen intagande och magiskt och de lokala guiderna var hjälpsamma.

 

I morgon väntar Trondheim – sista stopp på en fantastisk resa.

 

Sista natten, på det öppna havet söder om Lofoten, gungade det ordentligt. Men man ska ju känna att man är till havs! I alla fall ibland…

Efter en rejäl sjöfrukost var det med viss vemod vi tog farväl av MS Richard With och gick iland för att utforska Trondheim innan flyget hem.

Förutom Nidarosdomen, så är det alla vackra trähus, mysiga kullerstensgator och mängder med caféer som jag bär med mig hem från Trondheim. Och fyra flaskor Möllers tran…

Nästa artikel

6.11.2021