Information om coronavirus COVID-19

Kryssa säkert

Rederierna har vidtagit flera omfattande åtgärder för att du skall kunna kryssa säkert, och de uppdateras löpande i enlighet med de senaste riktlinjer från lokala myndigheter.
Här är ett urval av dessa åtgärder:

  • Innan ombordstigning måste du uppvisa ett negativt covid-19-test som inte är äldre än 72 timmar.
  • Fartygen seglar med minskad kapacitet har förändrat driften för restauranger och andra faciliteter så att alla kan hålla gott avstånd
  • Besättning bär munskydd eller visir och följer det striktaste protokollet för handrengöring.
  • Fartygen desinficeras regelbundet, inklusive alla hytter, med certifierade rengöringsprodukter. Luftfiltren ombord har förbättrats.
  • Vid ombordstigning genomförs feberkontroll och/eller snabbtest av alla gäster.
  • Sjukhus ombord har uppgraderats med Covid-19 testutrustning, isolationsområden och mer personal.
  • Fartygen kryssar endast till de hamnar där lokala myndigheter har godkänt landstigning också om det skulle uppstå smittotillfällen ombord.

 

Särskilda villkor för kryssningar med avresa 2021.

Dessa villkor är generella och kan variera något mellan olika rederier.

Obligatorisk vaccinering (gäller inte MSC Cruises)
Alla resenärer och hela besättningen måste vara fullständigt vaccinerade minst två veckor före avresan för att få gå ombord. Krav på vaccinering gäller för närvarande för alla kryssningar t o m 31 oktober 2021. Beslut om eventuella vaccineringskrav därefter kommer att tas vid senare tillfälle.
Varje resenär måste framvisa intyg på att man har slutfört hela vaccineringsprocessen med erforderliga doser minst två veckor före kryssningen.

Är man för ung för att vaccineras eller av annan orsak inte är vaccinerad får man inte delta i dessa kryssningar (gäller endast på Norwegian Cruise Line)

Allmän testning och protokoll för ombordstigning
Alla resenärer måste före ombordstigning ta ett COVID-19-antigentest och testet måste vara negativt. Resenärerna ansvarar även för att följa alla lokala hälso- och säkerhetskrav, vilket eventuellt kan inkludera ytterligare tester.
Ombordstigningsprocessen och incheckningen är effektiviserad för att undvika för många människor i terminalen.

Ansiktsmask
Ansiktsmask är för närvarande obligatoriskt för gäster inomhus, dock inte i egen hytt eller när man äter och dricker i restauranger, barer samt lounger. Ansiktsmask krävs även utomhus om det inte är möjligt att hålla avstånd.

Begränsat passagerarantal
Passagerarantalet kommer att begränsas ombord på varje fartyg för att ge ännu mer utrymme för varje gäst. Avstånd mellan bord i restauranger, nöjesställen och andra utrymmen ombord är också utökat.

Handhygien
Resenär måste regelbundet och ofta tvätta eller sprita sina händer. Handdesinfektionsmedel kommer att finnas utplacerade lättillgängligt och på framträdande platser över hela fartyget.

Landstigning
Hälsosituationen på destinationerna övervakas konstant och kryssningsrutten kan komma att ändras ifall behov skulle uppstå. Rederiet samarbetar med lokala destinationer och researrangörer så att de omfattande hälso- och säkerhetsprotokollen även gäller iland.
Indtill vidare kommer resenärerna att behöva köpa en utflykt arrangerad av rederiet för att kunna komma iland. Denna policy kommer att utvärderas kontinuerligt med rederiets expertråd och justeras vid behov.

Kryssar man med Norwegian Jade kan man gå i land på egen hand.

Hur påverkar Coronaviruset min resa?

Om UD avråder från icke nödvändiga resor till ett specifikt land eller region som du har beställt resa till, och det är 14 dagar eller mindre till avresa, så kommer vi att kontakta dig med erbjudande om ombokning till annan resa. Ifall den nya resan är dyrare tillkommer ett tillägg på mellanskillnaden. Ofta erbjuder rederierna rabatt eller bonus om man väljer att omboka istället för att avboka resa. Kontakta oss, så berättar vi mer.

Så länge UD inte avråder från resa gäller våra vanliga avbokningsvillkor. Även om UD avråder från resa, så gäller våra vanliga avbeställningsvillkor om det är mer än 14 dagar kvar till avresan.

Du kan också hålla dig informerad om utvecklingen på följande myndigheters hemsidor:

www.krisinformation.se
https://www.folkhalsomyndigheten.se/
https://www.regeringen.se/

Senast uppdaterad information finns på rederiernas hemsidor (på engelska):

Royal Caribbean
MSC Cruises
Norwegian Cruise Line
Celebrity Cruises
Princess Cruises
Carnival Cruise Line
Holland America Line
Azamara
Costa Cruises
Hurtigruten

Kryssningscenters personal svarar gärna på eventuella frågor.