Boka kryssning  Hurtigruten

Hurtigruten förknippas främst med de dramatiska landskapen man får uppleva på kryssningarna. Rederiet har 120 års erfarenhet av sjöfart och man utökar hela tiden utbudet av äventyrliga kryssningar till natursköna trakter. Hurtigruten seglar bland annat längs den norska kusten, till Grönland, Spetsbergen, Sydamerika och Antarktis.

CashPoints från
Kryssningscenter

Boka valfri kryssning så tjänar du CashPoints. Beroende på rederi tjänar du 3-5 % av kryssningens totalpris. Jämför olika alternativ och välj din egen favoritresa bland tusentals kryssningar.
Skicka offertförfrågan »Om Hurtigruten


Att göra ombordBra att veta - Norska kustenBra att veta - ArktisFartygBästa erbjudandenExpeditionskryssningar


Här hittar du svaren på många av de frågor som du säkert har om de arktiska kryssningarna och vistelsen ombord. Vid fler frågor hjälper vår kundtjänst dig gärna.

Här hittar du svaren på många av de frågor som du säkert har om kryssningarna längs norska kusten. Vid fler frågor hjälper vår kundtjänst dig gärna.

 
Dessa särskilda resevillkor gäller kryssningar med Hurtigruten AS förmedlade av Kryssningscenter.
Hurtigrutens kryssningar prissätts med hjälp av tre olika reseklasser. Välj mellan Basic, Select eller Platinum!
Hurtigrutens stamkundsprogram har namnet 1893 Ambassador. Alla personer som har genomfört en kryssning på över 3 nätter kan bli medlemmar i programmet utan kostnad. Alla fördelar för stamkunder fås givetvis även vid bokning via Kryssningscenter. 


De norska fjordarna

Hurtigruten har varit en viktig del av det norska kustlivet i över 120 år. Fartygen avgår dagligen från Bergen i söder mot Kirkenes vid ryska gränsen och från Kirkenes söderut mot Bergen. Rutten har varit densamma i alla år och är fortfarande av stor vikt för samhällena längs kusten. Naturen - djurlivet och de vackra fjordarna på Unescos världsarvslista – spelar huvudrollen på dessa 2000 km långa kryssningarna. Ofta kan man uppleva landskapet i det magiska ljuset av midnattssolen eller norrskenet. Med Hurtigrutens fartyg kommer man dessutom in till små hamnar som andra fartyg inte når. Av den last som fraktas från fartygen kan man se hur viktig rederiets verksamhet verkligen är för de lokala samhällena. Som resenär kan man gå ombord – och gå av fartyget - i vilken hamn som helst, vilket innebär att man kan skräddarsy sin kryssning så som det passar bäst.

I de flesta hamnar kan man delta i spännande utflykter som ger extra krydda åt färden.

 

Att resa längs den norska kusten är en unik upplevelse oavsett säsong. Under våren vaknar naturen till liv och man kan se flyttfåglarnas häckningsplatser. Under sommaren skiner solen dygnet runt, vilket ger några extra timmars möjlighet till att njuta av det makalösa landskapet. Under hösten lyser höstfärgerna upp kustlandskapet och när vintern kommer, lägger sig snön som ett täcke över landskapet och norrskenet på himlen gör resan ännu mer oförglömlig.

 

Grönland, Svalbard och Antarktis

I enlighet med den urgamla norska traditionen färdas vi långt bortom horisonten, till Svalbard, Grönland och Antarktis. Dessutom finns numera allt fler intressanta kryssningar över Atlanten som man kanske inte förknippar med Hurtigruten, till bl a Brasiliens kust och till de Chilenska fjordarna.

De fartyg från Hurtigruten som trafikerar dessa farvatten är särskilt anpassad för att segla i de arktiska vattnen och i de väderförhållanden som råder där. Kaptenen väljer alltid den säkraste rutten, beroende på väder, vind och isförhållanden. Det finns experter ombord på Hurtigrutens fartyg som berättar för passagerarna om de arktiska resmålens förhållanden, natur och historia.

 

Grönland och Spetsbergen är exotiska och spännande resmål, men en expedition till Antarktis är verkligen nåt speciellt. På Antarktis upplevs djur som vi sällan möter någon annanstans. Landskapet är svindlande vackert och kan inte upplevas någon annanstans. Hurtigruten har förbundit sig att bidra till bevarandet av de områden som besöks, i dess ursprungliga skick. 

 

På Hurtigrutens Explorer-kryssningar har du möjlighet att besöka miljöer där ytterst få människor har varit.

 

Fridtjof Nansen

MS Fridtjof Nansen sjösätts under 2020 och kommer att färdas i arktiska vatten. Det nya explorerfartyget kombinerar supermodern teknologi och Hurtigrutens 100-åriga erfarenhet runt världens alla hav. Fartyget är inrett i skandinavisk stil inspirerat av naturen. MS Fridtjof Nansen rymmer totalt 530 passagerare.

Läs mer »

Byggnadsår: 2020

Längd: 140 m

Bruttotonnage: 20 889 t

Passagerare: 530

Personal: 151


Roald Amundsen

Det senaste explorerfartyget hos Hurtigruten anländer till de arktiska farvattnen under 2019. Det supermoderna och energieffektiva MS Roald Amundsen är den nya tidens kryssningsfartyg. Fartyget går på elekricitet och är ekologiskt genomtänkt i minsta detalj, vilket möjliggör väldigt tyst och energisnål färd på världens mest avlägsna havsområden. Det eleganta fartyget som rymmer 530 passagerare är inrett i skandinavisk stil.

Läs mer »

Byggnadsår: 2019

Längd: 140 m

Bruttotonnage: 20 889 t

Passagerare: 530

Personal: 151


Nordlys

MS Nordlys är ett modernt expeditionsfartyg med konst, inredning och färger inspirerat av norrskenet. I den ljusa och fina interiören har norska konstnärer skapat en unik och uttrycksfull miljö ombord. På vissa av fartygets kryssningar medföljer expeditionsteam och man håller intressanta föreläsningar. På kryssningarna får det plats med upp till 623 entusiastiska passagerare. Fartyget renoverades 2019.

Läs mer »

Byggnadsår: 1994

Renoverat: 2019

Längd: 122 m

Bruttotonnage: 11 204 t

Passagerare: 623

Personal: 70


Finnmarken

Ombord på MS Finnmarken kan du uppleva den typiska avspända Hurtigruten-stämningen, kombinerat med en smula lyx. MS Finnmarken är det enda av Hurtigrutens fartyg som både har pool och jacuzzi på däck. Särskilt utmärkande är bogen; från däck 5 kan man faktiskt gå hela vägen till förens yttersta spets. Fartyget rymmer 1000 passagerare och bildäck har plats för 35 bilar. Fartyget byggdes år 2002

Läs mer »

Byggnadsår: 2002

Renoverat: 2020

Längd: 138 m

Bruttotonnage: 15 690 t

Passagerare: 1 000

Personal: 75


Fram

MS Fram byggdes 2007 och passar arktiska förhållanden perfekt. Fartyget är specialbyggt som expeditionsfartyg, med en högre isklass, kartritningsverktyg, djupsonderingsdatabas, utdragbar framåtriktad sonar, sökljus för isberg samt ett fullt utrustat däck för expeditionsutrustning. 

Läs mer »

Byggnadsår: 2007

Renoverat: 2020

Längd: 114 m

Bruttotonnage: 11 647 t

Passagerare: 318

Personal: 75


Kong Harald

Norges kung Harald har fått ge namn åt fartyget. Detta mysiga fartyg byggdes år 1993 och har kapacitet för 622 passagerare. Bildäck har plats för 12 bilar. Under 2016 renoveras flera av Hurtigrutens fartyg och Kong Harald är först ut med ny interiör, fräscha färger och skandinavisk design. 

Läs mer »

Byggnadsår: 1993

Renoverat: 2016

Längd: 122 m

Bruttotonnage: 11 204 t

Passagerare: 622

Personal: 70


Lofoten

Den klassiska favoriten MS Lofoten har fått sitt namn efter ögruppen Lofoten. Den sjösattes år 1964 i Oslo och är en av de äldsta av Hurtigrutens fartyg. Fartyget renoverades 2003 med bibehållen historisk stil.

Läs mer »

Byggnadsår: 1964

Renoverat: 2003

Längd: 87 m

Bruttotonnage: 2 621 t

Passagerare: 400

Personal: 40


Midnatsol

MS Midnatsol seglar både längs Norges kust och i antarktiska vatten (2016). Det är ett modernt fartyg med stark miljöprofil och ljus, färgglad och modern inredning inspirerad av det varma, soliga klimatet. Unikt för MS Midnatsol är den stora panoramasalongen i två våningar ovanför bogen och de stora fönstren med sitt flödande ljus och fantastiska utsikt. Fartyget har kapacitet för 1000 passagerare och 25 fordon.

Läs mer »

Byggnadsår: 2003

Längd: 136 m

Bruttotonnage: 16 151 t

Passagerare: 970

Personal: 75


Nordkapp

MS Nordkapp är ett av Hurtigrutens expeditionsfartyg och erbjuder därför fler aktiviteter än många andra fartyg. Fartyget är fullt utrustat med panoramasalong, soldäck, utsiktsdäck samt från och med 2016 sitt eget expeditionsteam. I sin roll som expeditionsfartyg fungerar hon också som ett universitet till havs, med intressanta föredrag både inomhus och på soldäck. Ämnena varierar beroende på årstid och farvatten.

Läs mer »

Byggnadsår: 1996

Renoverat: 2016

Längd: 123 m

Bruttotonnage: 11 386 t

Passagerare: 622

Personal: 70


Nordnorge

Mellan 2002 och 2007 bjöd MS Nordnorge på oförglömliga upplevelser i Antarktis. Idag är hon ett av de tre expeditionsfartyg som tar med gäster på mer aktiva resor längs kusten. Inredningsstilen för tankarna till Jugend och Art Deco. Fartyget har kapacitet för 623 passagerare.

Läs mer »

Byggnadsår: 1997

Renoverat: 2016

Längd: 123 m

Bruttotonnage: 11 384 t

Passagerare: 590

Personal: 57


Nordstjernen

Fartyget som har fått sitt namn efter Polstjärnan byggdes 1956 och genomgick år 2000 och 2014 omfattande renoveringar för att klara arktiska förhållanden. Idag kan man resa med henne på spännande äventyr i farvattnen runt Spetsbergen. Trots sin modernisering har hon behållit sin känsla av gammal atlantångare.

Läs mer »

Byggnadsår: 1956

Renoverat: 2014

Längd: 87 m

Bruttotonnage: 2191 t

Passagerare: 290


Polarlys

Polarlys är det norska ordet för norrsken, det speciella arktiska fenomen som vi är på jakt efter i vinterprogrammet “Hunting the Light”. MS Polarlys är ett elegant fartyg. Detta, tillsammans med det omfattande bruket av trä i de gemensamma utrymmena, skapar en unik maritim atmosfär. MS Polarys har en kapacitet för 619 passagerare.

Läs mer »

Byggnadsår: 1996

Renoverat: 2016

Längd: 123 m

Bruttotonnage: 11 341 t

Passagerare: 619

Personal: 70


Richard With

MS Richard With byggdes år 1993 – 100 år efter den första färden med Hurtigruten. Fartyget är uppkallad efter Hurtigrutens grundare, kapten Richard With. Vacker konst av den berömda konstnärsfamiljen Harr bidrar till stämningen ombord. I panoramasalongerna får du en oförglömlig utsikt över landskapet vi seglar förbi. Ombord finns 8 juniorsviter. Richard With har kapacitet för 590 passagerare.


Läs mer »

Byggnadsår: 1993

Renoverat: 2018

Längd: 121,8 m

Bruttotonnage: 11 205 t

Passagerare: 590

Personal: 70


Spitsbergen

Hurtigrutens nyaste fartyg började segla längs den norska kusten i maj 2016. Hon är utrustad och anpassad för segling i arktiska farvatten. Det nya fartyget är lättmanövrerat och lagom stort för våra resor längs den norska kusten.

Läs mer »

Byggnadsår: 2009

Renoverat: 2016

Längd: 98 m

Bruttotonnage: 7025 t

Passagerare: 335

Personal: 80


Trollfjord

Fartyget är byggt år 2002 och uppkallat efter den dramatiska fjorden Trollfjord i Lofoten. Fartyget har bekväm inredning och moderna faciliteter, med mycket norska trä- och stenmaterial som ger den ett särpräglat utseende. Bland konstverken märks originalmålningar från det gamla Hurtigrutenskeppet Harald Jarl. Fartyget har kapacitet för 822 passagerare

Läs mer »

Byggnadsår: 2002

Renoverat: -

Längd: 136 m

Bruttotonnage: 16 140 t

Passagerare: 822

Personal: 75


Vesterålen

MS Vesterålen är en av Hurtigrutens minsta fartyg och uppkallat efter det första Hurtigrutenfartyg som redan 1893 började trafikera längs den karga norska kusten. MS Vesterålen är en modern version av sin föregångare, och har renoverats vid två tillfällen. Fartyget är ett av de minsta av flottan, så det kan bara rymma ett begränsat antal passagerare.


Läs mer »

Byggnadsår: 1983

Renoverat: 1995

Längd: 108 m

Bruttotonnage: 6261 t

Passagerare: 516

Personal: 50Hurtigruten införde begreppet expeditionskryssningar längs den norska kusten med tre fartyg i 2016. Under 2017 kommer det att finnas totalt sju fartyg med expeditionsteam ombord, en grupp erfarna personer som kommer att göra att du får ut det mesta av din kryssning längs den norska kusten.

Du får möjlighet att utforska regionen och den lokala kulturen med utflykter, spännande aktiviteter ombord som varierar efter säsong. Dessa kryssningar är det perfekta valet om du vill utforska Norges kust på ett aktivt sätt. 


Följ med norrut för att jaga norrskenet med Hurtigruten. Vintern kanske är den lämpligaste tidpunkten för att utforska de norra delarna av Norge. Jakten på norrskenet, Aurora Borealis, är en av huvudpunkterna på vinterkryssningen. Solen är då under horisonten, och ovanför polcirkeln försvinner den helt under några veckor.Den garanterat färska och lokala maten längs vägen påminner om det omgivande landskapet – alltid fräsch, unik och mångsidig. Maten som serveras ombord är inspirerad av de olika traditionella rätter i de regioner och hamnar som fartyget passerar. Maträtterna skiftar beroende på säsong och består av lokala livsmedel i form av fisk, kött, ost, bär och frukter. Att segla längs den norska kusten ger möjlighet att delta i 60 spännande utflykter som kan bokas i förväg. Utflykterna är en viktig del av att resa med Hurtigruten och ett brett utbud av utflykter erbjuds som är anpassade till önskad nivå när det gäller fysisk ansträngning.

 

På alla Hurtigrutens Explorer-fartyg finns ett utvalt expeditionsteam som är engagerat, kunnigt och professionell och som ser till att du får ut mesta möjliga av din kryssning. 

Följ med och utforska världens mest avlägsna platser. Upplev polarområdenas historia och kultur – och ett makalöst vackert landskap som inte många kommer att se under sin livsstil. Kryssningscenter kan erbjuda över tio underbara kryssningar till Antarktis, Grönland och Spetsbergen. 


Läs mer om Explorer kryssningar här!Hurtigruten har varit en viktig del av Norges kustliv i över 120 år. Fartygen avgår dagligen norrut med start i Bergen och söderut med start i nordliga Kirkenes. Varje säsong har sin egen charm och under hela kryssningen känner du naturen alldeles inpå dig. Kombinationen av den fantastiska naturen och den friska, rena luften måste upplevas. 


Läs mer om kryssningarna längs Norges kust här!