Information om coronavirus COVID-19

Kryssa säkert

Rederierna har vidtagit flera omfattande åtgärder för att du skall kunna kryssa säkert, och de uppdateras löpande i enlighet med de senaste riktlinjer från lokala myndigheter.

Läs mer om rederiernas villkor för kryssningar här.

Här är ett urval av dessa åtgärder:

  • Vissa rederier har vaccinkrav för alla resenärer över 11/18 år, men alla rederier rekommenderar att man är vaccinerad.
  • För vaccinerade gäster är det inte längre ett krav hos alla rederier och destinationer att man skall testas. Läs mer under de detaljerade villkor per rederi nedan.
  • Besättning bär munskydd eller visir och följer det striktaste protokollet för handrengöring.
  • Fartygen desinficeras regelbundet, inklusive alla hytter, med certifierade rengöringsprodukter. Luftfiltren ombord har förbättrats.
  • Sjukhus ombord har uppgraderats med Covid-19 testutrustning, isolationsområden och mer personal.
  • Fartygen kryssar endast till de hamnar där lokala myndigheter har godkänt landstigning också om det skulle uppstå smittotillfällen ombord.

Läs mer om rederiernas villkor för kryssningar här.

 

Särskilda villkor för kryssningar

Dessa villkor är generella, och gäller tills vidare. Villkoren kan variera något mellan olika rederier. Observera att speciella regler kan gälla för personer bosatta utanför Schengenområdet. Kontakta oss för närmare information.

Läs mer om rederiernas villkor för kryssningar här.

 

Vaccination 
Vaccination är inte längre ett krav hos de flesta rederier, men vi rekommenderar att alla gäster har fått tredje dosen vaccin.

Allmän testning och protokoll för ombordstigning
Hos flera rederier och på flera destinationer behöver vaccinerade resenärer inte testas. Läs mer under de detaljerade villkor per rederi nedan.
Ombordstigningsprocessen och incheckningen är effektiviserad för att undvika för många människor i terminalen.

Ansiktsmask
Ansiktsmask rekommenderas i de områden där det inte är möjligt att hålla avstånd.

Handhygien
Resenär måste regelbundet och ofta tvätta eller sprita sina händer. Handdesinfektionsmedel kommer att finnas utplacerade lättillgängligt och på framträdande platser över hela fartyget.

Landstigning
Hälsosituationen på destinationerna övervakas konstant och kryssningsrutten kan komma att ändras ifall behov skulle uppstå. Rederiet samarbetar med lokala destinationer och researrangörer så att de omfattande hälso- och säkerhetsprotokollen även gäller iland.
Vaccinerade gäster kan gå i land på egen hand i de flesta hamnar.

Denna policy kommer att utvärderas kontinuerligt och justeras vid behov.

Läs mer om rederiernas villkor för kryssningar här.

 

Hur påverkar Coronaviruset min resa?

Om UD avråder från icke nödvändiga resor till ett specifikt land eller region som du har beställt resa till, och det är 14 dagar eller mindre till avresa, så kommer vi att kontakta dig med erbjudande om ombokning till annan resa. Ifall den nya resan är dyrare tillkommer ett tillägg på mellanskillnaden. Ofta erbjuder rederierna rabatt eller bonus om man väljer att omboka istället för att avboka resa. Kontakta oss, så berättar vi mer.

Så länge UD inte avråder från resa gäller våra vanliga avbokningsvillkor. Även om UD avråder från resa, så gäller våra vanliga avbeställningsvillkor om det är mer än 14 dagar kvar till avresan.

Du kan också hålla dig informerad om utvecklingen på följande myndigheters hemsidor:

www.krisinformation.se
https://www.folkhalsomyndigheten.se/
https://www.regeringen.se/

Senast uppdaterad information finns på rederiernas hemsidor (på engelska):

Royal Caribbean
MSC Cruises
Norwegian Cruise Line
Celebrity Cruises
Princess Cruises
Carnival Cruise Line
Holland America Line
Azamara

Kryssningscenters personal svarar gärna på eventuella frågor.